Președintele Joe Biden și premierul Mario Draghi, întrevedere la Casa Albă: „Putin a crezut că ne poate diviza”

Președintele Joe Biden și premierul Mario Draghi, întrevedere la Casa Albă: „Putin a crezut că ne poate diviza”
Sursă foto: Captură video / Youtube
Publicat: 11/05/2022, 00:55

Premierul italian Mario Draghi şi preşedintele american Joe Biden şi-au exprimat unitatea împotriva Rusiei şi în sprijinul Ucrainei în timpul unei întrevederi care a avut loc marţi la Casa Albă.

„Aţi fost un bun prieten şi un mare aliat. Vladimir Putin a crezut că ne poate diviza. Dar cu toţii ne-am dublat eforturile”, a afirmat Joe Biden, aşezat lângă Mario Draghi în Biroul Oval, în prezenţa reporterilor, scrie Agerpres.

Şeful guvernului italian a apreciat că invadarea Ucrainei de către Rusia a întărit legăturile dintre Statele Unite şi Italia şi, mai larg, între Statele Unite şi Europa. Premierul Draghi a prezis „schimbări drastice” pentru Uniunea Europeană, despre care a spus că va fi determinată să îşi strângă legăturile.

„O Uniune Europeană puternică este în interesul Statelor Unite”, a spus Joe Biden, chiar dacă aceasta reprezintă o „concurenţă”.

În pofida dependenţei Italiei de gazul rusesc şi a relaţiilor în mod tradiţional prietenoase cu Moscova, guvernul premierului Mario Draghi a fost un susţinător puternic al sancţiunilor împotriva Rusiei.

La fel ca aliaţii săi occidentali, Roma a livrat arme Ucrainei, deşi există un anumit disconfort în creştere în această privinţă în cadrul largii coaliţii de guvernare care îl sprijină pe Draghi.

Fostul şef al băncii centrale italiene s-a angajat, de asemenea, să sprijine toate sancţiunile europene la adresa sectorului energetic rusesc, în pofida riscurilor pentru Italia; un procent de 40% din importurile de gaze naturale ale Italiei provin în prezent din Rusia.

Mario Draghi menţine legături deosebit de strânse cu Statele Unite, unde a studiat şi a lucrat pentru Banca Mondială şi banca privată Goldman Sachs.

Pe parcursul vizitei sale la Washington, premierul Italiei va primi miercuri un premiu din partea think tank-ul Consiliul Atlantic, care îi va fi înmânat de secretarul Trezoreriei, Janet Yellen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase