„Nimeni nu este absurd. Avem și noi copii care ar trebui să intre în examen” În ce condiții ar putea înceta greva profesorilor? – DECLARAȚII EXCLUSIVE

Nimeni nu este absurd. Avem și noi copii care ar trebui să intre în examen În ce condiții ar putea înceta greva profesorilor? - DECLARAȚII EXCLUSIVE
Este cea de-a treia zi în care profesorii sunt în grevă generală, cerându-și drepturile
Publicat: 24/05/2023, 13:56
Actualizat: 24/05/2023, 14:06

Marius Nistor, liderul Federației Spiru Haret, a declarat într-o intervenție pentru Gândul, că greva profesorilor – aflată în cea de-a treia zi – depășește deja problema legată de salarii, nemaifiind doar o grevă a liderilor de sindicat, ci a celor care lucrează în sistem și care și-au pierdut încrederea în cuvântul guvernanților. Acesta punctează că revolta angajaților din învățământ vine din faptul că 30 de ani vocea lor a fost ignorată și că cererile lor nu au fost niciodată luată în seamă de guvernanți. 

La rândul său, profesorul Leonard Gheorghe Stancu –  liderul Sindicatului Preuniversitar Sibiu (SIP) – a precizat că aproximativ o mie de profesori sibieni vor picheta vineri prefectura, dascălii fiind mai uniți și mai hotărâți ca niciodată să-și ceară drepturile.

Reamintim că soția președintelui, Carmen Iohannis – profesor de engleză la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu – se ține departe de greva generală din învățământ. Sursele Gândul susțin că soția șefului statului nu este membru de sindicat și nici nu a semnat lista, aceasta desfășurându-și orele în regim online.

„Între 80-85% dintre profesorii din Sibiu sunt în grevă”

„Vor veni foarte mulți colegi și de la Mediaș la pichetarea de la Sibiu. Lumea este în grevă, este hotărâtă, acum să vedem ce se întâmplă miercuri la ședința comună a liderilor celor două federații din preuniversitar cu reprezentanți ai Guvernului. Între 80-85%  dintre profesorii din Sibiu sunt în grevă. În ceea ce privește elevii de la Sibiu și Asociațiile de părinți avem o susținere totală”, a precizat liderul de sindicat din Sibiu.

„Nu mai este o grevă doar a liderilor de sindicat, este o grevă a celor care lucrează în sistem”

Liderul de sindicat Marius Nistor a explicat ce ar trebui să se întâmple pentru ca acțiunile de protesc să se încheie, iar elevii și profesorii să se întoarcă la ore.

„Așteptăm să vedem în seara asta (miercuri seara -n.r. ) discuția cu reprezentanții Guvernului. Ar trebui (pentru ca greva generală să înceteze – n.r.)  ca guvernul să vină cu o soluție care să fie acceptată de către colegi. Deja, aceasta nu mai este o grevă doar a liderilor de sindicat, este o grevă a celor care lucrează în sistem. Putea să nu se ajungă aici dacă se intervenea operativ. Greșelile acestea costă.

Sunt foarte mulți elevi care sunt alături de noi și reacția părinților a fost, la fel, favorabilă. Își doresc și ei o încetare cât mai rapidă a acestui conflict de muncă, încetarea acestei acțiuni de protest, cu satisfacerea solicitărilor noastre, adică venirea cu soluții concrete.

Este deja o acțiune care depășește problema legată de salarii, noi vorbim aici de dreptul unui angajat din învățământ să trăiască, să-și poată crește copiii. Despre asta vorbim. Toate nemulțumirile care s-au acumulat în atâția ani în care efectiv au fost desconsiderați și de fiecare dată s-a amânat rezolvarea unei probleme pe care majoritatea societății o recunoaște ca fiind reală”, a declarat liderul Federației Spiru Haret pentru Gândul.

„Membrii Guvernului au obligația să fie credibili în fața colegilor noștri”

„Vreau să înțelegeți că nimeni nu este absurd, dar problema este legată de credibilitate, pentru că toate gesturile politicienilor de-a lungul celor 30 de ani  nu au întărit, în niciun caz, credibilitatea în clasa politică. Oamenii vor să creadă, dar este greu de realizat acest lucru. Membrii Guvernului au obligația să fie credibili în fața colegilor noștri, a celor care protestează. Și atenție, nu este vorba numai de membri de sindicat.

Și să nu uite nimeni că și noi suntem părinți și noi avem copii care ar trebui să intre în examene, nu vrem să creăm probleme nimănui, dar vocea noastră a fost ignorată, acum au posibilitatea s-o asculte. Nu ne-am fi dorit să fim ascultați în astfel de condiții.”

Miercuri – o nouă șanșă de încetare a grevei din învățământ

Reamintim că miercuri se protestează în stradă la Iași, în timp ce joi profesorii din preuniversitar vor participa la mitinguri de protest la Cluj, Buzău și București.

Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, a spus, în cursul zilei de marți, că reprezentanţii Guvernului au fost invitaţi miercuri, la sediul FSLI, la ora 17:00, la o şedinţă cu liderii celor trei federaţii sindicale.

„Va fi o şedinţă a tuturor liderilor celor trei federaţii şi am invitat conducerea Guvernului. Invitaţia este către premier, către domnul Ciolacu, domnul ministru al Finanţelor, ministrul Muncii (…) Noi am solicitat, ca să fie limpede, ceea ce am cerut rândul trecut: un act normativ prin care să se acorde o mărire salarială până la intrarea Legii salarizării în vigoare. Rămâne de văzut dacă Guvernul va accepta”, a precizat Hăncescu.

Cele mai importante propuneri ale Guvernului Ciucă:

  • instituirea unui bonus de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți;
  • acordarea de bonusuri pentru profesorii care predau în zone defavorizate;
  • creșteri de salarii pentru personalul nedidactic;
  • Legea salarizării, finalizată până la jumătatea lunii iulie.

Reprezentanții sindicatelor nu au acceptat, deocamdată, aceste propuneri și au cerut creșteri generalizate de venituri pentru toate cadrele didactice.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează:

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie;
  • salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
  • De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Ce trebuie să facă școlile pe durata grevei generale

Profesorii care nu participă la grevă, își continuă activitatea, prevede articolul 157 alin. (1) din Legea 367/2022 privind dialogul social.

Aceeași lege arată că angajații aflați în grevă trebuie să se abțină de la orice acțiune de natură să împiedice continuarea activității de către cei care nu participă la grevă.

„Pentru protejarea dreptului la educație al elevilor, unitățile de învățământ vor comunica părinților informațiile necesare pentru a se cunoaște gradul de afectare a capacității unității de învățământ de realizare a supravegherii elevilor, respectiv de desfășurare a cursurilor.

Totodată, conducerea unității de învățământ va comunica în permanență cu reprezentanții inspectoratului școlar privind participarea cadrelor didactice la acțiunile de protest și privind desfășurarea cursurilor. Având în vedere aceste condiții, menționăm că Ministerul Educației depune toate eforturile pentru ca procesul educațional să fie derulat fără sincope, în contextul actual”, arată oficialii ministerului, în răspunsul transmis Gândul.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Părinții, mai afectați decât elevii de greva din educație. Bunic: „Situația este foarte dificilă”

Încheierea mediilor, în pericol din cauza grevei. Sindicalist: „Probabil le va încheia ALTCINEVA, nu știu”

Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a, reprogramată din cauza GREVEI profesorilor / Ce se întâmplă cu examenele naționale

VIDEO EXCLUSIV | Grevă generală în școlile din România. Director: „Educația nu a fost niciodată prioritate națională. Educația nu aduce voturi” 

Sindicatele din învățământ le spun părinților „să țină copiii acasă!” REACȚIA elevilor și părinților după anunțarea grevei. „Nu este de joacă!”

Profesorii scot la tablă politicienii, GREVĂ GENERALĂ după 18 ani. Colegiul la care predă Carmen Iohannis a fost miercuri în grevă de avertisment

Ligia Deca: „Încă sper că nu ajungem în situaţia în care GREVA de protest din învățământ să fie declanşată”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția