Președintele AEP Constantin Mitulețu-Buică, trimis în judecată la doi ani după scandalul demiterii abuzive a doi directori

Președintele AEP Constantin Mitulețu-Buică, trimis în judecată la doi ani după scandalul demiterii abuzive a doi directori
Președintele AEP, Constantin Mitulețu-Buică. Sursa: Mediafax Foto

Constantin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente, va fi judecat pentru demiterea abuzivă a doi directori care se ocupau de centralizarea rezultatelor alegerilor și de coordonarea proceselor electorale.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au finalizat ancheta și vor trimite luni instanței rechizitoriul din dosarul în care îl acuză pe șeful AEP de trei fapte de abuz în serviciu, din care una în formă continuată, au declarat pentru Gândul surse judiciare.

Alături de Constantin Mitulețu-Buică va fi judecat și secretarul general al AEP, Cristian Andreescu, pentru o infracțiune de abuz în serviciu.

Dosarul va ajunge luni la Judecătoria Sectorului 3 și va intra mai întâi în procedură de cameră preliminară.

Cauza a fost deschisă în urma unei plângeri penale făcute de un angajat din AEP, care îl acuza pe Constantin Mitulețu-Buică de concediere abuzivă a doi angajati, dar și pentru angajarea ilegală a altor 16 oameni. Mitulețu-Buică s-a prevalat în timpul anchetei de dreptul la tăcere, au precizat pentru Gândul sursele citate.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a fost pus sub acuzare în acest dosar din 25 martie. Constantin-Florin Mituleţu-Buică declara atunci că procurorii îl acuză că, în 2019, a aplicat două sancţiuni disciplinare pentru doi directori din instituţie, el susținând însă că nu a făcut nimic ilegal.

„Am fost pus sub acuzare pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, pentru două sancţiuni disciplinare cu avertisment din anul 2019, pentru doi directori. În momentul acela eram sub presiunea comisiei pentru anchetă pentru a pune la dispoziţie documente, aceştia (cei doi directori – n.r.) nu s-au conformat solicitării preşedintelui. La momentul următor au considerat să demisioneze şi, când au constatat că trebuie să mai stea în instituţie 30 de zile, au cerut acordul părţilor şi au plecat pe cale amiabilă. Pentru sancţiuni disciplinare cu avertisment am fost chemat. Au făcut (cei doi directori – n.r.) plângere penală la Parchet pentru că le-am dat avertismentul ilegal. Nu-mi reproşez nimic. Activitatea autorităţii, după ce au plecat, s-a demonstrat că a fost foarte bună: trei alegeri fără evenimente – alegerile prezidenţiale şi cele locale şi parlamentare de anul trecut, drept pentru care nu am ce să-mi reproşez şi nici colegilor mei care îşi desfăşoară activitatea în continuare”, spunea atunci Mituleţu-Buică, pentru Agerpres.

Șeful AEP preciza că este vorba de Gabriel Saucă, directorul Direcţiei de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional, care coordona activitatea de centralizare a rezultatelor alegerilor, şi Cristian Petraru, șeful Departamentului de organizare a proceselor electorale.

„Dacă doi oameni de bază, înalţi funcţionari publici în funcţie de autoritate, pleacă şi lasă de izbelişte, atunci am aplicat sancţiunea disciplinară şi, ulterior, aceştia au demisionat. Consider că nu am făcut nimic ilegal în cei doi ani de când conduc instituţia şi se vede că lucrurile sunt bune”, mai spunea şeful AEP.

În iulie 2019, liberalii reclamau „PSD-izarea Autorităţii Electorale Permanente”, arătând că directori din AEP care nu au simpatii politice faţă de Partidul Social Democrat sunt demişi, iar în locul lor sunt aduse persoane fidele politic preşedintelui instituţiei, Constantin Mituleţu-Buică.

Ulterior, 14 organziații și experți electorali au cerut, printr-o scrisoare deschisă, clarificări legate de motivele și procedurile care stau la baza demiterii de către Mitulețu-Buică a celor doi directori ai instituției.

” Considerăm că motivele – conform surselor publice – pentru care se solicită demiterea celor două persoane sunt confuze și par a nu fi în acord cu datele existente la acest moment. De asemenea, procedura nu este transparentă, mai ales în contextul în care există atacuri susținute politic împotriva sistemului SIMPV și a instituțiilor care îl gestionează”, arătau semnatarii scrisorii deschise.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață