Plafonarea și inflația: cum protejezi oamenii și salvezi economia

Plafonarea și inflația: cum protejezi oamenii și salvezi economia
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

Inflația a reprezentat o provocare majoră în ultimii doi ani nu numai pentru România, iar una dintre prioritățile Guvernului a fost să adopte măsuri capabile să limiteze impactul acesteia asupra cetățenilor. Principiul de bază este că, în momentele complicate, solidaritatea reprezintă singurul răspuns eficient.

Reglementările guvernamentale în domeniul energiei și alimentelor au prevenit o criză socială și economică majoră, asigurând stabilitate într-un context plin de incertitudini și, ceea ce este cel mai important, au asigurat recuperarea puterii de cumpărare erodată de crizele succesive și suprapuse (pandemie, criza energetică, inflație, război).

Aceste reglementări nu doar că au menținut prețurile sub control, dar au fost și un act de solidaritate față de cei mai vulnerabili dintre români. Fără aceste măsuri, impactul negativ asupra veniturilor ar fi fost foarte puternic, iar revenirea ar fi putut fi măsurată în ani (la ultima criza, cea din 2010, a fost nevoie de 5 ani pentru revenire).

Mai mult decât atât, s-a reușit nu numai inversarea trendului de dinamică inflaționistă, dar și protejarea puterii de cumpărare a cetățenilor și companiilor într-un context extrem de complicat.

Datele economice, confirmate din surse independente precum studiul realizat de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung, arată că măsurile promovate la nivel guvernamental pentru a pune capăt creșterilor speculative ale prețurilor la energie și alimente au protejat cu adevărat puterea de cumpărare a românilor. În lipsa acestor măsuri, o familie obișnuită din România ar fi fost nevoită să cheltuie cu 3.000 euro mai mult pe an. Iar cine nu și-ar fi permis această sumă ar fi fost nevoit să își reducă cheltuielile și să suporte o depreciere a nivelului de trai. Este o lecție de care ar trebui să țină seama toți cei care au acuzat intervenția statului pentru a opri aceste două surse care alimentau inflația din România.

Prin măsurile adoptate, s-a reușit nu numai evitarea pierderii a circa 3.000 de euro pentru fiecare familie, ci și redresarea puterii de cumpărare a fiecărei familii cu aproximativ 1000 de euro în plus, protejându-le astfel economiile și nivelul de trai.

Daca ne uităm la nivelul creșterii reale a salariului mediu sau la nivelul atins de pensia medie în date anualizate, vom observa că cele afirmate mai sus sunt fundamentate de datele puse la dispoziție nu numai de Institutul Național de Statistică, dar și de către celelalte instituții abilitate în realizarea de studii și evaluări privind nivelul de trai din România.

Este important să înțelegem impactul real al acestor măsuri. Plafonarea prețurilor la energie și alimente a redus costurile lunare și a permis familiilor să respire ușurate, știind că pot face față cheltuielilor necesare traiului de zi cu zi. Aceasta nu este doar o victorie pe termen scurt, ci și o bază pentru stabilitatea economică viitoare. Stabilitatea economică și prosperitatea unei țări nu se poate clădi pe un popor sărac.

Într-o lume plină de incertitudini, România a demonstrat că poate proteja interesele cetățenilor săi. Este o constatare, nu o laudă. Este o constatare a unei noi abordări și anume o acțiune responsabilă și solidară, în detrimentul vechilor modele austere prezentate în anii 2010 care nu țineau cont de om, ci de “piață”, pe principiul „salvați capitalul, omul poate aștepta”.

Este important de subliniat că România nu a acționat izolat. Măsurile de reglementare a prețurilor au fost aliniate la strategiile adoptate la nivel european. Aceasta demonstrează că abordarea noastră a fost una corectă și în consens cu practicile internaționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Vali Vijelie, părăsit de soție după ce a văzut pozele din CANCAN.RO. „Fiecare își vede...
Noi detalii cutremurătoare despre moartea lui Naomi. Ce au scos la iveală prietenii apropiați
ANIMAŢIE. Cu cât creşte distanţa de frânare la o viteză de 50 km/h, în condiţii...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Turistă din Marea Britanie, sfâșiată de urs pe Transfăgărășan! Femeia a scos mâna pe geam...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Polonia susţine că este pregătită să găzduiască arme nucleare ale NATO
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Elena Udrea e distrusă. Ce i s-a întâmplat în închisoare
Locuri de muncă în România. Salariile oferite de un mare angajator
Fostul model celebru care a ajuns să se îmbrace din gunoaie! Imaginile recente când probează...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Cum să alegi parfumurile pentru orice preferință?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
A fost găsit craterul din care s-a desprins „a doua Lună” a Pământului