Plajele de pe litoralul sudic al Mării Negre, blocate de munți de alge. Turiștii sunt nemulțumiți și reclamă mirosul insuportabil

Plajele de pe litoralul sudic al Mării Negre, blocate de munți de alge. Turiștii sunt nemulțumiți și reclamă mirosul insuportabil
Sursa foto: Facebook/Apele Romane Dobrogea-Litoral
Publicat: 13/07/2022, 18:55

Turiștii care au ales să își petreacă concediile pe litoralul românesc din zona sudică se lovesc încă o problemă. Algele, care formează o pătură inestetică și care sub soarele arzător emană un miros greu de suportat. 

Weekendul trecut pe partea sudică a litoralului românesc a bătut un vânt puternic, fapt ce a făcut ca algele care sunt pe fundul mării să fie desprinse și aduse la mal. Golfurile din stațiunile Jupiter, Saturn, Venus sau Cap Aurora s-au umplut de plantele marine.

Cea mai mare cantitate de alge a fost semnalată pe plaja din stațiunea Saturn, luni dimineață, când turiștii de acolo au sunat la Apele Române.

Turiștii reclamă faptul că aceste alge emană un miros greu de suportat și le strică vacanța. Oamenii abia puteau intra în apa mării.

Dacă cei mici au luat-o ca pe o joacă, adulţii au fost dezamăgiţi şi furioşi că nu a intervenit nimeni. ”Să ştiţi că nu e normal, am plătit nişte bani să avem nişte condiţii, la hotel de patru stele”, se plânge un bărbat. ”Muşte, miros … (Hotelul a răspuns) că nu e datoria lui, că e datoria Apelor Române. Dar nu vine nimeni. Banii noi i-am plătit”, adaugă el.

”E un disconfort, totuşi”, spune o femeie. ”Și un miros. Sper din tot sufletul ca mâine să fie curat”. ”E ultimul an în care mai vin în România, sunt dezamăgit total”, declară un bărbat. ”Nu ştim ce să facem, stăm cu copiii aici, în infecţiile astea, nu mi se pare normal”.

Autoritățile și reprezentanții Apelor Marine le adună în fiecare seară cu utilaje speciale, dar a doua zi dimineață sunt la loc.

„Încercăm să gestionăm dezvoltarea fenomenului algal, prezent în ultimele zile pe litoralul românesc cu preponderență în zona de sud a țărmului românesc. Echipele Sistemului de Gospodărirea Apelor Constanța din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) vor fi prezente seară de seară, acolo unde este nevoie”, au transmis reprezentanţii de la Apele Române Dobrogea-Litoral.

Fenomenul infloririi algale se repetă an de an din cauza temperaturilor caniculare. Algele se formează la adâncimi mici, au nevoie de căldură și soare. Plajele potrivite pentru ele sunt cele din sudul litoralului, Saturn, Olimp, chiar și Eforie.

Înflorirea algală poate fi atenuată doar dacă depozitele se colectează zilnic şi mai ales dacă vântul îşi schimbă direcţia şi duce curenţii de apă spre larg. Recordul de alge a fost înregistrat în urmă cu 10 ani, când de pe plajele litoralului au fost adunate aproape 50.000 de tone de plante marine, potrivit Antena 3.

Ce soluții există pentru limitarea acestui fenomen

Reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au reluat în acest an documentarea în ceea ce privește găsirea unor metode cât mai eficiente de a face față fenomenelor algale cu care se confruntă în fiecare an. Specialistul pe probleme de ingineria mediului din cadrul A.B.A. Dobrogea-Litoral, Nicușor Buzgaru ne descrie cele două tipuri de sisteme de retenție a algelor cu ajutorul plaselor (fixe și mobile) ce se folosesc în toată lumea.

Sistemele fixe sunt constituite din plase prinse de suporți ficși (pot fi piloni înfipți în plaja submersă sau sisteme fixe de ancorare) și sunt utilizate mai rar, fiind dificil și laborios de amplasat, fiind folosite cu precădere împotriva rechinilor și meduzelor.

Cele mai utilizate sunt sistemele mobile ,care sunt asemănătoare barajelor plutitoare folosite pentru depoluări, care se montează transversal, pe direcția curentului predominant, ca algele să fie conduse către mal, de unde pot fi adunate.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Șeful Casei de Pensii a spus ADEVĂRUL. Cel mai important detaliu despre RECALCULAREA PENSIILOR
Iahnie de fasole de post. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Agapia
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi