Purtătorul de cuvânt al BOR, mesaj tranșant legat de cazul preotului Calistrat: Vedetismul, grobianismul, fachirismul verbal, violența de orice fel – tot atâtea ratări ale întâlnirii cu vocația pastorală

Purtătorul de cuvânt al BOR, mesaj tranșant legat de cazul preotului Calistrat: Vedetismul, grobianismul, fachirismul verbal, violența de orice fel - tot atâtea ratări ale întâlnirii cu vocația pastorală
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
Publicat: 11/11/2022, 19:39
Actualizat: 11/11/2022, 19:40

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a transmis vineri seară un nou punct de vedere cu privire la cazul preotului Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni, din Iași, care a fost filmat lovind o femeie.

„Întrucât mi se solicită insistent și justificat un punct de vedere în legătură cu gestul violent și scandalos comis de un cleric monah acum două zile, dar și pentru că în același timp acest caz este subiectul unei anchete pe care doar eparhia de care aparține o poate desfășura și doar ea poate comunica rezultatele ei, eu nu pot transmite decât un punct de vedere general valabil referitor la conduita unui cleric, oricine ar fi el.

Vedetismul, grobianismul, fachirismul verbal cu aer sapiențial, violența de orice fel, incultura laică și teologică instalate în mediul clerical/ monahal sub masca de mahala xenofobă și filetistă, reprezintă tot atâtea ratări ale întâlnirii cu vocația pastorală, dar mai ales cu creștinismul însuși” , a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

Preotul Calistrat, filmat în timp ce lovește două femei în curtea Mănăstirii Vlădiceni

În imaginile realizate de un martor joi, 10 noiembrie, apar mai multe persoane în curtea Mănăstirii Vlădiceni, la finalul unei slujbe, într-un scandal generalizat.

La un moment dat, se observă cum părintele se apropie de o femeie din spate, pe un fundal generalizat de vociferări și o lovește cu pumnul sau palma dreaptă, aceasta căzând la pământ.

Alături de preotul Calistrat, pot fi identificate pe filmare două alte persoane care sunt îmbrăcate în straie preoțești, probabil călugări la aceeași mănăstire.

Ulterior, pe filmare, părintele Calistrat se vede în clar, cum se întoarce cu fața spre cameră. În spate, se aude vocea unei femei care îl ceartă pe părintele Calistrat, deoarece ar fi agresat o enoriașă.

Potrivit unui comunicat al polițiștilor, la data de 9 noiembrie, polițiștii Secției nr.5 Poliție Iași au fost sesizați de către o femeie despre faptul că atât ea, cât și sora ei au fost agresate de către un bărbat, în timp ce se aflau la un lăcaș de cult.

Pe Facebook, Bănescu scria joi că „impostura morală și spirituală răbufnește uneori, inevitabil, prin gesturi și cuvinte nepotrivite sau pur și simplu printr-un act necontrolat de violență. O violență demascată brusc. Diavolul, cel care inspiră slava deșartă, cel care ațâță plăcerea de a fi adulat public și care ne joacă abil pe degete, inducându-ne o imagine deformată de sine și făcându-ne să credem că am fi importanți, e, sub masca unui ins cumsecade și hâtru, agresiv și vulgar. Expresiile predilecte ale diavolului sunt vulgaritatea gureșă, lejeritatea suspectă față de lucrurile cu adevărat importante, parodierea gravității, circul. Spectacolul obscen din jurul propriului sine. Ca orice desprindere de realitate, ca orice inadecvare la propria măsură, ca orice abolire a măsurii însăși, excesul, insolența, aroganța, nebuneasca luare în deșert a numelui Domnului devin condițiile optime pentru o gravă și rușinoasă prăbușire. Dincolo de care putem ghici un rânjet satisfăcut”.

Femeile agresate au depus plângeri penale

După ce a fost acuzat că ar fi lovit două femei în curtea Mănăstirii Vlădiceni din județul Iași, preotul Calistrat a susținut că a fost provocat de acestea, una dintre ele împingându-l. ”O deviație de comportament sau puțină isterie”, a mai spus preotul, iar femeile au reacționat în urma acestei declarații.

Preotul Calistrat a declarat că femeile l-au jignit și că i-au pus chiar piedică, precizând și că a luat telefonul mobil al uneia dintre ele și l-a izbit de pământ.

Cele două femei care ar fi fost agresate de preotul Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni au transmis și că au depus plângeri penale, dar și o sesizare la Înalt Preasfințitul Teofan, pentru ”cercetare ierarhică”.

Femeile susțin că au fost ”lovite cu brutalitate”, contestând afirmațiile preotului Calistrat conform cărora ar fi fost insultat și i s-ar fi pus piedică.

”Deși lovite cu asemenea brutalitate, șocul a făcut ca singurele noastre reacții să fie cele de a striga după ajutor ori de a încerca să ne îndepărtăm de agresor, deși s-ar fi impus măcar un minim gest de autoapărare. De aceea, suntem stupefiate de afirmațiile preotului, care invocă fie că i-am pus piedică, fie că l-am insultat. (…)

Apreciem că aceste aspecte pot fi decelate fără vreun dubiu prin ascultarea înregistrării audio (care în acest caz poate fi mult mai elocventă decât cea video) a agresiunii în totalitatea sa, pe care o punem la dispoziția presei, fiind clar și faptul că preotul nu a fost nici insultat și cu atât mai puțin făcut să se împiedice în condițiile în care era flancat de preoții săi – pază personală. Acea pierdere a echilibrului său ce rezultă din filmare a fost cauzată de intensitatea cu care și-a făcut elan pentru a lovi cu putere într-o zonă vitală, a capului, în mod repetat, o femeie. (…)”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...