Putin, după sancțiunile dure impuse Rusiei: ”Noile realități nu vor fi ușoare, vor duce la creșterea temporară a inflației și a șomajului”

Putin, după sancțiunile dure impuse Rusiei: ”Noile realități nu vor fi ușoare, vor duce la creșterea temporară a inflației și a șomajului”
Vladimir Putin | Foto – Profimedia Images
Publicat: 16/03/2022, 17:15
Actualizat: 16/03/2022, 17:28

După ce, în dimineața zilei de 24 februarie, Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să invadeze Ucraina – vorbind despre o ”operațiune militară specială” -, aproape întreaga comunitate mondială a făcut front comun cu poporul ucrainean, iar sancțiunile economice impuse Rusiei au fost fără precedent.

O intervenție militară a NATO în sprijinul Ucrainei nu a fost și nu este posibilă, această țară neavând statut de membru al Alianței Nord-Atlantice, iar demersurile pentru o viitoare aderare au iritat Kremlinul.

Rusia dorește un statut de neutralitate pentru Ucraina, asemănător Suediei sau Austriei, dar șeful echipei de negociatori ucraineni a declarat, după cea de-a cincea rundă de discuții cu trimișii Moscovei, că nu se poate vorbi, eventual, decât despre un model ”ucrainean” care trebui să primească ”garanții solide” din partea Rusiei.

În timpul unei întâlniri care a avut ca subiect măsurile de sprijin socio-economic pentru regiunile rusești, liderul de la Kremlin a manifestat un optimism ponderat, recunoscând că urmează o perioadă mult mai grea pentru ruși.

”Economia rusă se va adapta cu siguranță la noile realități. Ne vom consolida suveranitatea tehnologică, științifică. Vom aloca resurse suplimentare pentru sprijinirea agriculturii, producției, infrastructurii și construcției de locuințe. Vom continua să dezvoltăm relațiile comerciale externe cu o creștere rapidă, în minte piețele internaționale dinamice”, a spus Vladimir Putin, citat de Interfax.

Putin: ”Schimbări structurale profunde în economia noastră”

Vladimir Putin, acuzat că a devenit o amenințare mondială în urma invadării Ucrainei, a recunoscut că se poate vorbi de ”noi realități” în Rusia.

Vor exista ”schimbări structurale profunde” din punct de vedere economic, iar inflația și șomajul vor crește. Dar este vorba, a spus Putin, doar de o ”creștere temporară”.

”Noile realități vor necesita, desigur, schimbări structurale profunde în economia noastră și, să fiu sincer, nu vor fi ușoare, vor duce la creșterea temporară a inflației și a șomajului. În această situație, sarcina noastră este să minimizăm astfel de riscuri, nu doar îndeplinind cu rigurozitate toate obligațiile sociale ale statului, ci și lansând noi mecanisme, mai eficiente, de sprijinire a cetățenilor și a veniturilor acestora”, a mai transmis Vladimir Putin.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase