Premierul Benjamin Netanyahu se prezintă, astăzi, în fața tribunalului districtual din Ierusalim. Ce acuzații i se aduc singurului șef de guvern israelian inculpat în timpul mandatului

Premierul Benjamin Netanyahu se prezintă, astăzi, în fața tribunalului districtual din Ierusalim. Ce acuzații i se aduc singurului șef de guvern israelian inculpat în timpul mandatului
Publicat: 08/02/2021, 10:27
Actualizat: 08/02/2021, 12:55

Audierea premierului israelian Benjamin Netanyahu ar fi trebuit să aibă loc în luna ianuarie, însă lockdown-ul impus de pandemia de coronavirus a dus la amânarea acesteia. Israelul a decis o relaxare a restricțiilor, începând de ieri, iar apărătorii lui Netanyahu vor răspunde, astăzi, în fața unui complet de trei judecători, la acuzațiile care îi sunt aduse premierului.

Benjamin Netanyahu – singurul șef de guvern israelian inculpat în timpul mandatului – este acuzat de mită, fraudă și abuz de încredere în trei dosare penale.

UPDATE: 12.50  – Benjamin Netanyahu a pledat nevinovat, azi, la Tribunalul districtual din Ierusalim, în procesul referitor la presupuse acte de corupţie. ”Confirm răspunsul scris trimis în numele meu”, a declarat Benjamin Netanyahu în instanţă, potrivit Ynetnews.com, referindu-se la un document transmis de avocaţii săi în luna ianuarie, prin care premierul israelian afirma că nu este vinovat. Imediat după această scurtă declaraţie, Benjamin Netanyahu a părăsit sala, acolo unde au rămas avocaţii săi pentru continuarea procedurilor.

Este pentru a doua oară când premierul israelian apare în fața instanței de judecată, în luna mai a anului trecut fiindu-i citite acuzațiile pe care acesta le neagă cu înverșunare. Dar Netanyahu este acuzat că ”ar fi acceptat în mod repetat cadouri scumpe şi că ar fi încercat să-şi asigure o acoperire mediatică favorabilă în schimbul unor acordării unor avantaje”.

Netanyahu, audiat cu câteva săptămâni înaintea alegerilor parlamentare care se vor desfășura pe 23 martie

În pofida măsurilor de relaxare decise de autoritățile din Israel, Benjamin Netanyahu i-a îndemnat pe susținătorii săi să nu vină la tribunal, pentru a nu risca să se infecteze cu noul coronavirus.

”De dragul sănătăţii voastre, de dragul sănătăţii noastre, a tuturor, nu veniţi”, a transmis premierul israelian, potrivit Agerpres.

Trebuie menționat că Netanyahu este audiat cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor parlamentare care se vor desfășura pe 23 martie, iar preşedintele Knessetului – Yariv Levin, membru al Likud – i-a îndemnat pe judecători să audieze martorii doar după ziua votului, tocmai pentru a fi evitată o ”ingerință grosolană a justiţiei” în procesul electoral.

Premierul israelian nu a dorit o relaxare a restricțiilor în contextul pandemiei de coronavius

Propunerea ca măsurile de restricție să fie relaxate în Israel a fost contestată, vehement, de premierul Benjamin Netanyahu, acesta susținând că viața israelienilor va fi pusă în pericol.

Mai mult, Netanyahu a îndreptat un deget acuzator chiar către ministrul Apărării din Israel, Benny Gantz, reprezentant Albastru & Alb.

La rândul său, ministrul Gantz l-a ”contrat” pe premier, afirmând că toată viața nu a făcut altceva decât să apere viețile israelienilor și argumentând că prelungita carantină impusă din cauza amenințării permanente a noului coronavirus a dus la o societate israeliană care ”a obosit”, iar afacerile ”se prăbușesc”.

Potrivit DPA, Israelul a înregistrat cel mai mare număr de noi infecţii la 1 milion de cetăţeni, cu toate că a vaccinat mai mulţi oameni decât orice altă ţară din lume, însă campania de vaccinare nu a avut, deși se aștepta asta, un efect imediat, probabila cauză fiind agresivitatea tulpinei COVID-19 din Marea Britanie.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”