PMP critică introducerea de noi taxe și impozite: „Este o greşeală, în plină criză economică!”

PMP critică introducerea de noi taxe și impozite: „Este o greşeală, în plină criză economică!”
Președintele PMP, Eugen Tomac (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Andreea Alexandru)
Publicat: 15/07/2022, 18:11

Partidul Mişcarea Populară (PMP) reiterează, prin intermediul unui comunicat, dezacordul cu privire la introducerea de impozite şi taxe noi, în plină criză economică, în condiţiile în care astăzi Guvernul PSD-PNL-UDMR a adoptat ordonanţa de modificare a Codului fiscal.

„Consider că este o greșeală fundamentală ca, în plină criză economică, în loc să vii cu facilități pentru a stimula economia, pentru a-i ajuta pe oamenii care au 10, 100 sau 1.000 de angajați, statul să vină cu poveri în plus. Nu poți să pui presiune, tot timpul, pe cei care, în mod onest, își plătesc taxele și impozitele și să îi încarci cu poveri noi, mai ales în condiţiile în care oricum nu se descurcă cu ceea ce au. Vedem cum unii sunt iertați în continuu, iar fix cei care plătesc sunt taxați. Mulți oameni își doresc aici, acasă, predictibilitate și stabilitate fiscală, mai ales în momentele de criză. La noi, în loc să vină, în mod prietenos, să îți propună soluții pentru a te ajuta să îți menții vie activitatea sau să îți ofere facilități pentru a te extinde, statul vine și îți pune poveri în plus, iar această filosofie este extrem de greșită”, a declarat preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

PMP susţine că statul a preferat să modifice Codul Fiscal şi să pună presiune pe mediul de afaceri, când se puteau lua măsuri de creştere a gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat, mai ales în condiţiile în care România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel național, cu o pierdere de 34,9 % din veniturile din TVA, conform ultimului raport al Comisiei Europene.

„Consider că una dintre măsurile care trebuie avute în vedere este digitalizarea ANAF, pentru a putea colecta mult mai eficient fonduri la bugetul de stat, și mai ales pentru a elimina potenţialele înțelegeri tacite între stat și beneficiar”, a adăugat preşedintele PMP, Eugen Tomac.

Formațiunea politică atrage atenţia şi asupra faptului că România este singura ţară din Uniunea Europeană (UE) care a majorat impozitele şi a anulat facilităţile fiscale în această perioadă de criză.

Celelalte ţări din UE au redus accizele şi TVA pentru a reduce efectele creşterii preţurilor din cauza inflaţiei, precizează PMP.

„Guvernul României numai a mimat negocierile cu mediul de afaceri, deoarece nu a luat în considerare propunerea acestuia de a amâna modificarea Codului Fiscal, în această perioadă de criză. Mai mult, actuala coaliţie a minţit că nu vor creşte impozitele care vor fi plătite de persoanele fizice cu venituri mici şi că vor fi eliminate toate facilităţile fiscale. Persoanele fizice care deţin o locuinţă cu două camere şi obţin venituri din închirierea unei camere vor plăti impozite de două ori mai mari. Unele facilităţi fiscale sunt menţinute fără nicio explicaţie din partea guvernanţilor. Cel mai afectat de modificarea legilaţiei este domeniul construcţiilor care a asigurat creşterea economică în această criză. Guvernul se laudă cu creşterea economică de 5,1% din trimestrul 1 din acest an, dar sancţionează chiar sectorul care a asigurat această creştere”, a precizat și fostul ministru de Finanţe şi vicepreşedinte PMP, Gheorghe Ialomiţianu.

PMP consideră că estimarea Guvernului de încasare a aproximativ 10 miliarde lei din modificarea Codului Fiscal este doar un calcul ipotetic, pe hârtie.

„Mii de firme vor intra în faliment şi milioane de români vor fi în imposibilitatea să-şi plătească impozitele”, consideră reprezentanții formațiunii politice.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația