PMP susține o anchetă europeană cu privire la gigantul rus Gazprom

PMP susține o anchetă europeană cu privire la gigantul rus Gazprom
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 24/09/2021, 14:14

Partidul Mișcarea Populară (PMP) a publicat vineri pe pagina oficială de Facebook un mesaj prin care salută decizia unor europarlamentari prin care cer Comisiei Europene o anchetă asupra Gazprom.

Europarlamentarii, printre care și cei ai PMP, consideră că gigantul rus ar fi la originea scumpirii energiei în Europa.

„PMP salută decizia a 43 de europarlamentari, dintre care și 6 români ( inclusiv europarlamentarii noștri), de a cere Comisiei Europene să realizeze o anchetă asupra Gazprom, care ar fi la originea scumpirilor energiei în spațiul european. Multe voci din UE acuză compania rusească de politici comerciale neortodoxe pe piața liberă, care profită de slăbiciunile unor state europene, dependente de gazul rusesc.

De asemenea, unii analiști europeni consideră că Gazprom, prin speculațiile pe piața energiei, face presiuni asupra Europei pentru deschiderea gazeoductul North Stream 2, care va alimenta țările UE, prin Marea Baltică”, se arată în mesajul PMP.

PMP: Gazprom șantajează permanent Europa

Reprezentanții formațiunii susțin că gigantul rus din domeniul gazelor șantajează în mod permanent Europa folosindu-se de faptul că aceasta este dependentă de gazele naturale din Rusia.

Mai mult, PMP consideră că Moscova controlează piața energiei prin politica „divide et impera”.

„Cert este că, din păcate, UE , direct sau indirect, din nevoie sau nu, face jocurile Rusiei, care șantajează , permanent, Europa, având ca armă, gazul. Dependența multor țări europene de gazul rusesc crează perturbări în relațiile din interiorul UE. Moscova, prin politica ”divide et impera” reușeste să controleze piața energiei în Europa, impunând, în anumite momente sensibile, prețul la gaz și energie electrică.

PMP consideră că UE ar trebui să realizeze o anchetă completă asupra influențelor Rusiei pe piața energiei și, în urma concluziilor, să ia măsuri pentru protejarea țărilor europene, în fața speculațiilor în privința prețurilor la gaz și energie electrică.

Comisia Europeană trebuie să țină cont de faptul că, în urma metodelor neconcurențiale folosite de Moscova, economia UE are mult de suferit, cu efecte dramatice în viața de zi cu zi a cetățeanului european”, se mai arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a partidului.