Polițiștii n-au găsit niciun bucureștean fără mască de protecție. Brigada Rutieră: „Este îmbucurător!”

Polițiștii n-au găsit niciun bucureștean fără mască de protecție. Brigada Rutieră: „Este îmbucurător!”
Polițiștii Brigăzii Rutiere au făcut controale în trafic pentru a vedea dacă șoferii sau pasagerii poartă mască de protecție. Imagine: GÂNDUL
Publicat: 13/10/2021, 10:24
Actualizat: 13/10/2021, 10:25

Polițiștii Brigăzii Rutiere n-au găsit niciun bucureștean – șofer sau călător – fără mască de protecție, miercuri dimineață, atunci când au efectuat controale în zona Autogării Militari de pe Bulevardul Iuliu Maniu din Capitală. Oamenii legii n-au avut pe cine amenda pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020.

Inspector principal de poliție Claudiu Costea, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere, a declarat că polițiștii au oprit în trafic autobuze, troleibuze și microbuze pentru a vedea dacă șoferii sau călătorii poartă mască de protecție, în contextul în care Bucureștiul se apropie de incidența de 15 cazuri COVID-19 la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Capitala se află în topul zonelor cu cele mai multe infectări SARS-CoV-2.

Toți bucureștenii verificați purtau mască de protecție

Purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate spațiile publice aglomerate, precum și în stațiile și în mijloacele de transport în comun.

„Polițiștii Brigăzii Rutiere au in tensificat acțiunile de verificare a modului în care sunt respectate prevederile Legii 55/2020 privind unele măsuri privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei. În acest context, polițiștii Brigăzii Rutiere au oprit în trafic  autovehicule care efectuează transport de persoane (autobuze, troleibuze, microbuze) prin curse regulate sau speciale și au verificat dacă atât conducătorul auto cât și pasagerii poartă mască de protecție. Din fericire, nu au fost identificate situații care să conducă la aplicarea de sancțiuni contravenționale. Până la acest moment, toți pasagerii, toți participanții la trafic au purtat mască de protecție – un lucru îmbucurător pentru că, iată, numărul de cazuri a crescut. Este foarte important să respectăm măsurile sanitare de protecție, să fim în siguranță și să trecem împreună peste această perioadă dificilă.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere.

Ministrul de Interne, prins fără mască și nesancționat

Ministrul de Interne Lucian Bode a explicat că persoanele care merg singure pe stradă NU sunt obligate să poarte masca de protecție.

Reamintim că însuși șeful MAI a fost surprins la UNTOLD fără mască de protecție. Autoritățile au stabilit că ministrul nu a încălcat legea, astfel încât acesta nu a fost sancționat.

„Reglementarea oficială spune foarte clar: e obligatoriu să porți masca în toate spațiile deschise unde incidența depășește 6 la mia locuitori. E obligatoriu în toate spațiile deschise. Am spus că se exceptează prin acest ordin persoanele care desfășoară activități individuale sau cu membrii familiei, sportive, recreative și am spus că dăm posibilitatea comitetelor județene pentru situații de urgență să vină cu alte excepții dacă DSP avizează. Cred că ordinul comun e extrem de clar. Dacă au nevoie de alte explicații le dăm și la București unde incidența este peste 6 la mie. Vorbim de activități individuale, nu unde sunt și alți oameni. Dacă circuli singur e normal să nu porți masca, dacă sunt și alții e obligatoriu să porți. Dacă faci activități sportive individuale nu porți, dacă sunt și alții, e obligatoriu.”, a explicat ministrul de Interne.

Întrebat dacă, de exemplu, un bucureștean poate mânca un covrig pe stradă, fără a purta mască, șeful MAI a răspuns: „Categoric da, dacă eșți singur și nu sunt alți oameni în jur. Polițistul nu-ti poate da amendă dacă ești singur pe stradă și nu porți masca. Dacă ești în zona aglomerată poate sancționa pe cei care nu respectă. Acest ordin nu face referire la vârstă persoanelor. Vorbim despre activități. Le-am definit individuale, sportive, indiferent că sunt copii, maturi.”, a declarat Bode.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 a absolvit Facultatea de Filosofie și Jurnalism. citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase