VIDEO | Rafila, despre măsurile de relaxare: Nu mai exisă restricții de circulaţie. Noul certificat verde va elimina discriminarea

Publicat: 08/12/2021, 22:14
Actualizat: 08/12/2021, 22:56

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri la Antena 3, că măsurile de relaxare pe care Guvernul le-a adoptat pentru perioada sărbătorilor vin să încurajeze activitatea economică în mai multe domenii, întrucât mult din restricții au fost eliminate, iar programul a fost prelungit.

„Aceste măsuri nu sunt filozofice, sunt măsuri practice care pot să încurajeze şi activitatea economică în mai multe domenii. S-a prelungit programul de funcționare până la ora 22:00 în loc de ora 21:00. Ora este relativă, dar am folosit un standard 5-22 ca interval”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că în urma relaxării restricțiilor au fost eliminate și restricțiile de circulație nici pentru persoanele care nu posedă certificat, iar acolo unde este necesar certificatul de vaccinare a fost introdusă și măsura testării.

„Centrele comerciale, chiar şi cele mari întrerup activitatea în mod obișnuit la ora 22. Nu mai exisă restricții de circulaţie nici pentru persoanele care nu posedă certificat. Mai mult acest certificat are toate cele trei elemente deci nu mai este discriminatoriu.

Presupune utilizarea şi testarea ca şi criteriu, care nu mai face diferența între persoane vaccinate şi nevaccinate, fiecare apelează la varianta pe care o consideră utilă”, a afirmat ministrul.

Alexandru Rafila a mai spus că majoritatea spaţiilor comerciale care au o suprafață mai mică de 200 de metrii pătrați, nu mai este nevoie nici de certificatul verde.

„Mai mult, majoritatea spaţiilor comerciale normale în afara supermarketurilor sau supermarketurilor sunt accesibile fără certificatul verde, doar pe baza unui calcul care se referă la suprafața magazinului şi un număr de peroane care poate să pătrundă”, a spus el.

Ministrul Sănătății îndeamnă la responsabilizare socială pentru ca aceste măsuri de relaxare să poată continua cât mai mult cu putință.

Dar aici avem nevoie de parteneriatul cu oamenii cu mass-media pentru că abordarea este diferită. Este o abordare de responsabilizare socială pentru că noi nu vrem doar să le oferim vrem să le şi păstrăm. Să fie sustenabilă iar acea eventualitate a introducerii certificatului COVID să fie o discuție şi să nu fie necesară. Va fi o lege cadru şi certificatul va intra într-un anumit moment”, a explicat Alexandru Rafila

CNSU a aprobat, marţi seara, noi măsuri care se vor aplica pe perioada stării de alertă. Astfel, nevaccinaţii testaţi vor avea acces ca şi persoanele vaccinate sau trecute prin boală în spaţiile închise, a anunțat Raed Arafat.

Aceștia vor avea liber în malluri, la restaurante, pe stadioane şi la concerte, dacă prezintă un test PCR sau antigen rapid. Masca va fi purtată afară doar în locurile aglomerate, iar magazinele, barurile, cafenelele se vor închide la ora 22.00.

Măsurile ar urma să fie adoptate miercuri de către guvern, Arafat spunând că ar putea apărea modificări.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase