VIDEO | Prima doamnă a Ucrainei, ținta numărul doi a Rusiei (DOCUMENTAR)

Publicat: 08/04/2022, 19:00
Actualizat: 08/04/2022, 20:15

Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, a devenit ținta numărul doi a Rusiei de când țara pe care soțul ei o conduce se confruntă a fost invadată. Ea și partenerul de viață, Volodimir Zelenski, se confruntă cu una dintre cele mai mari teste de conducere din istorie, iar toată lumea îi urmăreștecu maximă atenție.

Încă de la începutul invaziei, Zelenska și-a sporit prezența pe rețelele de socializare și a împărtășit cu urmăritorii săi imagini cu bebelușii născuți în adăposturile anti-bombă de la Kiev, cu dezastrul lăsat în urmă de invazia Rusiei, dar și cu drapelul țării și soldații ucraineni.

Deși familia s-a ascuns multă vreme la Kiev și a refuzat să dezvăluie exact unde se află, din motive de siguranță, Zelenska a promis să nu intre în panică sau să plângă.

Încă din primele ore ale atacului, ea le-a transmis ucrainenilor: “Voi fi calmă și încrezătoare. Copiii mei se uită la mine. Voi fi lângă ei. Și lângă soțul meu. Și cu tine”…

Ca și soțul ei, prima doamnă a Ucrainei s-a născut în 1978 în Krivoi Rog, un oraș industrial din sudul Ucrainei. Din anul 1995 până în 2000, a studiat la Institutul Economic Krivoi Rog, cu un master în arhitectură.

Deși s-a născut și a crescut în același oraș cu soțul ei și au avut prieteni comuni, Olena și Volodimir s-au cunoscut abia în timpul facultății: în anul 1995, ea era la Arhitectură, el la drept și visa la o carieră în… comedie.

La 19 ani, Volodimir a înființat o trupă de comedie, Kvartal 95, și a adus-o pe Olena în echipă. După crearea studioului, ea s-a alăturat unui grup separat de autori și a participat la scrierea tuturor textelor din cadrul proiectelor Studio Kvartal 95.

Olena și Volodimir s-au întâlnit timp de opt ani, iar apoi au decis să se căsătorească, în septembrie 2003 și să se mute la Kiev.

În 2004 a venit pe lume și primului copil lor copil, Oleksandra, la mai puțin de un an de la nunta lor. Ulterior, cei doi au mai avut un fiu, Kiril Zelenskiy, născut în ianuarie 2013.

Zelenska a continuat să lucreze ca scriitor de comedie în emisiunea de satiră politică a lui Zelenski din 2015, „Slujitorul Poporului”, în care a avut un rol principal.

Când copilul lor cel mic a împlinit vârsta de 6 ani, Volodimir s-a hotărât să candideze la alegerile prezidențiale. Soția sa a fost puternic împotriva acestei decizii și susținea că este o mișcare foarte dificilă, pentru că este vorba despre o altă direcție în viață, nu despre un proiect. Însă, în cele din urmă, Olena l-a susținut iar în 2013 a devenit prima doamnă a Ucrainei.

Astfel, activitatea socială a Primei Doamne a Ucrainei are trei direcții principale: sănătatea generațiilor viitoare, șanse egale și diplomație culturală.

La inițiativa acesteia, proiecte precum îmbunătățirea sistemului de nutriție școlară și dezvoltarea Strategiei naționale pentru un mediu școlar sigur, contracararea violenței domestice, eliminarea barierelor, introducerea de ghiduri audio în limba ucraineană în muzeele din întreaga lume au fost realizate, lansate și se află în curs de implementare.

Încă din anul 2019, soția președintelui a inițiat aderarea Ucrainei la inițiativa internațională G7 privind egalitatea de gen, la Parteneriatul Internațional de la Biarritz. Tot atunci, Zelenska a fost inclusă în lista celor mai influenți 100 de ucraineni de către revista Focus, ocupând locul 30.

La începutul anului 2020, președintele a inclus-o pe soția sa în Consiliul de Conducere al Arsenalului de Artă. În luna iulie, Olena a dat startul unei inițiative de promovare a limbii ucrainene, iar de la începutul lunii noiembrie, șapte ghiduri audio în limba ucraineană au fost lansate în muzee din țări precum Austria, Letonia, Azerbaidjan și Turcia, iar alte trei ghiduri audio pentru muzeele din Muntenegru, Italia și Lituania se află în curs de traducere și înregistrare.

Totodată, s-a realizat un acord de introducere a ghidurilor audio în limba ucraineană și în cinci muzee din Franța, Marea Britanie, Vatican, Israel și Germania.

O altă inițiativă despre care Olena Zelenska a discutat public a fost nutriția în școlile ucrainene. Reforma sistemului de nutriție școlară a început cu un nou meniu școlar dezvoltat de bucătarul Ievgen Klopotenko de la CultFood, fiind un program foarte complex: îmbunătățirea calității, nutriția alimentelor, siguranța acestora și furnizarea resurselor în școli.

Meniul actualizat al școlii are 160 de articole, care include atât mâncăruri tradiționale ucrainene, cât și mâncăruri populare din diferite bucătării ale lumii.

Cu toate acestea, Olena Zelenska nu se ferește să își afișeze și viața privată. Încă de când a devenit Prima Doamnă a Ucrainei, și-a folosit poziția pentru cauzele bune și prezintă toate trăsăturile unei femei de succes: pasiune pentru problemele sociale, o poveste de dragoste minunată alături de soțul ei, o familie unită în ciuda lucrurilor care se întâmplă în Ucraina.


Vă recomandăm și: VIDEO | Viața lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei (DOCUMENTAR)

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului