Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că investighează ca posibil genocid deportarea forțată a peste 200.000 de copii în Rusia

Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că investighează ca posibil genocid deportarea forțată a peste 200.000 de copii în Rusia
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 03/06/2022, 18:45
Actualizat: 03/06/2022, 18:49

Procurorul General al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că sunt analizate acuzaţiile de deportare forţată a peste 200.000 de copii în Rusia. Oficialul – care investighează, în prezent, și crimele de război din Ucraina – a precizat că încearcă să argumenteze o acuzaţie de genocid în acest caz.

Declarațiile Irinei Venediktova vin după ce președintele Volodimir Zelenski a afirmat, joi, în timpul discursului său zilnic, că „în total, peste 200.000 de copii ucraineni au fost deportați până acum în Rusia. Aceștia sunt copii orfani. Și copii cu părinți. Și copii separați de familiile lor”.

Procurorul general ucrainean, care coordonează mai multe anchete privind crimele de război în Ucraina, a declarat pentru Reuters că există „peste 20 de cazuri de transfer forţat de oameni” în Rusia din diferite regiuni din Ucraina de la începutul invaziei de pe 24 februarie.

Irina Venediktova a precizat că, pe fondul distrugerilor provocate de atacul Rusiei, anchetatorii ucraineni încercă să asigure dovezile necesare pentru conformarea cazurilor de deportare cu definiţia legală a genocidului.

„Încă din primele zile ale războiului, am început acest caz referitor la genocid. De aceea, acest transfer forţat al copiilor este foarte important pentru noi”, a menționat Irina Venediktova.

Procurorul general ucrainean a spus că investigaţiile pentru construirea unui caz de genocid – care acoperă deportarea forţată a copiilor – vizează zone din nordul și sudul Ucrainei. Cu toate acestea, Venediktova a subliniat că adunarea dovezilor de război este o procedură complicată.

„Până în prezent, nu avem acces la teritoriu. Nu avem acces la oameni pe care să îi putem chestiona, pe care îi putem intervieva. Aşteptăm până când acest teritoriu va fi eliberat”, a afirmat oficialul ucrainean.

Potrivit Procuraturei Generale, pe lângă de genocid, alte presupuse crime de război sunt examinate în regiunile Kiev, Harkov, Liov, Sumî şi Jîtomîr. Oficialii din Ucraina au declarat că investighează atacurile deliberate care au vizat civilii şi infrastructura civilă, violurile, tortura şi crimele extrajudiciare comise de către forţele ruse.

Irina Venediktova a spus că Ucraina a identificat, până în prezent, peste 600 de suspecţi de crime de război ruşi şi a început deja urmăriri penale împotriva a aproximativ 80 dintre aceştia, dintre care un număr redus sunt deţinuţi ca prizonieri de război.

În acest timp, Rusia a negat ferm că forțele sale au comis crime de război în Ucraina și a acuzat, la rândul său, trupele ucrainene de atrocități, inclusiv de maltratarea prizonierilor de război.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului