Primarul din Mangalia a fost trimis în JUDECATĂ. Procurorii DNA spun că a plătit sume uriașe unui avocat ca să reprezinte instituția în instanță

Primarul din Mangalia a fost trimis în JUDECATĂ. Procurorii DNA spun că a plătit sume uriașe unui avocat ca să reprezinte instituția în instanță
Publicat: 20/06/2023, 13:18
Actualizat: 20/06/2023, 15:21

Primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, și mai multe persoane care au fost în conducerea instituției au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, pentru că ar fi plătit unui avocat milioane de lei pentru a reprezenta Primăria în instanță, deși mai era încheiat un contract de asistență juridică și cu o altă firmă de avocatură, dar pe care o plătea cu sume de 200 de ori mai mici.

Radu Cristian este la al treilea mandat de primar al municipiului Constanța. Procurorii îl acuză de mai multe fapte de abuz în serviciu, pe care le-ar fi comis în al doilea și al treilea mandat de edil al municipiului Mangalia.

Alături de edil au fost trimiși în judecată Petrina Boiță, la data faptelor secretar al municipiului Mangalia, și Romulus Dumitrana, fost administrator public, care o perioadă a fost delegat cu atribuţii de primar, ambii fiind acuzați de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

Pentru aceleași faptă vor fi judecați și Didi George Călin, la data faptelor director în cadrul Direcţiei juridice şi de administraţie publică locală şi ulterior director al Direcţiei de achiziţii publice şi programe de dezvoltare din Primăria Mangalia, Daniel Vlădescu, fost șef al Serviciului Juridic, Diana Ionela Fotin, fost director al Direcţiei de Management Fiscal şi Control, Maria Negru, fost funcționar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu, precum și avocatul Andrei Costin Grimberg.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) susțin că, în perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, primarul Cristian Radu ar fi încheiat cu societatea de avocatură a lui Andrei Costin Grimberg 95 de contracte pentru asistenţa juridică şi reprezentarea Primăriei municipiului Mangalia, în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare.

”Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul Primăriei Municipiului Mangalia existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte”, au scris procurorii în rechizitoriul trimis instanței.

Primarul Cristian Radu ar fi fost ajutat, spun procurorii DNA, de celorlalți șase funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare de la firma de avocatură a lui Andrei Costin Grimberg.

În acest fel, Primăria Mangalia ar fi fost prejudiciată cu 13.675.922 de lei. Procurorii DNA au pus sechestru pe bunuri ale inculpaților, pentru recuperarea prejudiciului, dacă în final instanța va constata că aceștia se fac vinovați de faptele pentru care au fost trimiși în judecată.

Primăria Mangalia nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Constanța, care a înregistrat cauza la 19 iunie, urmând să intre mai întâi în procedură de camera preliminară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?