Proiect de lege privind CREȘTEREA indemnizației pentru mame. Despre câți bani este vorba

Proiect de lege privind CREȘTEREA indemnizației pentru mame. Despre câți bani este vorba
Proiect de lege privind creșterea indemnizației pentru mame / Sursa FOTO: bigissue.com
Publicat: 09/03/2023, 07:59

Deputații liberali Mara Calista, Florin Alexe şi Alin Ignat au anunţat că depun la Parlament două proiecte de lege care vizează creşterea cuantumului indemnizaţiei pentru mamele care au născut.

Totodată, se vrea obținerea accesului cu prioritate la casierii pentru femeile însărcinate sau persoanele însoţite de copii cu vârsta până la 5 ani.

Cât va fi noua indemnizație pentru mame

Potrivit primului proiect de lege, care vizează modificarea alineatului 2 al articolului 2 din OUG 110/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cuantumul indemnizaţiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.

Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât 60% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 12.000 lei, adică de patru ori valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată. Cel de-al doilea proiect de lege prevede ca femeile însărcinate şi/sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile unităţilor comerciale publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care unităţile respective deţin case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate. De asemenea, se va acorda prioritate la casieriile instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea femeilor însărcinate, persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

În context, angajaţii unităţilor comerciale, precum şi cei ai instituţiilor publice şi private vor avea obligaţia de a prezenta la casele de marcat/ casierii afişe la vedere care să prevadă acordarea de prioritate femeilor însărcinate, persoanelor însoţite de copii. Mai mult, în spaţiile de parcare de pe lângă clădirile instituţiilor publice şi ale unităţilor comerciale publice şi private vor fi amenajate, rezervate şi semnalizate cel puţin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de femeile însărcinate şi/ sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Încălcarea prevederilor legii poate fi sancționată cu sume prevăzute între 200 şi 100.000 de lei.

Alin Ignat: „Indemnizaţia minimă, 1.800 de lei”

Deputatul Alin Ignat a precizat că proiectul referitor la indemnizaţia de creştere a copilului se referă la o schimbare de abordare din punctul de vedere al calculului indemnizaţiei minime de creştere a copilului şi a plafonului maxim. „Dacă vorbim de indemnizaţia minimă de creştere a copilului, calculul acestei indemnizaţii se face prin înmulţirea unui coeficient de 2,5 cu indicatorul social de referinţă. Proiectul nostru propune o modalitate de calcul care presupune aplicarea unui procent de 60% la salariul minim pe economie”, a explicat deputatul PNL.

„Dacă este să aplicăm la salariul minim de astăzi, de 3.000 de lei, indemnizaţia minimă ar ajunge la un cuantum de 1.800 de lei, în loc de aproximativ 1.500 de lei, cât este în prezent. Vorbim în această zonă de aproximativ 55.000 de beneficiari, care lună de lună încasează această indemnizaţie minimă” – Alin Ignat, deputat PNL

Potrivit acestuia, impactul bugetar se ridică la aproximativ 300 de milioane de lei.

Natalitatea din România în scădere

La rândul ei, Mara Calista a subliniat că proiectele se adresează unui segment foarte important al societăţii româneşti. Totodată, ea a atras atenţia asupra fenomenului scăderii natalităţii, cu care se confruntă ţara noastră.

În 2021 s-au născut cei mai mulţi copii în afara graniţelor României, în anul 2022 s-au născut cei mai puţini copii în România din 1930 încoace, în timp ce unul din patru cupluri suferă de infertilitate. Genul acesta de proiecte sunt proiecte de investiţie pentru viitorul copiilor noştri”, susține Mara Calista.

Printre altele, deputatul PNL a vorbit şi despre alte proiecte liberale aflate la votul final în Parlament, între acestea fiind pachetul-trusou care să fie oferit mămicilor la ieşirea din spital – „o gură de oxigen pentru prima lună de viaţă a copilului” -, deducerea de taxe, înfiinţarea unor creşe în instituţii, proiectul privind decontarea celor trei morfologii aferente unei sarcini, a analizelor de sânge necesare, înfiinţarea unui număr unic la care mămicile pot suna atunci când se confruntă cu o problemă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația