Peste 75% dintre companiile din România sunt fraudate de proprii angajaţi (STUDIU)

Peste 75% dintre companiile din România sunt fraudate de proprii angajaţi (STUDIU)
Publicat: 02/08/2021, 11:17

Potrivit unui studiu relizat de Corporate Intelligence Agency, companie de management al riscului dedicată mediului de afaceri, peste 75% dintre companiile din România sunt fraudate de proprii angajaţi. Se pare că perioadele de criză au dus la creșterea fenomenul fraudei ocupaţionale.

„2020 a venit cu restricţii de circulaţie şi tăieri salariale. Parte dintre angajaţi au înţeles că trebuie să îşi redimensioneze cheltuielile în raport cu salariul rămas după tăieri. Altă parte a căutat soluţii alternative de > a pierderilor şi chiar creştere a veniturilor.

Crima organizată s-a îndreptat pentru finanţare către companiile cu bugete mari şi capabilităţi de depistare a fraudelor reduse, cum ar fi companii de retail, asigurări, bănci, logistică. Ponderea creşte, mai ales în contextul unei crize. Am văzut acest lucru în perioada 2008-2009, dar mai ales în 2020 în contextul crizei economice cauzate de pandemia de COVID – 19”, spune Gabriel Zgunea, CEO Corporate Intelligence Agency.

La nivel internaţional, companiile, instituţiile statului şi asociaţiile non-profit pierd anual 5% din venituri, în medie, din cauza fraudelor comise de proprii angajaţi, manageri şi chiar acţionari, potrivit unui raport privind frauda şi abuzul ocupaţional, realizat de Asociaţia Examinatorilor de Fraudă Certificaţi (ACFE).

„Credem că procentul este mai mare în România, în contextul în care serviciile de corporate intelligence, care pot reduce semnificativ pierderile şi frauda ocupaţională, sunt utilizate mult sub potenţial. De asemenea, foarte puţine companii din România au implementate mecanisme antifraudă sau soluţii care să trateze eficient suspiciunile de fraudă, sau cele de încălcare ale regulamentelor interne de funcţionare”, mai spune Gabriel Zgunea, menţionând că, în România, faţă de alte părţi ale Europei, frauda este văzută ca un risc de business inerent, managerii considerând că ar trebui să accepte acest lucru.

De asemenea, aceste companii nu pierd numai la nivel financiar, ci suferă și prejudicii reputaţionale masive ca urmare a acestui fenomen, care pot duce până la pierderea credibilităţii şi a încrederii acordate de piaţă.

În plus, fraudele interne pot duce la investigaţii penale împotriva companiilor şi la atragerea răspunderii penale a acestora.

Cele mai întâlnite tipuri de fraudă

Cele mai întâlnite tipuri de fraudă privesc diferite scheme de conflicte de interese – probabil una dintre cele mai întâlnite scheme de fraudă în Europa Centrală şi de Est: angajaţii determină sau influenţează alocarea contractelor pentru companiile fondate sau controlate de aceştia sau de rudele lor (tipologie frecvent întâlnită în fiecare industrie); tratament preferenţial sau alocare de contracte acordate anumitor parteneri de afaceri – observate, de obicei, în industria farmaceutică, retail şi la dezvoltatorii imobiliari; manipularea poliţelor de asigurare, în special prin aranjamente ilicite între angajaţii departamentului antifraudă şi clienţi; manipularea împrumuturilor bancare; compromiterea emailului cu ajutor din interiorul companiei; deturnarea sau furtul de bunuri (utilizarea neautorizată a maşinilor companiei, laptopurilor, utilajelor de orice fel), de asemenea, observate foarte frecvent în fiecare industrie.

Deşi aflate în urma companiilor din vestul Europei, cele din România încep tot mai mult să fie interesate de îmbunătăţirea sistemelor de risk managament şi compliance, în contextul în care se confruntă cu un număr în creştere de fraude interne sau potenţiale fraude interne, care riscă să le pună în pericol reputaţia şi patrimoniul.

Companiile care generează cele mai multe solicitări sunt din industriile de retail, investment, banking, producţie, farmaceutică, IT, oil & gas, construcţii, logistică, asigurări, telecom, management, servicii industriale etc.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Gestul făcut de Ilie Năstase la cununia Simonei Halep. A scos banii din buzunar și...
Marilena, soția lui Gică Hagi, răvășitoare într-o rochie cu decolteu, la nunta Simonei Halep! |...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
Cătălin Botezatu o distruge pe Andreea Marin. Dezvăluiri intime fără precedent: Zâna Surprizelor a fost...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
E OFICIAL! Românii vor intra în mall-uri şi restaurante doar cu certificatul verde covid
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Canalul de YouTube al Senatului, suspendat o săptămână din cauza Dianei Șoșoacă. Motivul invocat de...
Gestul făcut de Ilie Năstase la cununia Simonei Halep. A scos banii din buzunar și...
Un arheolog care explora sub o PIRAMIDĂ vestită a făcut o descoperire URIAȘĂ. „Este cea...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Toate actele de care ai nevoie pentru înscrierea la concursul de încadrare directă în Poliție
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
O tânără din Mureș a găsit o borsetă pe un scaun într-un restaurant. Când a...
BOMBA zilei despre PFIZER: S-au descoperit SUBSTANȚE!
CUTREMUR MONDIAL. Începe războiul flămânzilor.Guvernele lumii, în alertă de gradul 0
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....