Planul Urbanistic General al Capitalei a fost anulat, în primă instanță. Care sunt consecințele pentru bucureșteni și ce decizie a luat Nicușor Dan

Planul Urbanistic General al Capitalei a fost anulat, în primă instanță. Care sunt consecințele pentru bucureșteni și ce decizie a luat Nicușor Dan
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 25/06/2022, 18:06

Planul Urbanistic General (PUG) al Municipiului București a fost anulat, în primă instanță, vineri, în urma unui proces intentat de o persoană fizică în urmă cu patru ani. Decizia, luată de un complet al Tribunalului București, încă nemotivată, nu este definitivă și poate fi atacată.

Documentul strategic prin care s-a stabilit intravilanul municipiului București, „legea” pe baza căreia de aprobă lucrări de extindere a clădirilor sociale, de învățământ, de sănătate, de cultură și administrative aparținând domeniului public și privat al statului și unităților administrativ-teritoriale, schimbarea folosinței construcțiilor existente – și nu numai – a fost anulat de un complet al Tribunalului București, dar, pentru moment, nu are consecințe juridice, nefiind definitivă.

Conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, teritoriul care constituie o localitate se determină prin Planul urbanistic general (PUG) și cuprinde ansamblul terenurilor de orice fel, cu/fără construcții, organizate și delimitate ca trupuri independente, plantate, aflate permanent sub ape, aflate în circuitul agricol sau având o altă destinație, înăuntrul căruia este permisă realizarea de construcții, în condițiile legii. Intravilanul se poate dezvolta prin extinderea în extravilan numai pe bază de planuri urbanistice zonale (PUZ), legal aprobate, integrându-se ulterior în Planul urbanistic general (PUG) al localității.

Ceea ce a decis instanța este anularea Hotărârii Consiliului General al Municipiului București prin care s-a aprobat, acum 22 de ani, Planul Urbanistic General (PUG) al Municipiului București, implicit studiile de fundamentare. HCGMB 269/21.12.2000 de aprobare a PUG arată că documentația cuprinde regulamentul local de urganism, are o perioadă de valabilitate de 10 ani și are un caracter director. Documentele complexe și hărțile aferente PUG pot fi consultate pe pagina de internet a PMB.

Cererea de anulare a actului administrativ, HCGMB nr. 269/21.12.2000, a fost înregistrată pe rolul secției de conrencios administrativ și fiscal a Tribunalului București acum mai bine de 4 ani, în martie 2018, și a avut primul termen în luna septembrie acelui an. Reclamant este o persoană fizică – Carmen-Speranţa-Constanţa Tomescu, iar cei chemați în judecată – pârâții – sunt Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) și Municipiul București, prin reprezentantul legal, Primarul General, care la momentul depunerii plângerii era Gabriela Firea.

După 16 ședinte – și cu termene amânate în primii doi ani ai pandemiei de COVID-19, cu alegeri locale care au schimbat conducerea PMB – completul TB a luat o hotărâre vineri: „Soluția pe scurt: Admite acţiunea. Anulează HCGMB nr. 269/21.12.2000, emisă de către instituţia pârâtă. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată azi, 24.06.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, potrivit art. 402 C. Proc. civ., astfel cum a fost acesta modificat de Legea nr. 310/2018”, conform portalul instanțelor.

Carmen-Speranţa-Constanţa Tomescu nu a putut fi contactată pentru a detalia motivele pentru care a inițiat această plângere și pașii următori.

Nicușor Dan: „Este o decizie profund eronată a Tribunalului București

Nicușor Dan / Sursa foto: Guvernul României
Nicușor Dan / Sursa foto: Guvernul României

În actuala situație, pârâții – CGMG și PMB – pot contesta decizia nedefinitivă. Conform unei declarații a primarului general al Capitalei, pentru HotNews.ro anularea PUG-ului în primă instanță nu are nicio consecință juridică și a anunțat că va face recurs la adresa hotărârii Tribunalului București.

Edilul-șef al Capitalei, fost activist, spune că acest litigiu a fost o surpriză, deoarece este intentat de un proprietar de pe Buzești-Berzei, expropriat de fostul primar Sorin Oprescu, pentru lărgirea străzii.

Nicușor Dan a afirmat că așteaptă motivarea instanței pentru a afla motivele de anulare și spune că exclude posibilitatea ca la recurs instanța să mențină actuala hotărâre. „Exclud varianta asta pentru că interesul reclamantului vizează o clădire din București și nu PUG-ul întregului București. Este o decizie profund eronată a Tribunalului București”, a mai spus Nicușor Dan, pentru Hotnews.ro.

Și primarul Sectorului 6, liberalul Ciprian Ciucu, a avut o atitudine critică privind hotărârea (nedefinitivă) de anulare a Planului de Urbanism General al Municipiului București.

„În ceea ce privește progresul lucrărilor la PUG, astăzi ne aflăm tot acolo unde ne aflăm în ultima zi de mandat a Gabrielei Firea. Niciun progres. Dacă acesta va fi anulat printr-o hotărâre definitiva nu avem ce să punem în loc. Fără PUG, închidem orașul”, a scris primarul Ciprian Ciucu, pe contul de Facebook.

Situația avizelor

PUG-ul Bucureștiului a fost aprobat fără opt din cele 22 de avize cuprinse în hotărârea de aprobare nr. 269/2000, potrivit informațiilor Antena 3.

HCGMB_269_2000 by Gandul.info on Scribd

Noul PUG – având în vedere că termenul celui aprobat în 2000 este depășit – este în lucru în moment, fiind este pus pe pauză de responsabilii de la Universitatea de Arhitectură, din cauza datoriilor acumulate de Primăria Municipiului București.

„Nu cred că un Plan Urbanistic General poate să fie, în prezent, realizat mâine, poimâine sau într-o perioadă de timp care să asigure necesitatea dezvoltării urbanistice a Bucureștiului. Aprobarea unui astfel de P.U.G.ar dura până la 2-3 ani. Și asta pentru că vorbim despre o lucrare de o complexitate foarte mare”, spunea avocatul Daniel Tabarana, pentru GÂNDUL.RO, la începutul anului trecut.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...