Câte facturi la curent electric și gaze au fost întocmite greșit și când vor fi refăcute? Răspunsul Ministerului Energiei

Publicat: 02/02/2022, 13:37
Actualizat: 02/02/2022, 13:49

Secretarul de stat în Ministerul Energie Dan-Dragoș Drăgan a anunțat, miercuri, la debutul ședinței de Guvern, că peste 500.000 de facturi la energie electrică și gaze naturale au fost întocmite greșit și sunt în curs de a fi refăcute.

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut, miercuri, reprezentatului Ministerului Energiei să comunice cele mai recente date disponibile, ținând cont de faptul că ne aflăm în a doua zi de când a intrat în vigoare și produce efecte Ordonanța de Urgență nr. 3/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, legată de plafonarea prețurilor la energie și gaze, respectiv măsurile care au fost luate la nivelul ministerului pentru implementarea acesteia și coordonarea cu ANRE în ceea ce privește recalcularea facturilor și transmiterea celor care au fost corectate și care sunt în conformitate cu consumul real.

Ce erori au fost identificate

„În urma controalelor care au fost defășurate la toți furnizorii de energie electrică și gaze naturale, la sfârșitul săptămânii trecute au fost identificate 89.195 de facturi greșite, iar la nivelul energiei electrice, au fost identificate peste 450.000 de facturi greșite. În urma acestor controale efectuate de ANPC, s-a identificat nerespectarea clauzelor contractuale și aplicarea neadecvată a Ordonanței 118/2021, dispunându-se refacerea facturilor care au fost întocmite greșit”, a explicat secretarul de stat.

Dan-Dragoș Drăgan a spus că procesul este în desfășurare, peste jumătate dintre cele pentru energia electrică au fost refăcute, și urmează să primească datele următoare la sfârșitul săptămânii, exprimându-și convingerea că vor fi toate facturile greșite refăcute.

Secretarul de stat a apreciat că, prin noua OUG, în vigoare de la 1 februare, s-a urmărit ca impactul asupra sistemelor informatice pe care furnizorii le folosesc să fie minim. „Deci nu ne așteptăm la o problemă în acest sens, dar, pentru a evita acest lucru pe viitor, săptămâna viitoare au fost invitați toți furnizorii de gaze și energie electrică la Ministerul Energiei și vom discuta cu dânșii, domnul ministru Popescu va discuta cu dânșii și vom depune toate diligențele și măsurile necesare pentru a evita ce s-a întâmplat în ultima fază a procesului de compensare a facturilor pe lunile noiembrie și decembrie”, a spus Dan-Dragoș Drăgan.

Scheme de ajutor pentru marii consumatori de energie

Oficialul de la Ministrul Energiei a detaliat, tot la solicitarea premierului, și modificările la schemele de ajutor pentru consumatori non casnici de energie.

„La nivelul Ministerului Energiei avem două scheme de suport pentru marii consumatori, consumatorii energointensivi şi consumatorii care au un consum signifiant de energie electrică – și aici m-aş referi la schema de exceptare la plata certificatelor verzi, o schemă care este în vigoare din anul 2014, o schemă care conduce până în anul 2030. Prin această schemă, sunt peste 100 de companii beneficiare și prin această formă sunt exceptate de un procent de plată a certificatelor verzi în facturile pe care le emit furnizorii între 60% și 85%”, a spus oficialul, precizând că această măsură și-a produs efectele și este în continuare aplicată în cadrul ministerului.

O a doua măsură a Ministerului Energiei este măsura de compensare a creșterii prețului certificatelor CO2, cu impact în prețul energiei la consumatorii energointensivi.

„Această schemă a fost instituită la finalul anului 2019 și este în vigoare. Au fost plătite sumele aferente anului 2019 și anului 2020 și vă pot spune că, la nivelul anului 2019, a fost plătită o sumă de aproape 400 de milioane de lei, iar la nivelul anului 2020, o sumă de 637 de milioane de lei, pentru un număr de aproximativ 34 de beneficiari, întreprinderi mari în diverse sectoare energointensive și care, datorită acestui ajutor, au reușit să își mențină competitivitatea și să facă față creșterii prețului energiei, în mare parte cauzată de creșterea prețului de tranzacționare a certificatelor de CO2”, a spus Dan Dragoș Drăgan.

Oficialul a precizat că pentru anul 2021, responsabilii vor definitiva, în cursul acestui an, prelungirea schemei la Bruxelles și urmează, după finalizarea procedurii interministeriale, să prezinte Guvernului un memorandum în acest sens. „Cred că săptămâna viitoare putem intra cu el. Deja de la Mediu avem avizul, de la Ministerul de Finanțe mai aveam câteva precizări pe care le-am încorporat în memorandum şi săptămâna viitoare vom veni cu el, ceea ce este important pentru consumatorii energointensivi, fiind în contact permanent cu asociațiile profesionale care îi reprezintă. Această schemă se dorește a fi prelungită până la nivelul anului 2030, pe baza ultimelor reglementări și directive europene, care au fost adoptate la sfârșitul anului trecut”, a spus secretarul de stat, ca răspuns la întrebarea premierului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului