Ministrul polonez de Externe, despre războiul dus de Rusia în Ucraina: ”Eșec tactic și strategic, terorism de stat”

Ministrul polonez de Externe, despre războiul dus de Rusia în Ucraina: ”Eșec tactic și strategic, terorism de stat”
Zbigniew Rau, ministrul polonez de Externe | FOTO – Profimedia Images
Publicat: 14/03/2022, 17:43
Actualizat: 14/03/2022, 17:45

Polonia deține, în 2022, președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), fiind acuzată de Rusia – în contextul conflictului din Ucraina – că nu are o poziție echidistantă.

Zbigniew Rau, ministrul polonez de Externe, a declarat luni că acest război pe care Rusia lui Vladimir Putin îl duce  împotriva ucrainenilor, de 19 zile, este o dovadă clară a ”eșecului tactic și strategic”, potrivit AFP.

Oficialul polonez a mai spus, ulterior, că Europa și întreaga planetă asistă la un ”terorism de stat”, asta după ce Rusia a schimbat tactica inițială și a început să bombardeze ”structuri civile” în Ucraina.

Autorii acestor atacuri ”vor fi judecați”, a punctat Zbigniew Rau.

Ministrul polonez de Externe a anunțat și că merge, în viitorul apropiat, în Moldova și în Balcani – în special -, cu scopul de a căuta soluții pentru o rezolvare cât mai rapidă a acestei crize fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial.

 ”Rusia a avut toate posibilitățile de a lucra diplomatic”

În ceea ce privește acuzațiile constante ale Moscovei, conform cărora OSCE – sub președinție poloneză – nu a demonstrat ”imparțialitate”, ministrul polonez de Externe a precizat că Rusia nu a lucrat ”diplomatic”, cu toate că a avut la îndemână toate posibilitățile.

Îngrijorările Rusiei legate de securitatea propriilor frontiere (de unde și garanțiile de securitate pe care Kremlinul le-a cerut) ar fi putut fi altfel exprimate și discutate, a spus Zbigniew Rau.

Mai mult, ministrul de Externe al Poloniei a subliniat și că o astfel de agresiune reprezintă un scenariu ”rău” care s-a transformat, din nefericire, în realitate, iar viitorul OSCE este pus în pericol prin astfel de acțiuni militare.

”Rusia a avut toate posibilitățile de a lucra diplomatic cu privire la îngrijorările sale de securitate. (..) Cel mai rău scenariu s-a transformat în realitate. Agresiunea Rusiei pune în pericol OSCE, îi pune în pericol organizarea și viitorul”, a mai declarat Zbigniew Rau, ministrul de Externe al Poloniei.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase