Primăria municipiului Giurgiu, executată silit de operatorul de salubritate din oraș

Primăria municipiului Giurgiu, executată silit de operatorul de salubritate din oraș
Primăria municipiului Giurgiu, executată silit de operatorul de salubritate din oraș / FOTO - Primăria Giurgiu Facebook
Publicat: 13/04/2021, 18:20

De mai bine de un an de zile, Primăria Municipiului Giurgiu nu a mai achitat niciun leu către operatorul de salubritate din oraș, deși acesta și-a respectat partea de contract. Mai mult, existau datorii din anii anteriori, datorii care au fost „tăvălite” an după an, motivele pentru care nu au fost achitate fiind explicate, la vremea respectivă, de către fostul primar, Nicolae Barbu, prin aceea că ”Nu sunt încasări la taxa de habitat…”

Și tot pentru că ”nu erau încasări la taxa de habitat” – dar mai ales pentru că, fiind an pandemic – datoriile către operatorul de salubritate ROSAL s-au acumulat depășind la acest moment 5,6 milioane de lei (56 de miliarde de lei vechi).

În aceste condiții, într-o singură zi – luni, 12 aprilie 2021 – nu mai puțin de 27 de popriri pentru debite înregistrate la operatorul de salubritate au fost înregistrate la Primăria Municipiului.

Din această cauză nu vor putea fi accesați bani pentru proiecte și/sau investiții. Chiar și salariile sunt în pericol într-o astfel de situație, cei aproximativ 400 de angajați ai instituției văzându-și în pericol veniturile lunare.

”Sunt datorii din anii trecuți, ne-au venit aceste executări, acum căutăm soluții”

Reprezentanții Primăriei Giurgiu declarau că, într-adevăr, într-o singură zi au apărut aceste popriri. Culmea este că – doar cu câteva săptămâni înainte (mai exact, circa trei săptămâni) – se ajunsese la o înțelegere între conducerea Primăriei și cea a operatorului de salubritate, în sensul că o parte din debitele acumulate de-a lungul anilor, în special sub conducerea fostului edil, Nicolae Barbu, să fie rezolvate.

”Este greu de gestionat această situație. Sunt datorii din anii trecuți, ne-au venit aceste executări, acum căutăm soluții pentru a remedia situația”, au mai precizat reprezentanții Primăriei Municipiului Giurgiu.

Documentele ajunse la primărie și numeroase semne de întrebare

Contactat telefonic de către reporterii GÂNDUL.RO, Dani Năstase, directorul ROSAL GRUP – operator de salubritate pentru Giurgiu -, a declarat că nu cunoaște situația, nu știe nimic despre aceste documente ce au ajuns la Primărie, dar că i se pare ciudat faptul că au ajuns aceste instituiri de poprire, mai ales că, recent, au fost achitate o parte dintre debite.

Mai mult, la sfârșitul săptămânii trecute, același operator de salubritate se implica în ecologizarea și igienizarea unei importante zone din municipiu, cunoscuta Plajă Veche.

De asemenea, Dani Năstase a precizat faptul că – după ce se va edifica asupra problemelor ivite la nivelul Primăriei Municipiului Giurgiu – va reveni cu explicații suplimentare.