Premieră la Spitalul Militar ”Dr. Carol Davila”. Primul transplant de cord, dar și prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut în 2022

Premieră la Spitalul Militar ”Dr. Carol Davila”. Primul transplant de cord, dar și prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut în 2022
Premieră la Spitalul Militar ”Dr. Carol Davila” | Foto - Facebook ”Dr. Carol Davila” - Daniel Iancu
Publicat: 15/01/2022, 16:10
Actualizat: 15/01/2022, 17:06

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC) a realizat vineri, 14 ianuarie 2022, prima prelevare de cord din istoria sa medicală în Programul Național de Transplant. Întreaga procedură s-a derulat în cadrul protocolului de prelevare multi-organ şi multi-ţesut.

Donatorul a fost o pacientă, internată în stare critică în Secţia ATI, o tânără în vârstă de 20 de ani, declarată în moarte cerebrală pe baza diagnosticelor formulate de o echipă medicală multidisciplinară, conform protocoalelor naționale în vigoare.

În urma discuțiilor purtate cu familia pacientei de către colonel medic dr. Narcis Tănase – coordonator al Programului de transplant la nivelul SUUMC – a fost obținut acceptul pentru donarea de organe.

Procedura de prelevare a organelor a fost demarată la ora 7:30

În dimineața zilei de vineri s-a intrat în Blocul operator al Secție Chirurgie generală II, pentru prelevarea de organe. Clamparea aortei s-a realizat la ora 07.30, acesta fiind momentul la care s-au demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), de către echipe medicale specializate de la:

  • Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, București – prof. univ. dr. Horațiu Moldovan;
  • Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg Mureș – prof. univ. dr. Horațiu Suciu;
  • Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat);

Echipele medicale au fost coordonate de dr. Radu Zamfir, Director al Agenţiei Naţionale de Transplant şi, de la Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, de dr. Ştefan Păun.

Echipa ATI care a asigurat suportul vital necesar întregii proceduri a fost condusă de Colonel medic Conferenţiar universitar dr. Dan Corneci, medic primar ATI. Menținerea donatoarei aflată în moarte cerebrală a fost asigurată de maior medic dr. Oana Bratu, medic specialist ATI şi dr. Mădălina Duţu, medic primar ATI.

  • Cordul a fost transplantat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, aceasta reprezentând o realizare a echipei medicale – reluarea activătăţii de transplant cardiac după o perioadă de 20 de ani de întrerupere.
  • Rinichii și ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni.
  • Țesuturile osteo-tendinoase recoltate au fost predate către Banca de Os a Spitalului Clinic Colentina, acolo unde acestea sunt carantinate, validate, stocate şi apoi distribuite – conform cererilor de solicitare -, către clinicile de ortopedie şi traumatologie a spitalelor cu care Banca are încheiate protocoale de colaborare, s-a precizat pe pagina de socializare a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila”.

8 decembrie 2015, prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut la Spitalul Militar ”Dr. Carol Davila”

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a obţinut – încă din februarie 2014 – acreditarea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul ANT, pentru desfăşurarea activităţi de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii.

Totodată, a fost obținută acreditarea Ministerului Sănătăţii pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule umane, în scop terapeutic, fiind, până la acest moment singura instituţie medicală din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale care poate desfăşura astfel de proceduri.

Prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut, realizată în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a avut loc în data de 8 decembrie 2015.

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Râzi cu lacrimi! Ce a scris Andreea Tonciu pe cartonaşul prin care l-a nominalizat pentru...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
BANCA TRANSILVANIA vine un ARTEON, cea mai frumoasă (ȘI IEFTINĂ) limuzină germană
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Pe ce carte mizează Putin. Analist: „Moscova a decis că mai rău de atât nu...
'Am crezut că MANELE e un om faimos'. Dilema unui canadian mutat în România de...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Arhiepiscopia Tomisului: Amenzile date lui ÎPS Teodosie sunt ilegale!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Muzica românească, în doliu! Un mare artist a murit la doar 48 de ani: Cu...
Cutremur total în Europa! NATO a trimis navele și avioanele de luptă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...