VIDEO. Raed Arafat: Există soluţii legale pentru părinții care nu au cu cine lăsa copiii acasă. Ce măsuri urgente anunță ministerul Muncii în sprijinul acestora

Publicat: 22/10/2021, 20:20
Actualizat: 22/10/2021, 21:00

Părinții afectați de vacanța fortuită a elevilor decisă vineri de CNSU pot să treacă pe muncă online, având copiii acasă, din momentul în care devine obligatoriu ca 50% din personalul angajat să fie transferat în muncă online, a declarat Raed Arafat.

”Astea sunt aspecte care vor fi explicate şi există soluţii pentru ele, deci nu avem altă soluţie. Ştiu că sunt multe întrebări, am mai trecut prin aceste situaţii şi întotdeauna au fost soluţii. Normal, cine stă acasă, din ce ştiu, are o anumită compensare. Și, mai mult decât atât, poate să treacă pe muncă online, având copii acasă, din momentul în care 50% din personalul unei entităţi noi cerem să fie transferat în muncă online, dacă se poate. Am mai trecut prin aceste situaţii, nu e o premieră ce facem. Cum am trecut şi altădată, vom trece şi acum.”, spune Arafat, întrebat de HotNews.ro ce soluție au părinții cu copii mici în condiţiile în care doar creşele private şi publice vor rămâne deschise.

Șeful DGSU mai spune că există reglementări în domeniu, iar, dacă nu sunt, Ministerul Muncii o să le reglementeze. ”Dar eu, din ce ştiu, există reglementări pentru persoanele care stau acasă în aceste situaţii.”, a mai completat Arafat.

Raluca Turcan: Vom amenda actul normativ in Parlament, astfel încât părinții să beneficieze de sprijinul acordat de catre stat și în vacanța care începe luni

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a declarat la scurt timp după afirmațiile lui Arafat că Ordonanța de Urgență privind zilele libere acordate părinților pe perioada desfășurării școlii in online prevede că zilele libere pentru părinți nu se acordă și în perioada vacanțelor școlare.

„Având în vedere contextul excepțional în care ne aflăm, vom amenda actul normativ in Parlament, astfel încât părinții să beneficieze de sprijinul acordat de catre stat și în vacanța care începe luni.
Pentru a nu crea dificultăți suplimentare celor care au nevoie de sprijinul statului, vom solicita dezbaterea în regim de urgență a proiectului și, implicit, aprobarea cât mai rapida a acestei modificări”, a precizat Turcan.

Școlile și grădinițele se închid de luni, pentru 14 zile

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a semnat, vineri, ordinul prin care preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal de stat vor fi în vacanţă în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie.

„Prin derogare de la prevederile Ordinul ministrului Educaţiei nr. 3.243 din 5 februarie 2021, privind structura anului şcolar 2021 – 2022, publicat în Monitorul Oficial al României partea I nr. 156 din 16 februarie 2021, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal de stat sunt în vacanţă”, prevede ordinul.

Guvernul a abilitat vineri Ministerul Educaţiei, prin hotărârea de modificare a HG privind starea de alertă, să emită ordinul privind acordarea unei vacanţe de 14 zile în tot sistemul şcolar începând de luni.