PRIMELE REACȚII ale liderilor sindicali din învățământ la oferta Guvernului: Greva va continua. Joi vom da un răspuns

PRIMELE REACȚII ale liderilor sindicali din învățământ la oferta Guvernului: Greva va continua. Joi vom da un răspuns
Publicat: 24/05/2023, 22:32
Actualizat: 24/05/2023, 22:40

Liderii sindicatelor din Învățământ au transmis primele reacții la „oferta finală” înaintată de Guvern la negocierile de miercuri seara. Executivul exclude creșterile salariilor profesorilor și propune în schimb carduri în valoare de 2500 de lei, sumă care ar urma să fie acordată în două tranșe până la finalul anului. În aceste condiții, cel mai probabil, greva va continua, spun liderii sindicali.

Joi, în jurul orei 12, reprezentanții dascălilor vor veni cu un răspuns final, după consultarea tuturor sindicatelor din Educație.

Marian Neacșu, șeful Secretariatului General al Guvernului a precizat miercuri seara că „acum nu poate avea loc o creștere salarială” și a prezentat oferta Executivului pentru dascăli. Varianta propusă de Executiv este  acordarea unei sume de 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 de lei în octombrie, pe un card pentru cariera profesională. Pentru personalul nedidactic va fi de 500 de lei în iunie și 500 de lei în octombrie.

„Este foarte clar în momentul acesta că, determinat de condițiile din PNNR, nu poate avea loc nicio creștere salarială. Colegii din învățământ sunt deja la maximul grilei, iar acest guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul acesta de acordare de sporuri. S-a discutat foarte clar că, în noul program de guvernare după rotativă, prioritatea numărul unu va fi Educația”, a precizat Neacșu.

Liderii sindicali spun că implicarea negociatorilor din partea guvernului a fost una onestă și că a fost un pas înainte. „Nu știu însă dacă acest pas e unul suficient. Suntem pe muchie de cuțit”, au spus liderii sindicali.

Liderul sindicatului Alma Mater Anton Hadăr spune că „părerile sunt împărțite” în acest moment. Pe de altă parte, liderul FSLI Simion Hăncescu, precizează că în cazul învățământului preuniversitar greva va continua. De asemenea, liderul Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, afirmă că cel mai probabil greva va continua. Niciunul dintre cei trei lideri sindicali nu a înaintat un termen-limită pentru greva profesorilor.

”Mâine va fi grevă generală, iar colegii sunt cei care în momentul vor primi acel material informativ din partea noastră vor transmite ferm care va fi poziţia lor pentru perioada imediat următoare. Oricum, mâine va exista un răspuns”, a declarat Marius Nistor.

Întrebat dacă va fi respinsă oferta Guvernului, cât ar putea dura această grevă, el a răspuns că nu poate fi înaintat un termen limită.

“Nu poate să vă răspundă nimeni cât poate dura o grevă. Nimeni nu poate stabili acest lucru. Totul depinde de ofertele care vin din partea celor care au putere de decizie şi bineînţeles depinde de cei care au hotărât declanşarea grevei generale, respectiv membrii de sindicat. Acum vorbim şi de nemembri de sindicat. Ei sunt cei care vor decide dacă oferta este mulţumitoare sau nu. Nimeni altcineva. Vreau să fie un mesaj foarte clar, nu s-a luat aici vreo decizie privind încetarea vreunei acţiuni de protest, decizia revine strict membrilor de sindicat din toate unităţile de învăţământ şi ne-membrilor de sindicat. Aceasta este o acţiune de protest mai presus decât o creştere salarială. Vorbim de statutul celor care lucrează în sistem, numai colegii noştri se pot pronunţa”, a precizat Nistor.

În plus, liderul sindical a declarat într-o intervenție pentru Gândul că greva profesorilor – aflată în cea de-a treia zi – depășește deja problema legată de salarii, nemaifiind doar o grevă a liderilor de sindicat, ci a celor care lucrează în sistem și care și-au pierdut încrederea în cuvântul guvernanților. Acesta punctează că revolta angajaților din învățământ vine din faptul că 30 de ani vocea lor a fost ignorată și că cererile lor nu au fost niciodată luată în seamă de guvernanți.

Negocierile cu liderii celor trei federații din educație au început în jurul orei 17.30, cei trimiși la discuții fiind ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a reușit un bărbat să stea gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru...
Imagini înfiorătoare de la priveghiul Mirelei, femeia găsită moartă lângă A1. Ce decizie a luat...
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot...
ADIO, RCS RDS! Digi dispare din luna mai. Anunţul oficial a fost făcut
Cauza morții lui Akebono Taro, primul campion de sumo. Terifiant ce i-au descoperit medicii!
Crima din Dâmboviţa. Ce le-a mărturisit suspectul turc anchetatorilor despre noaptea în care a ucis-o...
Cu ce s-ar ocupa bărbatul suspectat că ar fi omorât-o pe Mirela, femeia găsită fără...
Cum poate un pensionar să ajungă la suma de 6.100 de lei pe lună, după...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Mașină prinsă de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda?
Iranul a sechestrat un cargobot în Strâmtoarea Ormuz
Cel mai VIZIONAR inventator al secolului face O PREDICȚIE uluitoare
Lege nouă pentru șoferii din România. Noi reguli privind permisul de conducere
Produsele de curățenie care nu trebuie amestecate. Riscurile sunt mari
O femeie a văzut că „porțile iadului” par să se deschidă chiar în curtea casei...
Mărturii pline de durere! Ce a declarat fata unui pacient, care ar fi murit la...
Roberta, invitată de Robi în Camera Roșie. De ce crede acesta că ea se joacă...
"Uşa era închisă". Detalii cutremurătoare despre crima din județul Alba. Cum a scăpat nepoata bărbatului...
BANCUL ZILEI. Ce-i spune Bulă soției după noaptea nunții: Din câte văd, dragă, eu...
Care a fost verdictul după cel mai mare proces de fraudă din Vietnam