POVESTEA de viață a Ronei Hartner, un roman nescris: A lăsat în urmă o fată de 15 ani și două căsnicii eșuate. Care au fost marile iubiri ale artistei

POVESTEA de viață a Ronei Hartner, un roman nescris: A lăsat în urmă o fată de 15 ani și două căsnicii eșuate. Care au fost marile iubiri ale artistei
Rona Hartner
Publicat: 23/11/2023, 17:32
Actualizat: 23/11/2023, 17:46

Actrița Rona Hartner a murit, joi, 23 noiembrie, la vârsta de 50 de ani, după ce s-a luptat mai mult timp cu un cancer în stadiu terminal. În urma sa a lăsat un copil, o fată de 15 ani, pe care o cheamă Rita Sumalya, fiind rezultat relației mamei sale cu Rocco Sedano, un dansator și muzician francez de origine argentiniană.

Artistul Rocco Sedano era cu 8 ani mai tânăr decât ea și cei doi au fost căsătoriți. L-a cunoscut la un spectacol susținut de acesta, l-a invitat să se alăture trupei sale și el a acceptat. La cinci zile după ce a cunoscut-o, a și cerut-o de soție.

Însă, după mai puțin de un an de căsnicie, Rona a cerut divorțul, susținând atunci că nu se potrivea cu el din punct de vedere „religios”, dar și că Sedano începuse să bea.

Al doilea mariaj al Ronei Hartner a fost cel cu francezul Herve Camilleri. A divorțat, însă, și de el – în septembrie 2021 – după aproape doi ani de mariaj. Au colaborat și pe plan profesional, fiind invitați la mai multe emisiuni la care și-au prezentat proiectul muzical, unul cu influențe electro și gospel.

„M-a îndepărtat de toată lumea, inclusiv de fata mea. Proiectul lui, el, tot ceea ce era, devenise prioritar. Eu am trecut pe planul doi și chiar mult mai departe. Persoana respectivă, cu care am fost căsătorită, avea un spirit de zâzanie în care se certa din absolut nimic. Începeau toate certurile vineri, când trebuia să am weekend-ul pentru fata mea. De vineri până duminică era coșmar”, povestea Rona Hartner despre motivele care au determinat-o să ceară divorțul și de al doilea soț, care a avut loc la notar.

Mai mult, artista i-a acuzat pe amândoi că nu i-au sărit în ajutor, deși trecea prin momente cumplite, din cauza bolii, scrie peroz.ro.

„Nu, nu m-a ajutat niciunul dintre ei, cu nimic. Mama a venit din Canada, au venit pe fugă și sora, și fratele meu și m-au ajutat cu de toate, cu tot ce au putut. N-a fost, însă, și cazul foștilor soți, trebuie să înțeleg că unele uși se închid pe viață”, spunea Rona.

Fiica ei s-a născut în 2008 și poartă un nume deosebit, cu o însemnătate aparte: Rita Sumalya.

„Am vrut să îi dau un nume quechuan, ca să nu își uite originile din Argentina, mai precis de la indienii quechuan de unde vine străbunica ei, din partea tatălui. Am ales Sumalya care înseamnă «lumină frumoasă» și pe urma i-am pus și numele sfintei mele preferate, Sfânta Rita, și atunci are cele două nume”, spunea artista despre semnificația celor două prenume ale fiicei sale.

Rita Hartner calcă pe urmele părinților ei, fiind apropiată de lumea artei și chiar a jucat deja în câteva filme. Îi place machiajul, astfel că recent a mers la una dintre cele mai cunoscute școli și a obținut deja prima ei diplomă de make-up artist. De asemenea, o pasionează și designul interior. Mama sa o retrăsese de de la școală, tocmai pentru a-și putea urma pasiunile.

„Fiica mea, Rita, scumpa de ea, mă susține necondiționat, prin simplul fapt că nu îmi arată când plânge și că este speriată de situație”, declara Rona după ce a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. La acel moment, medicii i-au dat de înțeles că este cazul să-și facă testamentul.

„Timp de o lună, toți doctorii mă trimiteau doar la notar să îmi fac testamentul. Am fost cu copilul meu, care ieșise de la o școală de make-up, era fericită, câștigase o diplomă și știa că merge cu mine să îmi fac testamentul, să îi las totul. A fost groaznic pentru noi. A fost ca un fir peste o prăpastie, a fost îngrozitor”, a spus artista, în cadrul emisiunii lui Cristi Brancu, de la Prima TV.

Starea de sănătate a Ronei Hartner s-a degradat rapid, în ultimele zile

Într-un interviu pentru Ciao, cu mai puțin de două săptămâni înainte să se stingă, artista mărturisea că la ultimul control a aflat că metastazele i s-au extins, fapt pentru care nu poate să-și facă niciun program pentru următoarea perioadă.

„Trec printr-o mică încercare de sănătate. Nu știu dacă voi face sărbătorile în țară sau în Canada, cu familia mea! Nu prea pot să îmi programez nimic pentru că s-a extins… una din metastaze a devenit puțin rebelă, cea de pe creier. În timp ce tot organismul este vindecat a apărut o metastază puțin rebelă și trebuie să o țin în frâu acum și să fac radioterapie. Dar o să fac un video pe pagina mea de Facebook, acolo unde o să vorbesc mai pe larg despre acest lucru”, spunea Rona Hartner, potrivit sursei citate.

Rona Hartner s-a născut la data de 9 martie 1973, în București. A urmat cursurile Școlii Germane „Herman Oberth” din Bucureşti (1979-1991), iar din 1992 a început cursurile la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti.

Recunoașterea internațională a venit odată cu rolul din filmul „Gadjo Dilo” („Străinul nebun”), realizat în România, în anul 1996. Rolul din „Gadjo Dilo” i-a adus actriței mai multe premii la renumite festivaluri.

Regizorul francez Tony Gatlif era atunci în căutarea unei actrițe pentru această producție, iar Rona Hartner a primit rolul principal, dar și de cel de interpret al melodiilor din film. La începutul anilor 2000, Rona Hartner s-a mutat în Franța.

În urmă cu patru ani, artista a fost diagnosticată cu cancer la colon, boală pe care a reuşit să o învingă de două ori. Ulterior, însă, a recidivat și de data asta mult mai agresiv. Nu mai târziu de aseară, sora sa, Rinda, dădea vestea că Rona își trăiește ultimele clipe de viață.

Astăzi… Rona Hartner a murit, la doar 50 de ani.

FOTO – Facebook

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete