Nicolae Ciucă susține ca CEC Bank să intre pe piața asigurărilor, dar autorizarea durează cel puțin trei luni. Care sunt variantele legale

Nicolae Ciucă susține ca CEC Bank să intre pe piața asigurărilor, dar autorizarea durează cel puțin trei luni. Care sunt variantele legale
Premierul Nicolae Ciucă / Sursa: Guvernul României
Publicat: 22/03/2023, 16:27
Actualizat: 22/03/2023, 16:49

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, înainte de începerea ședinței de guvern, că susține ca CEC Bank sa intre pe piața asigurărilor, după de ministrul Finanțelor anunțase că a dat termen o lună băncii deținute de stat să depună documentele necesare la Autoritatea de Supraveghere Financiară, care reglementează piața. Totuși, a subliniat premierul, pentru ca CEC-ul să poată vinde polițe de asigurare auto obligatorie (RCA), proceduri legale durează cel puțin trei luni.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, înainte de şedinţa de Guvern, că susţine ca CEC Bank sa intre pe piaţa asigurărilor, dar trebuie să aleagă una dintre cele două variante pe care le permite legea în acest sens.

Astfel potrivit premierului, banca deținută de stat poate intra pe piaţa asigurărilor, fie prin înfiinţarea unei companii noi sau preluarea de pe piaţă a unei companii, iar tot acest proces birocatic se poate finaliza, cel mai devreme, în trei luni.

„Sunt etape care trebuie parcurse”

„Susţin ca CEC sa intre pe piaţa asigurărilor”, a spus premierul, arătând că sunt două posibilităţi, fie să înfiinţeze o companie nouă sau să preia de pe piaţă o companie.

Întrebat dacă are sens ca această nouă companie să nu vândă și asigurări RCA, după ieșirea de pe piață a Euroins, premierul și-a exprimat dezacordul.

„Eu unul nu voi fi de acord să înființăm această companie fără să preia și RCA-ul. Dacă intră în piață, să intre. Cam 3 luni durează din ce am discutat cu ASF, pentru că sunt etape care trebuie parcurse. Cel mai devreme se va putea înființa în trei luni”, a spus premierul, citat de Hotnews.

Despre plafonarea tarifelor RCA, așa cum prevede proiectul de HG elaborat de ASF și pus miercuri în dezbatere publică, premierul a spus că acest lucru se va face pe o perioadă determinată și se va discuta cu asigurătorii astfel încât să nu fie puși în pericol.

Surse apropiate discuțiilor din CEC Bank au confirmat, pentru Gândul, că au fost demarate procedurile pentru înființarea unei societăți de asigurări, care ar urma să devină operațională până la sfârșitul anului. Acționariatul ar urma să fie dominat de CEC Bank, cu aproximativ 99%, și restul, de Imprimeria Națională.

Ce rezultate financiare a avut CEC Bank în 2022

CEC Bank este instituția financiară cu cea mai lungă tradiție din România, înființată în 1864, deținută de stat, și care are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale.

CEC Bank este persoană juridică română de drept privat, organizată în forma juridică a unei societăți pe acțiuni, și își desfășoară activitatea ca bancă, în conformitate cu prevederile legislației aplicabile, ale prezentului statut, ale regulamentului propriu de organizare și funcționare adoptat de Bancă (regulamentul de organizare și funcționare) și ale reglementărilor interne emise în condițiile legii (reglementările interne), conform Ordinului al Ministrului Finanțelor nr. 4.010 al din 3 noiembrie 2022 pentru aprobarea modificării Statutului CEC BANK — S.A., aprobat prin Ordinul ministrului economiei și finanțelor nr. 425/2008.

Potrivit aceluiași ordin, capitalul social al Băncii, subscris și vărsat integral, este de 2.290.661.600 de lei, împărțit în 22.906.616 de acțiuni nominative, cu o valoare nominală de 100 de lei/acțiune. La data aprobării prezentului statut acestea aparțin în proporție de 100% statului român, care își exercită drepturile și își asumă toate obligațiile aferente poziției de acționar unic prin Ministerul Finanțelor.

În ceea ce privește conducerea CEC Bank, Consiliul de Administrație asigură administrarea băncii, în sistem unitar, ia membrii săi sunt numiți de Adunarea Generală a Acționarilor. Conducerea operativă a băncii este asigurată de Comitetul de Direcție. Actuala echipă a fost numită în octombrie 2019, având mandatele cu o durată de 4 ani.

CEC Bank a raportat un profit net, neauditat, de 446,8 milioane de lei în 2022, așa cum arată rezultatele financiare anunțate la sfârșitul lunii februarie:

  • Profit solid pentru al patrulea an consecutiv, în creștere cu 22% față de 2021
  • Creștere continuă a activelor CEC Bank (+22%), până la 61,8 miliarde de lei
  • Portofoliul de credite al CEC Bank a ajuns la 29,3 miliarde de lei, în creștere cu 14% față de 2021
  • Soldul depozitelor de la clienții a depășit 52,4 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2022, în creștere cu circa 25%

În plus, potrivit comuncării oficiale, CEC Bank a continuat să fie un finanțator activ al economiei, cu finanțări de peste 12,5 miliarde de lei acordate companiilor și persoanelor fizice.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Al șaselea turist străin mort în Grecia. Fusese dat dispărut duminică, după ce i-a dat...
Dariana, o fetiță de 10 ani, a fost ucisă de mama sa. Trupul neînsuflețit a...
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
Nouă declarație controversată a lui Teodosie. Recomandarea pentru femeile care nu vor să aibă relaţii...
Dinu Maxer, dezvăluiri amețitoare după logodna cu Magdalena Chihaia. Mesajul Deei i-a lăsat mască pe...
Cutremurător: A pierdut SARCINA! Vedeta începuse să aleagă deja numele: „Inimioara nu mai bătea”
Mărturiile românilor prădați de hoți în Halkidiki. S-au furat mașini și bani în plină zi:...
Filmul tragediei de la fabrica din Ibănești. Cum au murit, de fapt, cei 4 bărbați
Noi detalii ies la lumină în cazul celor patru persoane decedate la fabrica de Cașcaval...
ULTIMĂ ORĂ! Actorul A MURIT la mare
Cu câți km/h poți depăși limita de viteză fără a fi amendat?
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi va lupta cu Profi, Mega...
Țara în care 99% din populație este INCINERATĂ
Documentul OBLIGATORIU pentru români. Nu ai dreptul să treci fără el. Poliția nu permite
A fost cea mai zgârcită femeie din istorie. A stat pe munți de bani, dar...
Spectacol pe cer într-un oraș din România cu o zi înainte de Rusalii. Localnicii au...
„Înfricoșător!” Descoperire sinistră făcută de o femeie în imaginile din vacanță, chiar din hotel! A...
Gagea, deranjat de gestul pe care l-a făcut Alexandra atunci când l-a luat pe Bogdan...
Atacat de rechin. Un actor celebru din "Piraţii din Caraibe" a murit la 49 de...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: Plătești 100 de $, iei bătaie sau...
Cum erau șantajate de presă „vedetele” ce apăreau la balurile de la sfârșitul secolului al...
×