Proiect de lege: Liderii sindicatelor și patronatelor să nu poată fi membri de partid în timpul mandatului. Sebastian Burduja (PNL): „E timpul să facem ceea ce trebuie” – VIDEO

Publicat: 11/02/2022, 17:47

Deputatul PNL Sebastian Burduja propune, printr-un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii dialogului social nr. 62/2011, ca liderii de sindicate și patronate să nu poată fi membri de partid în timpul mandatului. Parlamentarul susține că „greva ilegală de la STB” este cea care l-a inspirat în elaborarea inițiativei legislative.

Deputatul a detaliat, vineri, pe Facebook, ce l-a determinat să elaboreze proiectul de lege, pe care l-a înregistrat, miercuri, la Senat pentru dezbatere și adoptare.

În documentul oficial depus, parlamentarul liberal propune completarea articolelor 8 și 63 din Legea nr. 62/2011, care prevăd interdicția să fie alese în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale, respectiv patronale persoane care au capacitate de exerciţiu deplină şi nu execută pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

„Persoanele alese în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale / organizațiilor patronale nu pot avea calitatea de membru al unui partid politic pe durata exercitării mandatului”, este completarea pe care o propune Sebastian BurdujaPropunerea sa este susținută de alți 27 de deputați, atât PNL, cât și USR-PLUS.

Scopul legii este acela de a proteja membrii sindicatelor şi patronatelor de ingerinţe politice în activitatea sindicală şi patronală şi a credibiliza reprezentativitatea acestor organizaţii, arată parlamentarul în expunerea de motive din circuitul legislativ.

„Este o chestiune de normalitate, necesară în orice democrație funcțională”

În postarea de vineri de pe Facebook, Sebastian Burduja spune că a fost inspirat de „greva ilegală de la STB”, din luna ianuarie, iar proiectul abordează o „problemă sistemică” a României, cauzată de interesele financiare și politice care se regăsesc în jurul sindicatelor din majoritatea companiilor de stat românești.

„Diverși lideri sindicali sunt sau au fost aleși locali sau parlamentari ai diverselor partide, continuând nestingheriți activitatea în asociațiile sindicale și amestecând, inevitabil, interesele membrilor de sindicat cu agenda politică. Conflictul de interese este mai mult decât evident: aceeași persoană nu poate să facă și politică de partid, ca membru sau ca ales public, și să reprezinte și interesele partenerilor sociali. Propunerea mea legislativă scoate în afara legii astfel de situații, atât pentru conducerile sindicatelor, cât și pentru conducerile patronatelor”, a scris parlamentarul pe rețeaua de socializare.

El spune că a primit foarte multe reacții pozitive și speră ca acestea să se reflecte în votul din comisii și din plen. „Este o chestiune de normalitate, necesară în orice democrație funcțională. Rolul partenerilor sociali este vital, dar aceștia trebuie să rămână fideli intereselor celor pe care îi reprezintă, nu intereselor politicianiste de moment. E timpul să facem ceea ce trebuie”, a conchis deputatul PNL.

Expunere Motive 22b047EM by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai