Preot din Prahova, după ce a fost acuzat că le cere oamenilor bani mulți pentru slujbe: „Nu le bagă nimeni mâna în buzunar…”

Preot din Prahova, după ce a fost acuzat că le cere oamenilor bani mulți pentru slujbe: „Nu le bagă nimeni mâna în buzunar...”
Foto: Pixabay.com (caracter ilustrativ)
Publicat: 13/06/2022, 08:54

Scandal în comuna Brazi, din Prahova. Preotul din satul Bătești este acuzat că solicită bani mulți pentru a oficia slujbele, fără a elibera chitanțe.

O familie a făcut reclamație la Patriarhie, după ce a fost nevoită să plătească sute de lei preotului, groparului, dar și femeii de la lumânări. Proitoria Ploiești – Sud, în fața căreia răspunde preotul, spune că astfel de servicii sunt benevole și nu ar trebui ca enoriașii să achite vreo taxă.

O femeie din satul Bătești, comuna prahoveană Brazi, și-a înmormântat soțul de 77 de ani.

Femeia a avut surpriza ca în loc de compasiune și vorbe de mângâiere să fie obligată să scoată bani buni pentru a-și îngropa bărbatul.

„Probleme cu groparul”

„Am avut probleme cu groparul, am avut probleme cu femeia de la lumânări care nu e angajată și ne cere bani pentru curățenie, pentru tras clopotul”, a declarat văduva.

Despre modul în care se poartă preotul au vorbit și cei doi gineri ai decedatului: „Am obținut cu greu o chitanță în valoare de 700 de lei de la preot, asta în urma insistențelor noastre, ale familiei”, a declarat ginerele celui decedat.

„Am avut un caz aici cu bunica, am vorbit cu dânsul şi urma să înmormântăm persoana. Dânsul n-a mai apărut. L-am sunat, dânsul plecase la mare, şi ştia că mortul e în curte. La 3 zile a apărut în curte la mama soacră şi i-a cerut banii deşi nu a venit la înmormântare”, a declarat ginerele decedatului.

Supărați că au plătit sumele impuse, dar nu au primit chitanțe pentru acestea, cei doi au mers să ceară socoteală.

Primul ieșit în cale a fost groparul, care le-a luat 800 de lei pentru a săpa groapa, tot fără chitanță.

Preot: „Nu vă bagă mână în buzunar nimeni”

Părintele este paroh al bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Bătești de peste 28 de ani și recunoaște că a cerut acele sume. De asemenea, el nu vede o problemă în faptul că a impus un tarif de 700 lei pentru o slujbă.

Reporter: Dar dacă vine un om care nu are venituri, îi luaţi tot 700 de lei?
Preot: Este altă situaţie, vorbim despre altceva.
Reporter: Deci luaţi în funcţie de…?
Preot: Păi nu, că nu e! Nu…
Reporter: Deci nu aveţi un tarif fix, e în funcţie de familie.
Preot: Păi în mod normal ar trebui ca enoriaşii trebuie să fie înţelegători. Nu vă bagă mâna în buzunar nimeni.

„Taxele nu pot fi impuse”

Reprezentanții Proitoriei Ploiești – Sud spun că serviciile bisericești nu au tarife. Fiecare poate oferi sau nu bani preotului, acesta având dreptul să impună o taxă.

„Biserica percepe niște contribuții benevole. Ele nu sunt taxe sau impozite, deci nu pot fi impuse, aceste contribuții, pentru că ele se adresează bunei-voințe”, a declarat Mihăiță Stroe – Protopop Protoieria Ploiești-Sud.

Acesta nu pare a fi primul scandal în care este implicat preotul din Bătești. Oamenii din sat nu au însă ce face, fără ajutorul autorităților. Protoeria va cerceta cazul, iar preotul riscă sancțiuni, informează observatornews.ro.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult