Primul deces cauzat de poluare, recunoscut de justiția britanică. „Fetița, în vârstă de nouă ani, trăia pe muchie de cuţit”

Publicat: 16/12/2020, 17:37
Actualizat: 16/12/2020, 18:44

Justiţia britanică a recunoscut pentru prima dată rolul poluării aerului într-un deces, estimând într-o decizie foarte aşteptată că aceasta a reprezentat „o contribuţie materială” la moartea unei fetiţe de nouă ani la Londra, relatează AFP.

„Concluzia mea este că poluarea aerului a reprezentat o contribuţie materială la moartea Ellei Adoo-Kissi-Debrah în 2013″ , a declarat medicul legist adjunct al arondismentului londonez Southwark, Philip Barlow, după două săptămâni de audieri care s-au încheiat vineri.

Fetița, în vârstă de 9 ani, a murit în urma unei crize grave de astm, după aproape trei ani de crize repetate şi circa 30 de spitalizări

Ella Adoo-Kissi-Debrah a murit pe 15 februarie 2013 în urma unei crize grave de astm, după aproape trei ani de crize repetate şi circa 30 de spitalizări legate de această maladie. Ea locuia în cartierul Lewisham, la mai puţin de 30 de metri de „South Circular Road”, o autostradă foarte circulată din sudul Londrei.

În 2014, justiţia a stabilit că fetiţa a murit de insuficienţă respiratorie acută provocată de un astm sever şi nu din cauza poluării.

Însă aceste concluzii au fost anulate în 2019 şi a fost dispusă organizarea unei noi serii de audieri, din cauza unor noi elemente ştiinţifice şi în special a raportului unui specialist britanic în poluarea aerului, Stephen Holgate, în 2018.

Un raport al unui specialist britanic în poluarea aerului a anulat concluziile care au stabilit că fetița a murit de insuficientă respiratorie

Stephen Holgate a observat o „legătură frapantă” între spitalizările de urgenţă ale Ellei şi vârfurile înregistrate de dioxid de azot (NO2) şi particule în suspensie, poluanţii cei mai nocivi, în apropierea domiciliului său.

„Ea trăia pe muchie de cuţit. Asta înseamnă că o schimbare foarte mică putea avea consecinţe dramatice”, a explicat în cadrul unei audieri de pe 8 decembrie profesorul de imunofarmacologie al universităţii din Southampton.

Medicul legist adjunct al arondismentului londonez Southwark, Philip Barlow, a declarat astăzi: „Mamei fetitei nu i s-au oferit informații despre riscurile de sănătate ale poluării aerului și despre potențialul său de a exacerba astmul. Dacă i s-ar fi dat aceste informații, ar fi luat măsuri care ar fi putut împiedica moartea Ella.”

Mama Rosamund Kissi-Debrah a spus că, în cele din urmă, a obținut dreptate pentru fiica ei

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat că respectiva  concluzie a legistului a fost un „moment de referință” și a numit poluarea „o criză de sănătate publică”. El a spus într-o declarație: „Sunt încântat că am reușit să susțin familia în eforturile lor de a răsturna ancheta inițială și de a asigura constatarea importantă de astăzi”.

Între 28.000 şi 36.000 de decese care se produc anual în Regatul Unit se estimează că sunt legate de poluarea aerului, notează AFP.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Gina Pistol, OUT de la Antena 1?! Șefii i-au pus pe EI să-i prezinte emisiunea...
FOTO. Diana a căzut victimă hackerilor: i-au furat filmulețe explicite din telefon! Imagini intime i-au...
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Câţi IT-işti are fiecare judeţ. Cluj şi Timiş la vârf, Mehedinţi şi Giurgiu la coadă
Noi imagini cu AUSTRAL, cel mai nou SUV franțuzesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Incendiu într-un bloc din Medgidia. Locatarii au fost evacuați. Video
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Vestea ȘOC a momentului despre polițistul care a ucis-o pe Raisa. Ce s-a întâmplat peste...
Cresc pensiile în România! Este vestea momentului! Au anunțat acum
Reușită istorică. România devine o forță mondială! Vom sta la masă cu giganții planetei
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România