Ploaie de bombe și cadavre pe stradă în marile orașe din Afganistan: Talibanii dau foc pământului, iar autoritățile aprind cerul. Nimănui nu-i pasă de oameni

Ploaie de bombe și cadavre pe stradă în marile orașe din Afganistan: Talibanii dau foc pământului, iar autoritățile aprind cerul. Nimănui nu-i pasă de oameni
Talibanii au lansat și mai multe atacuri în Afganistan Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01/08/2021, 21:20

Cadavre pe stradă, ploaie de bombe, întreruperi de curent, rezidenți care fug sau au fost alungați de casele lor de către insurgenți: luptele dintre forțele talibane și afgane, limitate până acum în principal la zonele rurale, s-au răspândit în trei mari orașe din Afganistan, potrivit AFP.

În Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand din sud, forțele talibane și afgane se ciocnesc „stradă cu stradă”, a declarat Badshah Khan, un rezident pentru AFP prin telefon.

În fiecare minut, forțele aeriene bombardează orașul. Fiecare centimetru al orașului a fost bombardat”, continuă el, „sunt cadavre pe străzi. Există cadavre în piața centrală. Cei care au putut au fugit din oraș. Multe familii înoptează acum, sub stele, pe malul râului Helmand”, la ieșirea din orașul de 200.000 de locuitori.”, a spus el

Hazrat Omar Shirzad, un alt locuitor din Lashkar Gah, este furios după ce a fost alungat din casa sa de talibani, astfel nemaiputând să se protejeze de atacurile aeriene afgane: „A fost cea mai tristă zi din viața mea”.

Emiratul Islamic (talibanii, nota editorului) dă foc Pământului, iar Republica (autoritățile afgane) aprinde cerul. Nimănui nu-i pasă de oameni”, a spus Shirzad, alăturat AFP.

La sfârșitul zilei de duminică, guvernul a pretins că încă controlează Lashkar Gah, grație atacurilor aeriene implacabile, dar viitorul orașului părea foarte incert.

Talibanii par să-și întoarcă forțele spre marile orașe

După ce au confiscat timp de trei luni vaste teritorii rurale din Afganistan într-o ofensivă fulgerătoare lansată după retragea americană și internațională, acum aproape finalizată, talibanii par să-și întoarcă forțele spre marile orașe.

În timpul ofensivei lor, talibanii au întâmpinat puțină rezistență din partea forțelor afgane, înrădăcinate în capitalele provinciale, pe care trebuie să le apere cu dinții și unghiile.

Capturarea marilor orașe ar putea fi o adevărată catastrofă

În Herat, „situația de securitate se înrăutățește în fiecare zi”, deplânge Agha Reza, un comerciant din marele oraș din vestul țării, cu 600.000 de oameni puternici, „asediat de talibani” și care, se teme, ar putea să cadă în mâinile lor.

Regretă faptul că autoritățile nu distribuie arme milițienilor lui Ismail Khan, un veteran al luptei împotriva ocupantului sovietic (1979-1989) și un puternic comandant local anti-taliban.

„Timp de patru zile, luptele au fost foarte aproape de oraș. Activitatea este moartă și majoritatea magazinelor sunt închise”, explică el, „majoritatea locuitorilor au fugit, curentul vine și cade, unele drumuri sunt afectate de lupte”.

La școală, duminică, „doar băieții au îndrăznit să vină”, a spus un profesor din Herat care a cerut anonimatul. „Aseară am auzit o mulțime de avioane zburând peste oraș.”

În Kandahar, marele oraș din sud, mii de locuitori ai suburbiilor, unde talibanii hărțuiesc forțele afgane de câteva săptămâni, se îngrămădesc în tabere improvizate înființate în grabă de autorități.

„Talibanii folosesc casele civililor” pentru a se proteja

„Talibanii folosesc casele civililor” pentru a se proteja, explică Khalid Hewadmal. În ultimele zile, „ne-au ordonat să părăsim casele, spunând că vom fi responsabili” dacă se va întâmpla ceva.

„Zeci de familii, inclusiv noi, au plecat. Ne-a fost frică să nu fim prinși în lupte”, adaugă el.

Acest oraș de 650.000 de locuitori, al doilea ca mărime din Afganistan, este leagănul mișcării talibane. Acesta din urmă îl transformase în epicentrul regimului lor când conduceau Afganistanul (1996-2001), impunându-și versiunea ultrarigoristă a legii islamice.

Guvernul afgan a minimizat până acum valoarea strategică a cuceririlor talibanilor de terenuri rurale. Dar capturarea uneia sau mai multor capitale de provincie ar putea da o lovitură gravă capacității sale de a întoarce soarta pe câmpul de luptă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BREAKING NEWS. Nicoleta Luciu va părăsi domiciliul conjugal și pleacă din România cu copiii
FOTO. Imagini incendiare cu Denise, iubita fiului lui Cristi Borcea! Cât de bine arată tânăra
VIDEO "O bag în cimitir, îi dau foc la casă". O femeie a oprit un...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Adrian a pariat pe o afacere cu cireşe şi speră la un profit frumos. Va...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
UniCredit Leasing vinde un BMW X1 din 2017. SUV-ul se apropie de 180.000 de km
Rusalii 2023. Ce se face și ce nu se face în prima zi de Rusalii?...
Cauza decesului lui Cristian, românul care s-a stins din viață dramatic la doar 39 de...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Austria produce încă un mare scandal la graniţele Europei, blocând circulaţia camioanelor pe continent. România...
1.160 de lei amendă pentru șoferii care nu respectă această regulă. Mii de români nu...
GREȘEALA făcută de toți BĂRBAȚII când URINEAZĂ! Este GREȘIT SĂ...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Informația momentului pentru cei NĂSCUȚI ÎNAINTE DE 1978! Anunțul a fost făcut chiar acum: Au...
Ce este curățarea suedeză a morții. Cum te poate ajuta metoda să elimini stresul
Cât fac 9X9? O fetiță a ȘOCAT toată școală cu răspunsul ei! Vezi ce a...
Te cunosc de undeva! 3 iunie 2023. Ținuta purtată de Andreea Bălan a surprins pe...