Publicația Inpolitics reclamă un FAKE-NEWS cu multe semne de întrebare. „Eroare de documentare sau intenționată, în numele unui anumit scop?”

Publicația Inpolitics reclamă un FAKE-NEWS cu multe semne de întrebare. Eroare de documentare sau intenționată, în numele unui anumit scop?
Publicat: 15/07/2023, 11:59
Actualizat: 15/07/2023, 12:43

Un articol articol publicat de „Europa liberă”, sub semnătura ziaristei Andreea Pora, „riscă să se califice la titlul de fake-news-ul anului”, susțin jurnaliștii de la inpolitics.ro. Mai exact, în materialul de presă se precizează faptul că „BNR, prin economistul șef, avertizează guvernanții că menținerea deficitului bugetar sub 6% se poate face doar prin tăierea salariilor bugetarilor cu 20%, în paralel cu reducerea săptămânii de lucru la 4 zile.”

Întrebarea lansată, în contextul articolului din Europa Liberă, de jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob este următoarea: „Marea întrebare: e vorba de eroare de documentare sau de un fake-news în deplinătatea cuvântului, adică de eroare intenționată, în numele unui anumit scop?”

În ecuație apare și premierul Marcel Ciolacu care dă o replică tăioasă BNR. „Doar că totul e o minciună. Una imensă și bizară”, potrivit inpolitics.ro. 

„Avertismentul economistului șef al BNR: Măsuri urgente pentru reducerea deficitului bugetar, altfel riscăm să pierdem fonduri europene” este titlul materialului publicat vineri pe site-ul romania.europalibera.

Cităm în continuare din articolul apărut vineri în Europa Liberă:

”El propune tăierea salariilor bugetarilor cu 20%, iar aceștia să primească la schimb o săptămână de lucru de doar patru zile. Premierul Marcel Ciolacu îi dă o replică tăioasă. Valentin Lazea susține că scăderea deficitului bugetar, care riscă să depășească 6% din PIB, trebuie să înceapă urgent.

Reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor nu sunt suficiente, mai spune economistul șef al BNR.

Chiar dacă ar exista un guvern dispus să-și asume politic înghețarea pensiilor și a salariilor, tot nu ar fi suficient pentru că vin din urmă cheltuieli deja legiferate. Astfel, crede Lazea, exclusiv din reduceri de cheltuieli, nu s-ar putea obţine o ajustare mai mare de 1,5-2%, în următorii patru ani.

„Or, noi trebuie să ajustăm de la 9% din PIB, la 2% din PIB în anul 2024. Avem nevoie de 7 puncte – şi atunci, din cele șapte puncte, din care scădem două puncte reducere de cheltuieli, mai rămân cinci procente din PIB din creşteri de venituri”, susține economistul șef al BNR.

Lazea propune ca soluție săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, ceea ce ar însemna și reducerea cu 20% a salariului acestora.

„Se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat. O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina”, spune Valentin Lazea.

Propunerea economistului șef al BNR l-a înfuriat pe premierul Marcel Ciolacu, care i-a trimis o scrisoare deschisă guvernatorului Mugur Isărescu.

„Între declarațiile oficiale în numele BNR și cele personale ale unor specialiști de notorietate, cum e dl. Lazea, nu se poate face diferență și ele produc efecte”, scrie Ciolacu. Premierul spune că opinia lui Lazea privind reducerea săptămânii de lucru și scăderea salariilor cu 20% a „provocat o reală preocupare în rândul opiniei publice, atentă la orice comunicare venită dinspre Banca Centrală.”

„Replica lui Marcel Ciolacu datează tot din noiembrie 2020, doar că atunci nu era «premierul Ciolacu»”

Articolul este susținut cu linkuri către respectivele declarații. Doar că de aici încep și mirările.
Pentru că declarațiile lui Lazea cu reducerile de 20% ale salariilor și a săptămânii de lucru datează din noiembrie 2020.

Replica lui Marcel Ciolacu datează tot din noiembrie 2020, doar că atunci nu era «premierul Ciolacu», așa cum dă E.L., ci doar liderul PSD Marcel Ciolacu. În fine, un al treilea link trimite către un material semnat de Lazea pe 11 iulie pentru siteul opiniibnr.ro, intitulat «Obstacolele din calea reformei fiscale», în care nu există nici cea mai vagă referire la tăierile salariilor bugetarilor și a zilelor de lucru.

Economistul-șef al BNR infirmă informațiile publicate

Contactat de Inpolitics, economistul-șef al BNR și-a manifestat stupefacția, spunând că nici vorbă de așa ceva.

”Am avut o intervenție acum doi ani și ceva în cadrul căreia am expus o asemenea posibilitate, printre altele. Nu am mai ridicat de atunci asemenea chestiune, nu înțeleg de unde a apărut acum această intoxicare și cui servește”, a  punctat Valentin Lazea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern