Putin semnează extinderea, în ultimul moment, a tratatului privind armele nucleare cu Statele Unite

Putin semnează extinderea, în ultimul moment, a tratatului privind armele nucleare cu Statele Unite
Președintele Vladimir Putin a semnat vineri tratatul de control al armelor după ce parlamentul rus l-a aprobat miercuri
Publicat: 29/01/2021, 22:59
Actualizat: 29/01/2021, 23:07

Președintele rus Vladimir Putin a semnat legislația care extinde pactul nuclear cheie între Rusia și Statele Unite cu cinci ani, a declarat vineri Kremlinul.

„Președintele rus Vladimir Putin a semnat legea federală„ privind ratificarea prelungirii acordului dintre Rusia și SUA ”, a declarat Kremlinul într-un comunicat, referindu-se la New START.

New Start este ultimul pact de reducere a armelor rămase între foștii rivali ai Războiului Rece

Kremlinul a declarat că extinderea pactului „permite păstrarea transparenței și predictibilității relațiilor strategice dintre Rusia și Statele Unite, [și] pentru a sprijini stabilitatea strategică globală”.

Ambele camere ale Parlamentului rus au votat unanim miercuri pentru prelungirea tratatului New Start pentru cinci ani. Putin și președintele SUA, Joe Biden, au discutat despre acordul nuclear cu o zi mai devreme, iar Kremlinul a spus că au fost de acord să finalizeze procedurile de prelungire necesare în următoarele zile.

Prelungirea pactului nu necesită aprobarea Congresului în SUA, dar parlamentarii ruși au fost nevoiți să ratifice această măsură. Diplomații ruși au declarat că prelungirea va fi validată prin schimbul de note diplomatice după finalizarea tuturor procedurilor.

Adresându-se Forumului Economic Mondial care a avut loc practic anul acesta, Putin a salutat miercuri extinderea tratatului ca o evoluție pozitivă în reducerea tensiunilor globale.

„Fără îndoială că este un pas în direcția corectă”, a spus Putin.

Rusia propusese de multă vreme prelungirea pactului fără condiții sau modificări, dar administrația fostului președinte Donald Trump a așteptat până anul trecut pentru a începe discuțiile și a făcut ca prelungirea să depindă de un set de cereri. Discuțiile s-au oprit, iar luni de negocieri nu au reușit să reducă diferențele.

La începutul acestei luni, Rusia a anunțat că va urma SUA să renunțe la Tratatul Cerului Deschis, care a permis zborurile de supraveghere asupra facilităților militare pentru a contribui la construirea încrederii și transparenței între Rusia și Vest.

Susținătorii controlului armelor au salutat extinderea New Start ca o creștere a securității globale și au îndemnat Rusia și SUA să înceapă negocierea acordurilor de urmărire. Adjunctul ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, principalul negociator al țării pentru New Start, a declarat la începutul acestei săptămâni că Rusia este gata să se așeze la discuții privind viitoarele reduceri de arme, despre care a indicat că ar trebui să includă și arme de precizie non-nucleare cu o gamă strategică.

Rusia se oferise să prelungească New Start cu cinci ani înainte ca Biden să preia funcția – o posibilitate prevăzută de pact la momentul semnării acestuia.

Trump a susținut că tratatul a pus SUA în dezavantaj și a insistat inițial să adauge China ca parte la pact. Beijingul a respins direct ideea

Administrația Trump a propus apoi extinderea New Start pentru un an și a încercat să-l extindă pentru a include limite asupra armelor nucleare de pe câmpul de luptă și alte schimbări, iar discuțiile au întrerupt.

După ce atât Moscova, cât și Washingtonul s-au retras din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară din 1987 în 2019, New Start este singurul acord de control al armelor nucleare rămas între cele două țări.

Acordul, care urmează să expire pe 5 februarie, este văzut ca o oportunitate rară de compromis între Moscova și Washington, ale căror legături s-au deteriorat dramatic în ultimii ani.

Semnat în 2010, New START atinge 1.550 numărul de focoase nucleare care pot fi desfășurate de Moscova și Washington, care controlează cele mai mari arsenale nucleare din lume.

Prima divă a ţării şi-a pierdut minţile! Are tendinţe criminale, "influenţată de droguri şi alcool"....
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Mihai, fiul lui Cătălin Zmărăndescu, îl distruge pe tatăl său! Scandalul de la Survivor a...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Importanța bateriei unei mașini!
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort. O tragedie....
BOMBA DIMINEȚII despre PFIZER! Toată lumea trebuie să știe! Adevărul a venit abia acum. Efectul...
România plânge. A murit unul dintre oamenii valoroși ai țării: A obținut mai multe ordine...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...