Pelicula propagandistică ”Turistul”, produsă de ”bucătarul lui Putin”, Evgheni Prighozin, glorifică mercenarii Wagner și operațiunile din Africa

Pelicula propagandistică ”Turistul”, produsă de ”bucătarul lui Putin”, Evgheni Prighozin, glorifică mercenarii Wagner și operațiunile din Africa
”Bucătarul lui Putin”, Evgheni Prighozin | Foto - fbi.gov/wanted/counterintelligence
Publicat: 29/06/2021, 13:00
Actualizat: 29/06/2021, 18:01

Evgheni Prighozin, presupusul finanțator al grupului de mercenari Wagner, a produs o peliculă propagandistică – ”Turistul” – în care glorifică meritele influentei companii de mercenari ruși care a jucat un rol important în conflictele din Siria și estul Ucrainei, dar și în Africa.

Magnatul rus Prighozin – plasat de FBI pe lista infractorilor căutați – este un apropiat al președintelui Rusiei, fiind supranumit și ”Bucătarul lui Putin”.

Americanii au fixat o recompensă de 250.000 de dolari pentru orice informație care ar duce la arestarea sa, acesta fiind acuzat că ar fi sponsorizat Internet Research Agency (IRA), ”fermă de troli” din Sankt Petersburg care ar fi fost implicată în influențarea rezultatului alegerilor prezidențiale americane din 2016.

Bineînțeles, Evgheni Prighozin neagă toate acuzațiile, afirmând că în SUA ”e nevoie de o poveste de groază care să acopere această prăpastie uriașă care s-a căscat între statul paralel și popor”.

Pelicula ”Turistul” laudă mercenarii Wagner și operațiunile lor în Africa

Obiectivul acestui film propagandistic este acela de a înfățișa Grupul Wagner într-o lumină pozitivă și de a-i glorifica pe luptătorii Wagner, promovând, totodată, intervenția Rusiei pe continentul african.

Realitatea, însă, este aceea că tinerii ruși sunt păcăliți să semneze contracte cu Grupul de mercenari Wagner și sunt folosiți, fără milă, pentru a acționa cu violență și a aduce instabilitate în statele africane.

”Turistul” spune povestea unui grup de tineri consilieri militari ruși trimiși în CAR în ajunul alegerilor prezidențiale. În urma unei rebeliuni violente, ei apără localnicii împotriva grupurilor de rebeli ucigași.

Filmul – filmat în lunile martie și aprilie ale acestui an în CAR- ar fi fost inspirat de cei 300 de instructori militari ruși care se află în țara bogată în resurse, dar săracă, pentru a sprijini regimul președintelui Faustin-Archange Touadera, pe care Rusia îl susține din 2018, potrivit themoscowtimes.com. Totuși, filmul nu spune nimic despre faptul că mercenarii Wagner sunt acuzați de abuzuri și crime de război comise în Republica Centrafricană/CAR. Potrivit aceleiași surse, Prigozhin ar fi cheltuit aproximativ 150.000 de dolari pe film pentru a îmbunătăți reputația mercenarilor Wagner.

”Filmul pare a fi un proiect de vanitate și profil personal pentru Prigozhin”

Mark Galeotti, expert în probleme de securitate din Rusia

Dmitri Utkin este comandantul operațiunilor în CAR și, de altfel, este personajul principal din filmul ”Turistul” în care – ca o ”pată de culoare” – magnatul rus Prighozin s-a asigurat că acesta nu apare cu simbolurile naziste care sunt tatuate pe tot corpul.

Dmitry Valeryevich Utkin – fost locotenent colonel și comandant de brigadă al unei unități de forțe speciale (Spetsnaz GRU), fondatorul armatei de mercenari ruși Wagner

Wagner Group, armata privată rusă, condusă de un fost membru Spetsnaz GRU

Vladimir Putin a declarat, de altfel, că Africa rămâne ”o prioritate” pentru Rusia. Armata privată rusă Wagner Group a fost implicată – alături de ONU, atenție – în Republica Centrafricană, ajutând guvernul să lupte împotriva unor grupări rebele, însă și-a semnalat prezența și în Sudan sau alte țări africane.

Wagner Group sau Wagner PMC (Compania Militară Privată) a fost prezentă, de altfel, și în Siria, dar – potrivit reprezentanților Trezoreriei SUA, această armată privată fiind trecută pe o ”listă neagră” din cauza implicării în Ucraina -, ”a recrutat și a trimis soldați să lupte alături de separatiștii din estul Ucrainei”.

Fondatorul acestei armate private este Dmitry Valeryevich Utkin – fost locotenent colonel și comandant de brigadă al unei unități de forțe speciale (Spetsnaz GRU ). S-a retras din activitate în 2013 și a început să lucreze pentru compania privată Moran Security Group, fondată de veterani militari ruși. Grupul Wagner a apărut pentru prima dată în 2014, împreună cu Dmitry Valeryevich Utkin în regiunea Luhansk din Ucraina. În decembrie 2016, Dmitriy Utkin a fost fotografiat alături de președintele rus, Vladimir Putin, la o recepție organizată la Kremlin cu ocazia Zilei Eroilor Patriei.

Potrivit unor informații apărute în mass-media încă din 2018, Wagner Group folosește și o bază de instruire la Molkino, în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Schimbare pentru cei care au CONT LA BANCĂ. Decizia finală a fost luată chiar acum...
E interzis cu desăvârșire astăzi. Ce nu pot face credincioșii
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Milioane de oameni îi datorează viaţa acestui om. Invenţia sa avea să revoluţioneze medicina
×