Radio România Actualități reacționează în urma afirmațiilor făcute, în mediul online, de Iulian Bulai, deputat USR-PLUS: ”Cineva încearcă să impună anumite subiecte politice pe agenda editorială”/ ”Acuzațiile de cenzură sunt nejustificate”

Redactor:
Cristian Lisandru
Radio România Actualități reacționează în urma afirmațiilor făcute, în mediul online, de Iulian Bulai, deputat USR-PLUS: ”Cineva încearcă să impună anumite subiecte politice pe agenda editorială”/ ”Acuzațiile de cenzură sunt nejustificate”
Radio România Actualități reacționează în urma afirmațiilor făcute, în mediul online, de Iulian Bulai, deputat USR-PLUS: ”Cineva încearcă să impună anumite subiecte politice pe agenda editorială”/ ”Acuzațiile de cenzură sunt nejustificate”

Radio România Actualități a dat publicității un comunicat de presă în care contestă afirmațiile care au fost făcute, în mediul online, de președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților, Iulian Bulai, declarații care au fost preluate de mijloacele de informare mass-media.

Comunicatul RRA transmite că niciuna dintre afirmațiile deputatului USR PLUS nu se confirmă, în realitate, iar acuzațiile de ”cenzură” sunt complet nejustificate.

”În legătură cu afirmațiile făcute în mediul online de către domnul Iulian Bulai, deputat USR PLUS și președinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților, și preluate de o serie de publicații, Radio România Actualități, principalul post public al Societății Române de Radiodifuziune, se vede nevoit să facă următoarele precizări:

 • niciuna dintre afirmațiile domniei sale legate de activitatea RRA nu se confirmă, lucru probat prin înregistrarea martor a transmisiei postului, prin conținutul site-ului RRA și transcrierile Agenției RADOR a SRR;
 • acuzațiile de cenzură sunt nejustificate câtă vreme de selecția și paginarea informațiilor din buletinele și radiojurnalele RRA se ocupă doar ziariști și responsabili editoriali ai postului; această acuzație poate fi interpretată ca o jignire adusă profesionalismului jurnaliștilor noștri de către cineva care încearcă să impună anumite subiecte politice pe agenda editorială”, se menționează în partea de început a comunicatului RRA.

Referitor la declarațiile ministrului sănătății, Vlad Voiculescu, de vineri seara, 09 ianuarie

Reprezentanții RRA susțin, în comunicatul de presă transmis, că s-a creat ”o confuzie” între un webinar organizat – în mediul online – de Colegiul Medicilor din România și un interviu acordat de ministrul Sănătății, în paralel, postului Digi 24.

RRA prezintă, de altfel, și segmentele orare care îi confirmă afirmațiile.

”S-a creat o confuzie între webinar-ul organizat pe Facebook de către Colegiul Medicilor, încheiat după ora 22:00, și unde a fost invitat și domnul Vlad Voiculescu, precum și amplul interviu acordat, în paralel, de ministrul Sănătății, postului TV Digi 24 (începând cu ora 20:00).
De la ambele, RRA a difuzat declarații, reportaje și știri în cursul serii (începând cu ora 22:00, când webinar-ul încă nu se terminase) și continuând pe parcursul serii și al dimineții, după cum urmează:
 • Rj (n.red. – Radio Jurnal): 22:00 – prima știre din Rj. – webinar: Vlad Voiculescu – text; V. Gheorghiță – voce;
 • Agenda globală: primul material – ora 22:16- reportaj webinar (2’30”) – A. Turea (voci: dr. B. Mahler și V. Voiculescu; text – dr. A. Marinescu);
 • Buletin stiri: 23:00 – știre (prima) Vlad Voiculescu (OUG plată personal care participă la campania de vaccinare) – declarație la DIGI TV;
 • Buletin știri 24:00 – trei știri din domeniul sănătății (comunicat M. Sănătății, V. Voiculescu – pe tema call center și platformă vaccinare; voce V. Gheorghiță – prioritizare);
 • Buletin știri 02:00 știre V. Voiculescu – OUG plată personal medical – declarație la Digi TV;
 • Buletin stiri 05:00 știre V. Voiculescu – platformă programare – declarație la webinar;
 • Buletin știri 06:00 știri (prima) V. Voiculescu – OUG plata personal medical – declarație la Digi TV; a doua știre – V. Gheorghiță – voce webinar – grupe prioritare;
 • Rj.07:00 – reportaj A. Turea – de la webinar – voci: V. Voiculescu și V. Gheorghiță;
 • Buletin știri 08:00 știre V. Voiculescu – plată personal medical – declarație la Digi TV.

Referitor la campania națională de vaccinare

Reprezentanții RRA transmit, încă o dată, că Radio România Actualități se implică, activ, în campania națională de vaccinare anti-COVID-19, asumându-și o ”misiune publică” și un ”parteneriat” încheiat cu Guvernul României.

”RRA, alături de de celelalte posturi ale SRR, este foarte implicat în mediatizarea Campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, reflectând, pe de o parte, activitatea și datele oferite de organismele responsabile și, pe de altă parte, realizând propriile transmisiuni directe, interviuri, emisiuni, corespondențe (interne și externe!), rubrici și știri (zilnice, din oră în oră – dacă este cazul sau ori de câte ori este nevoie!).

În acest fel, RRA și întreaga instituție SRR își respectă atât misiunea publică, cât și Parteneriatul încheiat cu Guvernul României privind informarea corectă a cetățenilor despre campania de vaccinare”, mai precizează comunicatul RRA.

Referitor la întâlnirile președintelui României Klaus Iohannis

Potrivit aceluiași comunicat de presă, informațiile legate de ”întâlnirile separate ale președintelui României, Klaus Iohannis, cu prim-ministrul și miniștrii din partea USR-PLUS (joi, 7 ianuarie), respectiv cu cei din partea PNL (vineri, 8 ianuarie)”, nu au fost cenzurate.

”În legătură cu informațiile legate de întâlnirile separate ale președintelui României, Klaus Iohannis, cu prim-ministrul și miniștrii din partea USR-PLUS (joi, 7 ianuarie), respectiv cu cei din partea PNL (vineri, 8 ianuarie), RRA a difuzat în fiecare dintre aceste zile știri cu singurele informații disponibile și sigure – cele oferite de Administrația Prezidențială.

După întâlniri nu au existat niciun fel de comunicate oficiale de presă sau declarații ale Președintelui României sau Prim-ministrului astfel încât să poată fi invocat articolul 9 din Legea 41/1994, asa cum greșit face referire și interpretează dl deputat Iulian Bulai. De altfel, în mass-media (agenții de presă, posturi radio-tv, site-uri) nu există niciun fel de informații oficiale despre aceste întâlniri”, transmit reprezentanții Radio România Actualități.

Referitor la declarațiile ministrului economiei, Claudiu Năsui

”RRA a informat despre poziția exprimată de ministrul economiei, iar afirmațiile de joi, 7 ianuarie a.c., ale ministrului Claudiu Năsui se regăsesc și pot fi vizualizate pe site-ul RRA: http://www.romania-actualitati.ro/mobile/companiile-de-stat-trebuie-reformate-masiv-apreciaza-claudiu-nasui-149711”.

Referitor la prezența membrilor Guvernului Cîțu în programele RRA

În finalul comunicatului de presă, reprezentanții Radio România Actualități precizează că ”prezența politică pe post a reprezentanților Guvernului a fost de aproape 50%, urmată de Președintele României și apoi partidele politice”.

”În conformitate cu monitorizarea lunară a echilibrului politic transmisă cu regularitate CA dar și CNA, din 22 decembrie 2020 și până la momentul afirmațiilor domnului deputat Iulian Bulai, prezența politică pe post a reprezentanților Guvernului a fost de aproape 50%, urmată de Președintele României și apoi partidele politice.
RRA este principalul post al SRR – un serviciu public de interes național aflat în slujba cetățeanului, ale cărui autonomie și independență editorială sunt „garantate prin lege, iar programele sunt ocrotite de orice ingerință a autorităților publice, precum și de influențele oricăror partide, formațiuni social-politice, sindicale, organisme comerciale și economice sau grupuri de presiune” – Legea 41/1994”, transmite Radio România Actualități în finalul comunicatului de presă.
Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Gagica disponibilă și studenții la Inginerie
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
1 an de pandemie în România. Cum s-a schimbat viața noastră din cauza covid-19
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide