„Pauză tehnică” în timpul negocierilor dintre Ucraina și Rusia. Când vor fi reluate discuțiile și care sunt explicațiile șefului delegației ucrainene

„Pauză tehnică” în timpul negocierilor dintre Ucraina și Rusia. Când vor fi reluate discuțiile și care sunt explicațiile șefului delegației ucrainene
Mykhailo Podolyak, șeful delegației ucrainene | Foto – Profimedia Images
Publicat: 14/03/2022, 17:03
Actualizat: 14/03/2022, 17:24

Cea de-a patra rundă a negocierilor dintre Ucraina și Rusia, după ce Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să pătrundă în teritoriul ucrainean, s-a desfășurat luni – 14 martie 2022 – în format online.

Mykhailo Podolyak, șeful delegației ucrainene care încearcă să negocieze cu reprezentanții Moscovei – a declarat că discuțiile vor fi reluate marți, 15 martie, motivul fiind ceea ce el a etichetat drept ”pauză tehnică”.

Oficialul ucrainean a explicat și ce înseamnă această pauză, fiind vorba despre o  clarificare a ”definițiilor tehnice” și ”activități suplimentare” în subgrupurile de lucru.

”A fost luată o pauză tehnică în negocieri până mâine. Pentru activităţi suplimentare în subgrupurile de lucru şi pentru clarificarea definiţiilor tehnice. Negocierile continuă”, a transmis Mykhailo Podolyak într-o postare pe Twitter.

”Toată lumea aşteaptă noutăţi”

Noua sesiune de negocieri între delegaţiile Ucrainei şi Rusiei s-a derulat prin videoconferinţă, iar Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a spus, de mai multe ori, că aceste sesiuni de negocieri sunt ”dificile”.

”Continuă discuţiile dificile. Toată lumea aşteaptă noutăţi. În această seară vom transmite informaţii despre rezultat”, declara Volodimir Zelenski, potrivit Mediafax.

Mykhailo Podolyak transmisese că ambele părți exprimă, activ, ”pozițiile specifice”. Nu lipsește comunicarea, însă este dificilă.

”Există comunicare, dar este dificilă. Motivele de dispută se referă la sistemele politice diferite. Ucraina are dialog liber în cadrul societăţii şi consens obligatoriu. Rusia îşi suprimă prin ultimatumuri propria societate”, spunea și negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak.

Zelenski: ”Forţele noastre armate se ţin bine. Ruşii nu ştiu unde că caute ajutor”

Într-un mesaj video transmis, pe Instagram, chiar în ziua celei de-a patra runde de negocieri, președintele Ucrainei a spus că ucrainenii merită ”o pace cinstită”, dar și ”garanții de securitate” pentru statul și pentru poporul ucrainean.

În același mesaj, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că distruge infrastructura ucraineană, fiind ”o amenințare” la adresa stilului de viață ucrainean.

”Trebuie să ne ţinem binem şi să ne batem pentru a ajunge la o pace pe care ucrainenii o merită, o pace cinstită, cu garanţii de securitate pentru statul nostru, pentru poporul nostru. Şi pentru a le pune în scris, prin negocieri, nişte negocieri dificile. Rusia continuă să ne distrugă infrastructurile, continuă să ne bată oraşele. Însă vom restaura fiecare stradă, fiecare oraş, fiecare casă, apartament al fiecărui ucrainean”, declară el. Rusia este o ameninţare la adresa felului nostru de viaţă”. (…) În a 19-a zi de război, forţele noastre armate se ţin bine. Ruşii nu ştiu unde că caute ajutor”, a transmis Volodimir Zlenski.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase