Putin a recrutat peste 40.000 de sirieni, care să lupte în Ucraina. Ce salarii vor primi

Putin a recrutat peste 40.000 de sirieni, care să lupte în Ucraina. Ce salarii vor primi
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images
Publicat: 15/03/2022, 08:45

Peste 40.000 de sirieni s-au înregistrat ca să plece în Ucraina, pentru a lupta alături de Rusia, informează ONG-ul Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Luni, grupul a precizat că niciun sirian nu a ajuns deocamdată în Ucraina.

Printre cei recrutați se numără membri ai miliției Al-Qatarji, un grup sancționat de SUA deoarece ar fi intermediat relațiile dintre regimul Assad și ISIS – ei au fost înștiințați că se pot înregistra ca „mercenari” pentru a lupta în Ucraina, în tabăra Rusiei, scrie CBS News.

Salariul pentru aceștia ar fi undeva între 1.500 și 2.500 de dolari, a precizat SOHR, deși nicio cifră nu a fost confirmată oficial.

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a înștiințat consiliul de securitate al Rusiei că voluntarii străini care vor să lupte alături de armata lui în Ucraina au acest drept.

„Dacă îi vedem pe acești oameni, care, fără bani, vin să ajute în Donbas, atunci trebuie să le oferim ceea ce au nevoie, să îi aducem în zona de conflict”, a declarat Putin.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat însă că recruții sirieni sunt niște „agresori”, care vin să ucidă oameni „într-o țară străină”.

Pe de altă parte, Ucraina a solicitat ajutorul luptătorilor străini, pentru a face față invaziei ruse.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult