Povestea dramatică a lui Leonard, băiatul de 8 ani din Vaslui care a făcut primul an de școală de pe patul de spital. „E o boală care acum poate să fie bine, iar peste o oră poate să nu mai fie deloc”

Publicat: 12/08/2021, 13:30

Leonard, un băiat de doar 8 din comuna Bărboși, județul Vaslui, are o poveste de viață dramatică și extem de tristă. Copilul a fost diagnsticat cu sindrom nefrotic, în urma căruia au apărut foarte multe complicații: edem pulmonar, tromboză, hemoragie cerebrală, insuficiență respiratorie, cardiacă și epilepsie. Primul an de scoală din viața lui Leonard a debutat online, pe patul de spital.

Micuțul dar luptătorul Leonard este ajutat de sora lui, Alis și de mama sa, care este devotată trup și suflet pentru copiii ei pe care-i crește singură.

Din păcare pentru Leonard, primul an de școală din viața lui l-a prins pe patul de spital.

În ciuda bolii și a greutăților imense pe care le are, băiatul a terminat clasa I cu calificativul „Foarte Bine”, chiar dacă a petrecut luni la rând pe patul de spital. Acum, în vacanța de vară, poate să studieze suplimentar, ca să fie cu un pas mai aproape de visul său, dacă va fi sănătos. Va face acest lucru prin accesarea webinariilor de pe Naradix, platforma de educație remedială care se adresează elevilor din clasele 0 – 8, pusă la dispoziție în mod gratuit de Narada.

Tatăl lui Leonard a plecat la o altă femeie, iar ulterior a ajuns la închisoare

Leonard locuiește împreună cu mama și sora lui în casa bunicilor, unde s-au mutat după ce părinții s-au despărțit, pentru că tatăl a plecat la o altă femeie, iar ulterior a ajuns la închisoare. Ca și când aceste încercări nu ar fi fost de ajuns pentru familie, la vârsta de 4 ani, după ce a făcut varicelă, tot corpul băiatului a început să se umfle, iar diagnosticul medicilor a fost unul sever: sindrom nefrotic, o afecțiune cronică, imprevizibilă, care „nu se vindecă definitiv. E o boală care acum poate să fie bine, iar peste o oră poate să nu mai fie deloc”, explică Nicoleta Dima, mama copilului.

Era să-și piardă viață după o operație de apendicită

Starea precară de sănătate a lui Leonard a transformat chiar și boli care, în mod normal, nu pun viața în pericol, în stări medicale critice. În urma unei operații de apendicită, Leonard a fost la un pas de a-și pierde viața. Mama încă își amintește foarte limpede ziua când a primit vestea că băiatul ei este în pragul morții: „Pe 26 noiembrie. Cea mai blestemată zi. Pe 26 noiembrie m-am despărțit, pe 26 noiembrie mi-a fost dată vestea, pe 26 noiembrie a fost prima zi la proces. Doctorul care era de gardă în seara aceea mi-a spus: «Mama, așteptăm să cedeze inima sau să plesnească plămânul”. Disperată, mama lui Leonard a urlat și și-a strigat furia către cer, până când medicii au reușit să o liniștească. „Mamă, copiii nu sunt ai noștri, sunt ai lui Dumnezeu”, i-a spus o doctoriță Nicoletei Dima.

„M-am întors înapoi, l-am privit ca pe un copil mort care respira prin aparate și am zis: «Doamne, iartă-mă! Îți încredințez copiii Ție. Indiferent de greutățile care o să fie, eu ți-i încredințez Ție. Dar gândește-te că voi suferi». Încetul cu încetul, copilul meu, de pe o zi pe alta, a început să aibă analizele bune” își amintește mama lui Leonard.

Depășind greutate după greutate, cheltuind până la ultima picătură de energie, Nicoleta Dima a reînvățat să spere și nu a încetat nicio clipă să lupte pentru binele copiilor ei. Și-a învățat băiatul să scrie, să citească și să socotească, apoi a luat legătura cu învățătoarea, ca să-l introducă în sistemul de școală online. „Când a intrat în clasa I, el deja știa să socotească, știa literele, citea. M-a impresionat faptul că, neavând contact fizic cu școala, s-a descurcat foarte bine”, își amintește învățătoarea lui Leonard.

În acest moment, boala băiatului a intrat în remisie și, cel puțin pentru moment, simptomele nenumăratelor complicații pot fi ținute sub control, deși vizitele periodice la medic sunt încă obligatorii: „În fiecare lună trebuie să merg la spital. Și doare rău”, mărturisește Leonard. Însă, cu toate acestea, familia poate privi spre viitor. „Fiind mamă singură, îmi doresc să văd ceva strălucit în viitorul copiilor. Încerc să mă lupt, să-i ajut să fie cineva. Și am să fac tot posibilul, pentru că important e să învețe, să ajungă cineva, chiar și polițai. Voi lupta cu toate puterile mele să ajungă să-și îndeplinească visul”, spune Nicoleta Dima.

Ce este platfomra de educație Naradix

Acest lucru este acum mult mai simplu pentru familia Dima și pentru mulți alți copii care, din diferite motive, nu au putut accesa cursurile online și au rămas în urmă cu materia. Platforma de educație remedială Naradix oferă copiilor din orice colț al țării posibilitatea să participe la cursuri atractive, sub formă de jocuri sau algoritmi interactivi. Iar elevii cu rezultate foarte bune la testările puse la dispoziție de Naradix acumulează puncte pe care le pot transforma în premii – o răsplată imediată și binemeritată a muncii lor.

Fiecare persoană poate oferi unui copil ca Leonard șansa să-și împlinească un vis. Cu un SMS la 8845 cu textul „ELEV” sau prin plata cu cardul pe pagina campaniei sunt alocați 2 euro/lună, care concret înseamnă risc diminuat de abandon școlar pentru 2 copii, o mână de ajutor întinsă copiilor din mediile vulnerabile, cu efect benefic asupra întregii societăți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”