PREMIERĂ. Influencerul Andrew Tate, acuzat de proxenetism, a fost interzis pe TikTok, Facebook și Instagram, pentru misoginism și violență. În România, el și fratele lui ajunseseră în atenția DIICOT într-un dosar pentru sechestrare, trafic de persoane și viol

Publicat: 20/08/2022, 16:37
Actualizat: 20/08/2022, 16:39

Britanicul Andrew Tate, stabilit în România, unde a fost acuzat de proxenetism, a fost interzis de Meta și TikTok de pe rețelele sociale, acolo unde devenise viral în ultimele luni, cu milioane de urmăritori care apreciau sau amendau comentariile lui misogine și care arătau sau incitau la violență. „Toată lumea știe că femeile nu știu să conducă” este un exemplu de replică ce a provocat un val de reacții critice, care, susținea Andrew Tate într-un clip recent, nu îl afectează emoțional, ci, dimpotrivă, ajută la creșterea lui în notorietate. Andrew și fratele lui, Tristan, fost iubit al Biancăi Drăgușanu, au ajuns recent în vizorul oamenilor legii din România, la sesizarea oficialilor Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.

Așa-zisul influencer britanic Andrew Tate (35 de ani), cunoscut pentru comentariile sale misogine în mediul online, a fost interzis de pe Tiktok, Facebook și Instagram, după ce companiile-mamă au decis că a încălcat grav normele platformelor, unde popularitatea lui explodase în acest an, după ce a postat numeroase clipuri cu mesaje misogine și violente.

Compania Meta i-a aplicat britanicului – acuzat de proxenetism în România – interdicția de a avea conturi active pe Facebook și Instagram, unde avea peste 4 milioane de urmăritori.

Andrew Tate a fost „banat” și de TikTok, care ar fi trecut offline și cel puțin o pagină a fanilor lui, potrivit publicației Insider.

La contul său de Youtube, încă activ, sunt abonați 760.000 de utilizatori de internet.

Companiile Meta și TikTok au luat deciziile după ce mulți activiști și numeroase organizații au criticat și sesizat conținutul misogin și instigator la ură al britanicului.

TikTok nu tolerează misoginismul

Un purtător de cuvânt al companiei Meta a declarat pentru Insider că Andrew Tate a fost interzis pe Facebook și Instagram, pentru totdeauna, pentru încălcarea politicilor referitoare la organizații și indivizi periculoși, precum și pentru încălcarea politicilor privind discursurile care instigă la ură.

Și un purtător de cuvânt al TikTok a declarat pentru aceeași sursă că a închis contul oficial al fostului luptător de kickbox, care avea peste 100.000 de abonați care îi urmăreau clipurile. „Misoginismul este o ideologie plină de ură care nu este tolerată pe TikTok”, a spus reprezentantul platformei, precizând că este în derulare o investigație privind conținutul contului. Mai mult, TikTok a transmis că folosește o tehnologie menită să elimine de pe internet orice duplicat al unor clipuri ale lui Tate.

Într-un interviu live pe YouTube, urcat online imediat după anunțul privind interdicția pe rețele, Andrew Tate a spus că are „oameni buni care se ocupă de caz”, că nu este furios, pentru că Instagram nu e o pierdere pentru el și și-a exprimat încrederea că va ieși învingător din această situație: „Dar eu sunt o persoană foarte religioasă, cred că Dumnezeu va birui, adevărul va birui”.

„E o nebunie: eu primesc în mod obișnuit între 10 și 20.000 de amenințări cu moarte pe zi via Instragram și ei nu reacționează, chiar dacă îi raportez, totuși, acum decid că eu sunt pericolul”, a comentat influencerul în interviul văzut de peste 280.000 de persoane (până la ora publicării).

Cele mai revoltătoare afirmații

După ce și-a încheiat cariera în kickbox, Andrew „Cobra” Tate a participat, în 2016, la reality-show-ul Big Brother, dar a fost eliminat după ce a fost difuzată o înregistrare în care ataca o femeie cu o curea.

Andrew Tate a devenit cunoscut pentru remarcele sale extrem de controversate, făcute în numeroase clipuri apărute pe rețele de socializare și inclusiv postate pe YouTube: a spus că „femeile sunt incapabile să lupte”, a spus că ar lovi o femeie cu o macetă, și a sugerat că organele genitale ale unei femei apațin iubitului, dacă sunt într-o relație. În trecut, el a provocat un val de critici după ce a spus că victimele violurilor trebuie „să își asume o parte din responsabilitate” – ceea ce i-a atras, în 2017, suspendarea contului de Twitter –  și că „depresia nu este reală”, conform sursei citate.

El a fost acuzat că este liderul unei scheme tip Multi-Level-Marketing, pe care mulți au acuzat că ar fi înșelăciune. Pe scurt, este vorba de un „program de training” care le promite celor care plătesc 49 de dolari pe lună că vor fi învățați cum să se îmbogățească, de fapt, ei primesc bani dacă promovează și diseminează conținutul video a lui Andrew Tate.

Într-un clip preluat zilele trecute de un cont de Facebook, Andrew Tate se declară neimpresionat de cei care îl critică, „hateri” – genul care reacționează la „adevăruri” pe care le cunoaște toată lumea, precum cel că „femeile nu știu să conducă” – ei nefăcând altceva decât să ajute la creșterea popularității lui.

Cum au ajuns în România

Andrew și fratele său, Tristan, au avut un studio de videochat în Londra, dar s-au mutat în România în urma scandalui care a izbucnit după ce una dintre angajate i-a acuzat că au sechestrat-o și au obligat-o să lucreze pentru ei.

Vila din Pipera a fraților Tate, unde mai multe tinere făceau videochat, a fost vizată de perchezițiile anchetatorilor români, care au fost sesizați de oficiali ai diplomației SUA. Polițiștii și procurorii ilfoveni au descins în adevărata fortăreață a britanicilor, după ce au fost sesizați că ei ar fi sechestrat două femei, dintre care una este cetățean american, și care urmau să fie traficate pe piața sexului.

Potrivit informațiilor Gândul, anchetatorii care au descins în vila din Pipera au descoperit că britanicii aveau, în realitate, mai multe fete care făceau videochat pentru ei. Dintre acestea, o parte erau tatuate pe brațe cu mesajul în limba engleză „Owned by Tate”, care, în traducere, înseamnă „Aparțin lui Tate”.

Perechezițiile au avut loc în 11 aprilie, iar după cercetări procurorii de la Parchetul Buftea au dispus declinarea în favoarea DIICOT– Structura Centrală într-o cauză în care se efectuau cercetări pentru lipsire de libertate în mod ilegal, iar în aceeași zi procurorii DIICOT au dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane și viol, urmărirea penală desfășurându-se in rem.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”