Rafila: Anticipăm vârful pandemiei la mijlocul lunii februarie, iar la finele lunii martie se vor ridica o parte din restricții

Rafila: Anticipăm vârful pandemiei la mijlocul lunii februarie, iar la finele lunii martie se vor ridica o parte din restricții
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila / Sursa: Guvernul României
Publicat: 24/01/2022, 18:17

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că pe la mijlocul lunii februarie vom atinge vârful pandemiei de Covid-19, însă până atunci situația epidemiologică lovește puternic în rândul cadrelor medicale. Totodată, el apreciază că le finele lunii martie valul cinci al pandemiei va cunoaște o scădere, iar o parte din măsurile restrictive valabile acum vor fi ridicate.

„Vorbim de focare la personalul medical. Am avut o astfel de situație în București și încercăm să găsim soluții, chiar temporare, pentru continuarea activității și ca pacienții să aibă acces la servicii de sănătate. Spre deosebire de valurile anterioare, aici avem 2 diferențe. E adevărat că proporția de cazuri grave, care necesită spitalizare sau ATI, e mai mică, dar apar probleme legate de transmisibilitate, care afectează personalul medic sau pacienții internați cu alte boli și care se infectează în spital”, a spus Rafila la Digi24.

Ministrul a afirmat că personalul medical va putea fi relocat în spitalele care care au mai mare nevoie.

Nu sunt probleme legate de forme grave ale bolii, dar dacă apar câteva cazuri, trebuie să-ți continui activitatea și înseamnă relocarea de personal de pe alte secții. E o perioadă mai dificilă, care trebuie manageriată de cei care conduc aceste unități, cu asistență de la DSP și Ministerul Sănătății. Ne pregătim și pentru acest scenariu. Lucrurile sunt foarte diverse. Facem tot ce putem în această perioadă, încât să ținem lucrurile sub control”, a mai spus ministrul.

Rafila consideră că vârful valului cinci al pandemiei va fi atins la mijlocul lunii februarie, în intervalul 10-15 ale lunii, iar la finalul lunii martie vom fi deja pe un trend descrescător.

Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a spus Rafila.

El spune că va gestionarea pandemiei va fi asigurată după un nou mecanism de funcționare.

Aș vrea să va anunț în premieră, în curând venim cu detalii, stabilim un mecanism de consultare permanentă cu industria, astfel încât deciziile să se ia după consultări și în concordanță cu interesele de sănătate publică, dar și cele care țin de funcționarea economiei în România”, a adăugat ministrul.