Primarul Iașului, Mihai Chirica, trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul „Blocul Flux”

Primarul Iașului, Mihai Chirica, trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul „Blocul Flux”
Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 14/07/2022, 14:39

Primarul Iașului, Mihai Chirica, și fostul viceprimar, Gabriel Harabagiu, au fost trimiși în judecată DNA, joi, 14 iulie 2022, în dosarul „Blocul Flux”, cel care a dus la suspendarea din funcție a edilului din capitala Moldovei, pentru scurt timp, în luna februarie.

Gabriel Harabagiu, care la momentul producerii faptelor era viceprimar, este trimis în judecată pentru infracțiunile de fals intelectual și abuz în serviciu, în timp ce primarul Mihai Chirica este acuzat de „complicitate la fals intelectual și complicitate la abuz în serviciu”.

Alături de ei mai sunt trimiși în judecată și Anca-Nora Brândușescu, arhitect șef al municipiului Iași și șefă a Direcției de Arhitectură și Urbanism, Mariana Popa, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, precum și SC FLUX SRL și administratorul societății, „fiecare pentru infracțiunile de complicitate la fals intelectual și complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit.”

Astfel, primarul și viceprimarul de la acel moment al Iașului sunt acuzați că ar fi semnat documente, cu încălcarea legii, legate de atestarea construirii şi extinderea unui bloc din Iași.

Cazul în care sunt acuzați cei din conducerea municipiului Iași a fost descris și de „Gândul” acum câteva luni. În urmă cu 10 ani, societatea Flux SRL din Iași ar fi primit autorizație pentru a ridica un imobil pe o suprafață de 501 metri pătrați. În prezent, însă, la respectiva adresă din cartierul Tătărași din Iași se află un imobil cu nouă etaje și o suprafață utilă de 5.705 metri pătrați, care are 60 de apartamente, trei spații comerciale, trei spații de depozitare și două garaje. Doar apartamentele au în total 3.180 de metri pătrați utili, în medie 53 mp/locuință.

„În exercitarea atribuțiilor de înlocuitor al primarului, inculpatul Harabagiu Gabriel Vasile, la acea dată viceprimar al municipiului Iași, beneficiind de ajutorul primarului Chirica Mihai, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii și prin atestarea unor împrejurări contrare realității, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal de către SC FLUX S.R.L, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație fiind încălcat planul urbanistic zonal”, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurori.

La emiterea documentelor ar fi participat și arhitectul șef de atunci al municipiului Iași

La emiterea documentelor ar fi participat și arhitectul șef de atunci al municipiului Iași, Anca-Nora Brândușescu.

Procurorii au mai susținut că intabularea imobilului în cartea funciară s-a făcut în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, cu data de 10 octombrie 2018, existând trei variante diferite ale conținutului, însă cu același număr de înregistrare și aceeași dată.

„Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existența, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată. Pe baza certificatului emis de primărie, inculpata Popa Mariana, în calitate de registrator în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, ar fi admis cererea de intabulare (la data de 27 decembrie 2018) cunoscând că documentele care o însoțeau nu reflectă situația reală a imobilului și că, în mod legal, această cerere ar fi trebuit respinsă, așa cum aceeași inculpată o făcuse de altfel făcut-o anterior (la data de 23 octombrie 2018)”, au mai explicat procurorii în rechizitoriu.

Prin emiterea certificatului de atestare, SC FLUX SRL a putut înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și a vândut apartamentele din respectivul imobil. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația