Puțini români știu acest secret! La ce e bun zațul de cafea, de fapt

Puțini români știu acest secret! La ce e bun zațul de cafea, de fapt
Foto: Pexels
Publicat: 14/05/2022, 12:29

Puțini sunt băutorii de cafea care știu că zațul are multe beneficii pentru sănătate și nu numai. De exemplu, zațul poate fi folosit ca fertilizator pentru flori sau pentru îngrijirea feței.

Iată câteva metode prin care zațul poate fi refolosit cu eficiență

Zațul de cafea poate fi folosit ca îngrășământ pentru flori

Zațul de cafea este un bun fertilizator pentru plante. Este bun și pentru pentru pomii fructiferi și flori precum: trandafiri, azalee, rododendroni, hortensii și camelii. Cafeaua adaugă aciditate solului și respinge dăunătorii. Solul poate fi adăugat la compost sau la apa pentru udarea plantelor.

Amestecarea cafelei fierte cu semințele de morcov înainte de a le semăna le face să germineze mai repede și face ca fructele să fie mai dulci și mai hrănitoare.

Zațul elimină mirosurile neplăcute din frigider

Cafeaua preparată uscată este ideală pentru dezodorizarea frigiderului. Se toarnă zațul într-un borcan de sticlă și se pune pe unul dintre rafturi. Cafeaua va elimina toate mirosurile neplăcute din interiorul frigiderului.

Zațul este bun și pentru celulită

Cofeina îmbunătățește circulația sângelui și elimină excesul de lichid din organism. Pentru o mască terapeutică, amestecați zațul de cafea cu ulei de măsline, vin sau ulei de ghimbir. Amestecul trebuie aplicat pe zonele problematice ale corpului și masat prin mișcări circulare cu o perie sau un burete.

Vopsea de păr cu zaț de cafea

Cafeaua infuzată poate fi folosită ca vopsea pentru părul închis la culoare, atât natural, cât și colorat. În primul caz, culoarea devine mai bogată și mai profundă, iar în al doilea caz, se păstrează nuanța de pigment care a fost folosită în timpul colorării. Zațul de cafea este, de asemenea, recomandat pentru a fi adăugat la henna. Acest lucru conferă părului tău o nuanță mai închisă, de culoarea cuprului, care arată mai nobil decât roșul.

Pentru o mai bună păstrare a culorii, se recomandă să adăugați zaț de cafea proaspăt preparat într-un balsam de păr, să îl aplicați pe toată lungimea părului și să îl lăsați într-o cască de baie timp de 15-20 de minute. După aceea, trebuie să vă clătiți bine părul. De asemenea, zațul de cafea poate fi adăugat în șampoane. O altă opțiune este să vă clătiți părul cu un decoct de cafea tare răcită.

Și ouăle de Paște se pot colora cu zațul de la cafea

Cafeaua este o culoare excelentă, nu doar pentru păr, ci și pentru țesături. Poate fi folosit pentru a îmbătrâni hârtia și pentru a face un colorant natural pentru ouăle de Paște. Culoarea finală va depinde de concentrația soluției: cu cât adăugați mai multă zaț de cafea în apă la fierbere, cu atât culoarea va fi mai bogată. Pentru a obține culoarea, va trebui să fierbeți cafeaua, să o strecurați și să o lăsați să se răcească.

Ouăle și cârpele pot fi apoi fierte în ea. Primul timp de 10 minute, al doilea timp de o jumătate de oră. Este mai bine să înmuiați textilele în prealabil în apă și să nu le stoarceți la sfârșit, pentru ca acestea să se coloreze uniform. Este suficient să înmuiați hârtia într-un decoct de cafea timp de câteva minute și apoi să o uscați.

Scrub natural pentru față și corp din zaț de cafea

Un răsfăț mai puțin costisitor: zațul de cafea este excelent pentru un scrub natural. Ar trebui adăugat puțin ulei de măsline, deoarece acesta hrănește și hidratează pielea. În plus, uleiul va face consistența exfoliantului mai blândă și mai moale, fără a-i compromite proprietățile exfoliante. Exfoliantul de cafea este, de asemenea, recomandat înainte de a merge la plajă sau la solar. Face ca bronzul să fie mai fin.

Lifting natural al feței

O mască de cafea ar putea înlocui un lifting făcut într-un salon de înfrumusețare. Amestecați un sfert de cană de zaț de cafea cu un albuș de ou și aplicați amestecul pe față. După ce masca s-a uscat, o puteți clăti.