PMP: INS minte în raportări oficiale. Tocmai ne-a anunțat că s-a ieftinit curentul electric faţă de anul trecut

PMP: INS minte în raportări oficiale. Tocmai ne-a anunțat că s-a ieftinit curentul electric faţă de anul trecut
Sursă FOTO: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 14/02/2022, 15:03
Actualizat: 14/02/2022, 15:20

Partidul Mişcarea Populară (PMP) atrage atenţia asupra posibilităţii ca, din raţiuni politico – electorale, „o instituţie fundamentală a statului român să fie transformată în instrument de propagandă politică de actuala coaliţie PSD – PNL – UDMR”. Publicând evaluarea lunară a indicelui preţurilor de consum pentru ianuarie 2022, Institutul Naţional de Statistică a anunţat că inflaţia a ajuns la un nivel de 8,4%.

„Diavolul se ascunde însă în detalii: aşa se face că INS ne informează că, în ianuarie 2022, costul cu energia electrică s-ar fi diminuat cu 2,16% faţă de aceeaşi lună din 2021. Asta în condiţiile în care evidenţa sensibilă ne arată că, în realitate, facturile la curent au crescut cu 30% – 50% faţă de ce se întâmpla anul trecut. Mai mult, foarte mulţi furnizori de electricitate nici măcar nu au emis facturile aferente lunii trecute – deci nu e deloc evident din ce punctaj propagandistic au scos respectivele cifre. În ceea ce priveşte gazele naturale, Institutul Naţional de Statistică (aflat în subordinea directă a Guvernului) ne anunţă de un avans de doar 60,9%, când toţi oamenii se plângă că facturile le-au venit nu duble, ci triple”, conform unui comunicat al PMP, transmis luni.

Conform sursei citate, tot de la INS aflăm şi că alimentele s-au scumpit cu doar 7,24% în ultimul an, în contextul în care sunt produse alimentare la care preţurile, pur şi simplu, s-au dublat. Motorina s-a scumpit cu 40%: de la 5 lei în ianuarie 2021 la 7 lei în ianuarie 2022. Ei bine, INS raportează mândru o majorare de doar 24,45% pe acelaşi interval.

„BNR doar ce a mărit dobânda de politică monetară la 2,5 puncte procentuale tocmai pentru a stăvili inflaţia, pe care ei o estimează ca ajungând la 11,2% în trimestrul II din 2022, iar INS ne dă asigurări că suntem cam la acelaşi nivel ca în noiembrie 2021 (când s-a raportat inflaţie de 7,94%)”, arată membrii formațiunii politice.

PMP: Suntem la nivel de ceauşism timpuriu

În acest context general, menționează PMP, „se nasc îndoieli majore cu privire la acurateţea cifrelor prezentate de Institututul Naţional de Statistică”.

Partidul Mişcarea Populară cere public INS să prezinte detaliat calculele făcute pentru a raporta acest nivel de 8,4% al inflaţiei pentru fiecare categorie de produse în parte şi care este concret metodologia de colectare a informaţiilor care stau la baza acestor informaţii.

„Reamintim faptul că domnul Tudorel Andrei a fost numit în fruntea INS de către Victor Ponta în 2013, când fostul prim-ministru era nemulţumit de comunicările Institutului în condiţiile referendumului eşuat pentru demiterea Preşedintelui Băsescu din 2012. Deci, de la bun început, existau semne că această instituţie poate fi folosită ca o pârghie politică”, conform partidului.

Potrivit sursei citate, „actuala conducere a INS îşi dovedeşte în formă continuată slugărnicia faţă de Puterea politică vremelnică”.

„Drept dovadă, nu îşi îndeplineşte obligaţiile legale: astfel, Institutul Naţional de Statistică nu a publicat niciodată de la intrarea în vigoare a legii 174/2020 valoarea coşului de consum în funcţie de care ar trebui să se calculeze salariul minim pe economie şi alte prestaţii sociale prevăzute de diverse legi tocmai pentru a face economie la bugetul de stat”, transmite sursa menționată anterior.

În viziunea PMP, Parlamentul ar trebui să iniţieze o comisie de anchetă faţă de ce se întâmplă la INS şi să ceară compararea cifrelor avute în vedere de către BNR şi de către instituţia condusă de Tudorel Andrei pentru a vedea ce se întâmplă.

„Altfel, suntem la nivel de ceauşism timpuriu cu obiectivele cincinalului îndeplinite în trei ani şi jumătate”, conchide PMP.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață