Primăria Capitalei a început recuperarea arhivei Bucureștiului. Este vorba de doi kilometri liniari de dosare

Publicat: 28/06/2022, 17:42

Primăria Capitalei a anunțat marți că a început demersurile pentru recuperarea, prelucrarea şi digitalizarea arhivei municipiului Bucureşti care a aparţinut fostului Institut Proiect Bucureşti. Este vorba de 66 de mii de dosare, care însumează doi kilometri liniari de arhivă.

„După mai bine de 30 de ani, am iniţiat procedurile pentru recuperarea arhivei municipiului Bucureşti, care a aparţinut fostului Institut Proiect Bucureşti până în anul 1989.

Potrivit prevederilor legale, după anul 1989, arhiva institutului trebuia predată autorităţii publice locale, însă nicio administraţie nu a fost interesată de recuperarea acestor documente”, precizează Nicușor Dan, primarul Capitalei.

Potrivit edilului, Arhiva Institutului Proiect Bucureşti cuprinde toate studiile şi proiectele clădirilor din Capitală construite în perioada comunistă, respectiv blocuri de locuinţe, şcoli, spitale etc. Potrivit informaţiilor deţinute până în prezent, este vorba de 66 de mii de dosare, care însumează 2 km liniari de arhivă.

„Vom achiziţiona servicii de prelucrare, numerotare, opisare şi inventariere”

Documentele se află în condiţii de siguranţă în judeţul Tulcea, localitatea Pecineaga, după ce, în anii anteriori, acestea au mai fost depozitate la Caracal şi la Brăila.

„Pentru operaţionalizarea arhivei, vom achiziţiona servicii de prelucrare, numerotare, opisare şi inventariere, urmând ca, ulterior, să fie scanată şi digitalizată. După finalizarea acestor etape, documentele vor putea fi accesate de toţi cetăţenii interesați, persoane fizice, persoane juridice sau instituţii şi vor fi utile pentru realizarea proiectelor de reabilitare şi consolidare a clădirilor.

Mulţumesc colegilor mei implicaţi în acest demers, precum şi Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului pentru contribuţia în recuperararea acestui patrimoniu al Bucureştiului”, a mai transmis Nicușor Dan.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult