Pelicula propagandistică ”Turistul”, produsă de ”bucătarul lui Putin”, Evgheni Prighozin, glorifică mercenarii Wagner și operațiunile din Africa

Pelicula propagandistică ”Turistul”, produsă de ”bucătarul lui Putin”, Evgheni Prighozin, glorifică mercenarii Wagner și operațiunile din Africa
”Bucătarul lui Putin”, Evgheni Prighozin | Foto - fbi.gov/wanted/counterintelligence
Publicat: 29/06/2021, 13:00
Actualizat: 29/06/2021, 18:01

Evgheni Prighozin, presupusul finanțator al grupului de mercenari Wagner, a produs o peliculă propagandistică – ”Turistul” – în care glorifică meritele influentei companii de mercenari ruși care a jucat un rol important în conflictele din Siria și estul Ucrainei, dar și în Africa.

Magnatul rus Prighozin – plasat de FBI pe lista infractorilor căutați – este un apropiat al președintelui Rusiei, fiind supranumit și ”Bucătarul lui Putin”.

Americanii au fixat o recompensă de 250.000 de dolari pentru orice informație care ar duce la arestarea sa, acesta fiind acuzat că ar fi sponsorizat Internet Research Agency (IRA), ”fermă de troli” din Sankt Petersburg care ar fi fost implicată în influențarea rezultatului alegerilor prezidențiale americane din 2016.

Bineînțeles, Evgheni Prighozin neagă toate acuzațiile, afirmând că în SUA ”e nevoie de o poveste de groază care să acopere această prăpastie uriașă care s-a căscat între statul paralel și popor”.

Pelicula ”Turistul” laudă mercenarii Wagner și operațiunile lor în Africa

Obiectivul acestui film propagandistic este acela de a înfățișa Grupul Wagner într-o lumină pozitivă și de a-i glorifica pe luptătorii Wagner, promovând, totodată, intervenția Rusiei pe continentul african.

Realitatea, însă, este aceea că tinerii ruși sunt păcăliți să semneze contracte cu Grupul de mercenari Wagner și sunt folosiți, fără milă, pentru a acționa cu violență și a aduce instabilitate în statele africane.

”Turistul” spune povestea unui grup de tineri consilieri militari ruși trimiși în CAR în ajunul alegerilor prezidențiale. În urma unei rebeliuni violente, ei apără localnicii împotriva grupurilor de rebeli ucigași.

Filmul – filmat în lunile martie și aprilie ale acestui an în CAR- ar fi fost inspirat de cei 300 de instructori militari ruși care se află în țara bogată în resurse, dar săracă, pentru a sprijini regimul președintelui Faustin-Archange Touadera, pe care Rusia îl susține din 2018, potrivit themoscowtimes.com. Totuși, filmul nu spune nimic despre faptul că mercenarii Wagner sunt acuzați de abuzuri și crime de război comise în Republica Centrafricană/CAR. Potrivit aceleiași surse, Prigozhin ar fi cheltuit aproximativ 150.000 de dolari pe film pentru a îmbunătăți reputația mercenarilor Wagner.

”Filmul pare a fi un proiect de vanitate și profil personal pentru Prigozhin”

Mark Galeotti, expert în probleme de securitate din Rusia

Dmitri Utkin este comandantul operațiunilor în CAR și, de altfel, este personajul principal din filmul ”Turistul” în care – ca o ”pată de culoare” – magnatul rus Prighozin s-a asigurat că acesta nu apare cu simbolurile naziste care sunt tatuate pe tot corpul.

Dmitry Valeryevich Utkin – fost locotenent colonel și comandant de brigadă al unei unități de forțe speciale (Spetsnaz GRU), fondatorul armatei de mercenari ruși Wagner

Wagner Group, armata privată rusă, condusă de un fost membru Spetsnaz GRU

Vladimir Putin a declarat, de altfel, că Africa rămâne ”o prioritate” pentru Rusia. Armata privată rusă Wagner Group a fost implicată – alături de ONU, atenție – în Republica Centrafricană, ajutând guvernul să lupte împotriva unor grupări rebele, însă și-a semnalat prezența și în Sudan sau alte țări africane.

Wagner Group sau Wagner PMC (Compania Militară Privată) a fost prezentă, de altfel, și în Siria, dar – potrivit reprezentanților Trezoreriei SUA, această armată privată fiind trecută pe o ”listă neagră” din cauza implicării în Ucraina -, ”a recrutat și a trimis soldați să lupte alături de separatiștii din estul Ucrainei”.

Fondatorul acestei armate private este Dmitry Valeryevich Utkin – fost locotenent colonel și comandant de brigadă al unei unități de forțe speciale (Spetsnaz GRU ). S-a retras din activitate în 2013 și a început să lucreze pentru compania privată Moran Security Group, fondată de veterani militari ruși. Grupul Wagner a apărut pentru prima dată în 2014, împreună cu Dmitry Valeryevich Utkin în regiunea Luhansk din Ucraina. În decembrie 2016, Dmitriy Utkin a fost fotografiat alături de președintele rus, Vladimir Putin, la o recepție organizată la Kremlin cu ocazia Zilei Eroilor Patriei.

Potrivit unor informații apărute în mass-media încă din 2018, Wagner Group folosește și o bază de instruire la Molkino, în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului