Purtătorul de cuvânt al lui Putin refuză să excludă utilizarea armelor nucleare dacă Rusia se confruntă cu o „amenințare existențială”

Purtătorul de cuvânt al lui Putin refuză să excludă utilizarea armelor nucleare dacă Rusia se confruntă cu o „amenințare existențială”
Sursă foto: Profimedia/ Caracter ilustrativ
Publicat: 29/03/2022, 10:00

Rusia ar folosi armele nucleare dacă există o amenințare la adresa existenței țării, susține purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, scrie CNN.

Acesta a recunoscut că Rusia nu a atins încă niciunul dintre obiectivele sale militare în Ucraina și a refuzat să nege că Moscova ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută lui Christiane Amanpour de la CNN, Dmitri Peskov a refuzat în mod repetat să excludă ca Rusia să ia în considerare utilizarea armelor nucleare împotriva a ceea ce Moscova a considerat o „amenințare existențială”.

Întrebat în ce condiții Putin ar folosi capacitatea nucleară a Rusiei, Peskov a răspuns: „dacă este o amenințare existențială pentru țara noastră, atunci poate fi”.

Statele Unite au condamnat comentariile „periculoase” ale lui Peskov. „Nu este modul în care ar trebui să acționeze o putere nucleară responsabilă”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Putin a mai vorbit de folosirea armelor nucleare împotriva națiunilor pe care le considera o amenințare pentru Rusia. În februarie, președintele rus a afirmat într-o declarație televizată: „Indiferent cine încearcă să ne stea în cale sau cu atât mai mult să creeze amenințări pentru țara noastră și pentru poporul nostru, ei trebuie să știe că Rusia va răspunde imediat, iar consecințele vor fi așa cum nu și-au imaginat vreodată”.