Nicolae Ciucă: Transferul fabricii Ford Craiova vizează producerea de alte patru noi tipuri de vehicule | VIDEO

Publicat: 05/07/2022, 17:46

Premierul Nicolae Ciucă, prezent marți la Craiova, a vorbit despre transferul fabricii Ford Craiova către Fort Otosan.

Potrivit acestuia, după preluare, fabrica va urma să producă alte patru tipuri de autovehicule. Totodată, el a subliniat că, începând din 2024, fabrica va produce și primul său model de autovehicul complet electric.

„Discutăm despre un transfer al fabricii de automobile Ford Craiova către compania Ford Otosan. Este un transfer care vine cu o investiţie de 490 de milioane de euro în următorii trei ani. Este o investiţie care vizează în mod deosebit producerea de alte patru noi tipuri de vehicule şi ceea ce este de subliniat este că începând cu anul 2024 va fi produs primul autovehicul complet electric”, a spus Nicolae Ciucă, prezent la fabrica Ford din Craiova.

Totodată, premierul a adăugat că discuțiile cu managerii Ford și cu staff-ul tehnic au fost unele foarte bune.

„Am înţeles foarte bine care sunt proiectele, care sunt bazate pe o viziune de dezvoltare, în perioada următoare, a fabricii Ford de la Craiova şi intenţiile de investiţii şi de dezvoltare pe orizontală pentru tot ceea ce înseamnă nevoia de a asigura coerent producerea de autovehicule în Craiova”, a mai spus șeful Executivului.

Nicolae Ciucă: Ford Craiova vine în sprijinul proiectelor guvernamentale

De asemenea, Ciucă a mai spus că noile investiții vin la pachet cu o serie de obligații și de angajamente pentru susținerea tranziției de la motoarele pe combustie la cele electrice.

„Practic, prin această investiţie, Ford Craiova vine şi sprijină proiectele guvernamentale pentru a ne atinge obiectivele asumate la nivelul UE pentru o tranziţie verde, pentru a reuşi să asigurăm ca din anul 2035 să producem autovehicule şi să folosim autovehicule care vor avea emisii de dioxid de carbon zero şi, de asemenea, ne ajută ca pe orizontală să putem să dezvoltăm capacităţi de producţie care să sprijine acest întreg demers al sectorului de business din România”, a mai spus premierul.

Anul trecut, Ford a confirmat că începând cu 2023 la Craiova se va produce un nou vehicul utilitar ușor, care din 2024 va exista și în varianta complet electrică. Totodată, compania a anunțat că acest vehicul va fi viitoarea generație Transit Courier. În plus, un vehicul multifuncțional compact – Tourneo Courier – urmează, de asemenea, să fie produs la Craiova din 2023, cu o versiune complet electrică ce urmează a fi lansată în producție în 2024.

Ford a mai anunțat că producția SUV-ului de clasă mică Ford EcoSport se va încheia până la finalul acestui an.

Ford și Ford Otosan speră ca procesul de transfer al proprietății să fie finalizat în al treilea trimestru al anului 2022, proces condiționat de aprobările autorităților relevante și ca urmare a consultărilor.

Ford Otosan este o companie cotată la bursă, în care Ford și Koç Holding au acțiuni egale. Ford Otosan este cel mai mare centru de producție de vehicule comerciale Ford din Europa.