Profesorul Gheorghe Mărmureanu spune când ar putea avea loc următorul mare cutremur în România

Profesorul Gheorghe Mărmureanu spune când ar putea avea loc următorul mare cutremur în România
Gheorghe Mărmureanu / Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 03/06/2022, 14:12

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în domeniu, a vorbit despre viitorul mare cutremur care ar urma să lovească România, dar și despre eventualele efecte ale unui asemenea seism.

Potrivit acestuia, cel mai probabil, un astfel de seism nu va avea loc înainte de anul 2040.

Într-un interviu acordat Antena 3, Mărmureanu a declarat că, în opinia sa, un cutremur de mare intensitate ar urma să se producă în România peste 100 de ani.

„În România au fost cutremure mari, în 1738, 1838, 1940. Următorul mare cutremur ar fi peste 100 de ani. A mai fost şi un alt cutremur foarte mare şi adânc, în 1802. S-a simţit puternic, de la Moscova până la Cairo, în Egipt şi nu a murit nimeni. Aici a fost marea curiozitate. A fost chiar de ziua Sfintei Parascheva. În Bucureşti, aproape toate bisericile au fost căzute la pământ.  Cutremurul din 1977 a fost unul mare şi nu intră în statistica normală, dar trebuie să ştim un singur lucru, pentru că el este o urmare din cauza cutremurului din 1940, care a fost foarte mare. Toate marile clădiri din Bucureşti au fost puternic afectate.

În România nu este cazul cutremurelor de suprafaţă. România are cutremure de suprafaţă foarte mici. În fiecare zi avem două-trei. Problema se pune în cazul cutremurelor foarte adânci, la peste 100 km, pentru că ele sunt cele care produc dezastre. De abia după 1964 s-a pus problema în România proiectării clădirilor anti-seismice. Vă spun asta sigur, pentru că eram student. Cutremurul din 1977 a fost un caz anormal, din statistica totală”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Capitala ar fi puternic afectată de un cutremur de magnitudine mare

Potrivit unul plan de analiză realizat de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, un cutremur puternic ar putea provoca un dezastru în Capitală.

„Seismul reprezintă factorul de risc major pentru capitala ţării. Luând drept bază de comparaţie cutremurul din 1977, se poate constata că pierderile umane şi cele materiale au reprezentat 90%, respectiv 70% din totalul acestora pe întreaga ţară. Ţinând cont de faptul că în municipiu se concentrează circa 10% din populaţia ţării, mai mult de 15% din producţia industrială, o mare pondere a activităţilor prestatoare de servicii, precum şi principalele componente ale structurilor de stat şi private, se poate afirma că riscul seismic s-a mărit în ultimii ani”, se arată în document.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase