Protest de amploare anunţat de șoferii nemulţumiţi de scumpirea carburanţilor: „Prețul real ar fi trebuit sa fie de 6 – 7 lei, dar s-a ajuns la 10 lei”

Protest de amploare anunţat de șoferii nemulţumiţi de scumpirea carburanţilor: „Prețul real ar fi trebuit sa fie de 6 - 7 lei, dar s-a ajuns la 10 lei”
FOTO - Caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea/Gândul
Publicat: 16/06/2022, 19:14

Şoferii au continuat protestele în mai multe benzinării din ţară. Revoltaţi de preţurile tot mai mari la carburanţi, au blocat pompele şi au alimentat în semn de protest de cel mult un leu. Pe 30 iunie este anunţat un protest de amploare în toată ţara.

Românii sunt din ce în ce mai supărați pe explozia prețurilor la benzină și motorină. Astăzi, mai multe proteste au avut loc la benzinăriile din țară.

„Greu cu scumpirile astea, foarte greu. Şi atâtea dări la stat, atâtea s-au scumpit, benzină, s-a scumpit electricitatea, gazul, s-au scumpit toate. Măcar de la pretul real care ar fi trebuit sa fie după părerea mea, de 6, 7 lei, s-a ajuns la 10 lei. Plătim cu cardul, ca să plătească comisioane, să iasă pe minus, să vada şi ei, cum e să plăteşti comisioane la stat, fără să îţi mai rămână ceva în buzunar”, spune un şofer nemulţumit, potrivit antena3.ro.

Guvernul ia măsuri pentru a combate prețurile speculative

Premierul Nicolae Ciucă a cerut, joi, Ministerului Energiei și Ministerului de Finanțe să verifice prețurile la carburanți.

„Vom aproba OUG privind combaterea acțiunilor speculative. Este o ordonanță de urgență pe care avem datoria să o aprobăm, astfel încât să putem să evităm situații excepționale, situații pe care deja am putut să le vedem întâmplându-se atât în perioada pandemiei de Covid, cât și în prima perioadă de după declanșarea acțiunii militare ruse în Ucraina.

Avem datoria să ne protejăm cetățenii, avem datoria să ne protejăm mediul de afaceri. Cred că e important să asigurăm un cadru cât se poate de bine reglementat și onest între cerere și ofertă, pentru a putea să combatem orice creștere artificială a prețurilor”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, înainte de începerea ședinței de Guvern.

Orădenii au alimentat de un leu

Mai mulți șoferi s-au strâns, seara trecută, într-o parcare din Oradea, pentru a protesta împotriva preţului ridicat la carburanţi. Oamenii, reuniţi în urma unui apel lansat pe Facebook, s-au arătat supăraţi că orădenii nu au ieşit în număr mare în stradă: „Oradea este zero. Orădenii ar fi trebuit să iasă afară, să fie aici toţi”.

„Azi Oradea alimentează de 1 leu. Ora 19. Ne întâlnim cu toţii în parcare la Grădina Zoologică”, arăta mesajul mobilizator.

„Am ajuns vremuri foarte, foarte nasoale, şi nu ne mai permitem să ne facem un plin”, le-a spus jurnaliştilor Ciprian Rusu, un participant, potrivit ebihoreanul.ro

La Piteşti, şoferii au blocat accesul la pompe

În Piteşti, zeci de şoferi a blocat pompele dintr-o benzinărie şi au claxonat

Zeci de conducatori auto dornici de o alimentare de maxim un leu s-au prezentat la staţia ţintă.

La Iași, aseară, peste 50 de șoferi au protestat într-o stație de alimentare. Mașinile au fost alimentate cu benzină și motorină de cel mult 2.5 lei, în semn de protest. Şoferii spun că s-au săturat de preţurile uriaşe şi le este teamă că vor urma şi alte scumpiri.

Protestele din staţiile peco au ajuns şi la Galaţi. Convovarea conducatorilor auto s-a făcut pe reţelele de socializare.

30 iunie, data la care este anunţat un protest de amploare în toată ţara
Pe 30 iunie este anunţat un protest al şoferilor din toată ţara. La evenimentul creat pe Facebook şi-au anunţat participarea peste 200.000 de persoane.

Şoferii spun că protestele în stațiile peco vor continua și în perioada următoare.

Carburanţii standard se comercializează astăzi în România cu preţuri cuprinse între 8.54 lei/l și 9.79 lei/l.