VIDEO | Nicușor Dan: „Taxa auto nu este soluţia pentru Bucureşti. Ceea ce se va întâmpla în viitorul apropiat este extinderea acestei reţele de parcări plătite”

Publicat: 20/06/2022, 23:12
Actualizat: 20/06/2022, 23:14

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit, luni, la Digi24, despre introducere unei taxe auto de la 1 ianuarie 2023. Oficialul este de părere că această taxă nu reprezintă o soluție pentru București, însă vor fi extinse reţelele de parcări pentru care se va percepe taxă. Prețul pentru o oră de parcare în zona centrală sau a marilor bulevarde este, în prezent, de 5 lei.

„Taxa auto este o propunere, a fost o propunere a administraţiei anterioare. Acum este o propunere formată de nişte consilieri generali, foarte bine, am tot respectul pentru orice fel de propunere de dezbatere. În opinia mea, nu este soluţia pentru Bucureşti. Soluţia pentru Bucureşti, în opinia mea şi există un acord politic pe asta, este o taxare a parcării proporţională cu importanţa locului public pe care se se parchează şi strategia noastră merge în direcţia asta. Adică nu e normal să ai o parcare subterană – sau cum avem la Străuleşti, o parcare care e goală şi, după aceea, pe toate străduţele pe care vii către centru să ai o parcare gratuită. Atunci evident că nimeni nu o să-şi lase maşina la marginea oraşului, când are o parcare gratuită în centru”, a declarat Nicuşor Dan.

Cu toate acestea, Nicușor Dan nu a dorit să dezvăluie taxa pe care o are în vedere pentru parcarea proporţională cu importanţa locului public.

„Asta se întâmplă peste tot în oraşele occidentale. M-am gândit la o sumă, dar nu o să o spun public înainte să am un acord cu Consiliul General, pentru că e o decizie a Consiliul General”, a afirmat Nicuşor Dan.

În acest context, Primarul General al Capitalei a precizat că urmează să fie luată o decizie în privinţa taxei de parcare.

„Noi în momentul de faţă avem două tipuri de taxe de parcare. Avem, pe de o parte, parcările de reşedinţă, care sunt în zonele rezidenţiale, sunt administrate de primăriile de sector şi avem parcările din zona centrală sau a marilor bulevarde, care sunt administrate de Primăria Municipiului Bucureşti şi în care ştiţi că o oră de parcare costă, în esenţă, 5 lei. Ceea ce se va întâmpla în viitorul apropiat este extinderea acestei reţele de parcări plătite. Nu spun că preţul va rămâne acelaşi, asta e o decizie pe care o s-o luăm”, a precizat Nicușor Dan.

De asemenea, edilul a menționat că, în prezent, în centrul capitelei există multe zone identificate ca locuri de parcare plătite, iar numărul lor va fi extins constant, începând chiar din vara aceasta.