Planeta doboară un record de cazuri de Covid-19. OMS avertizează asupra variantei Omicron care prezintă un risc „foarte ridicat” și ar putea dărâma sistemele de sănătate

Planeta doboară un record de cazuri de Covid-19. OMS avertizează asupra variantei Omicron care prezintă un risc „foarte ridicat” și ar putea dărâma sistemele de sănătate
FOTO - caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 29/12/2021, 19:57

Planeta a doborât un număr record de infecții cu Covid într-o săptămână, se arată într-un comunicat AFP. OMS a avertizat că Omicron prezintă un risc „foarte ridicat” și ar putea copleși sistemele de sănătate.

Varianta foarte transmisibilă a Covid-19 – Omicron a propulsat miercuri Statele Unite, Franța și Danemarca în noi recorduri. Numărătoarea AFP a arătat că numărul de infecții înregistrate a crescut cu 37%, ajungând la 6,55 milioane la nivel mondial în perioada 22-28 decembrie, comparativ cu perioada precedentă de șapte zile.

Cel mai grav val pandemic din forțează guvernele să meargă să adopte impunerea de restricții menite să împiedice spitalele să fie copleșite de noi cazuri  și necesitatea de a menține economiile și societățile deschise la doi ani după ce virusul a apărut pentru prima dată la sfârșitul anului 2019.

Epidemiologul și imunologul Michael Mina de la Harvard a scris pe Twitter că numărătoarea a fost probabil „vârful icebergului”, numărul real de cazuri fiind probabil mult mai mare, din cauza lipsei de teste.

În Danemarca, care are în prezent cea mai mare rată de infectare din lume pe cap de locuitor, a înregistrat un nou record de 23.228 de noi infecții, pe care autoritățile l-au atribuit în parte numărului mare de teste efectuate după sărbătorile de Crăciun.

Studiile sugerează că Omicron, în prezent tulpina dominantă în unele țări, prezintă un risc redus de a fi internat în spital, dar Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat totuși la prudență.

„Dovezi consistente arată că varianta Omicron are un avantaj de creștere față de varianta Delta, cu un timp de dublare de două până la trei zile”.

În Europa, unde au fost înregistrate peste 3,5 milioane de cazuri în ultimele șapte zile, Grecia a interzis muzica în baruri și restaurante până la 16 ianuarie, inclusiv în noaptea de Anul Nou.

Germania a obligat deja competițiile sportive să se desfășoare cu ușile închise și a închis cluburile de noapte, limitând întâlnirile private la 10 persoane vaccinate – sau la două gospodării în care se află orice persoană nevaccinată.

Numărul mare de vaccinuri de rapel din Anglia „ne permite să mergem înainte cu Anul Nou în modul precaut în care o facem”, a spus el, în ciuda noilor închideri în Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor.

În Asia, Vietnamul – o economie dependentă de exporturi considerată de mult timp o poveste de succes – a raportat o creștere economică pentru 2021 la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, de doar 2,58%, în timp ce pandemia își face simțită prezența.

Primarul orașului Mexico City a anulat marți masivele festivități de Anul Nou din capitală, ca măsură preventivă, după o creștere a numărului de cazuri de Covid-19.

„Ignorarea legilor elementare ale fizicii și nerespectarea regulilor de siguranță au dus la pierderi ireparabile”, au declarat reprezentanții serviciilor de urgență, descriind incidentul ca fiind o „greșeală teribilă”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală