VIDEO | Rafila, despre neconstituționalitatea măștii anti-Covid: „Să fim serioși. Utilizarea măștii are un scop de protecție”

Publicat: 15/02/2022, 22:07
Actualizat: 15/02/2022, 22:18

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, la Antena 3, că masca de protecție are ca scop protejarea populației atunci când există transmitere comunitară a unui virus, iar decizia CCR nu ar trebui să fie un impediment pentru ca populația să nu se protejeze împotriva Covid-19.

„În mod evident dacă o Ordonanță este declarată neconstituțională decizia trebuie respectată. Există o lege care prevede utilizarea măștii în interior și aceea este valabilă. În ceea privește utilizarea măștii în spațiile libere, odată cu decizia Curții și publicarea în Monitorul Oficial –  masca nu mai este obligatorie”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Întrebat dacă nu ar fi oportun ca Guvernul să renunțe la obligativitatea purtării măștii la exterior, mai ales că decizia Curții Constituționale a anulat această măsură, Rafila a explicat: „Să fim serioși! Utilizarea măștii are un scop de protecție a populației când există un risc de transmitere comunitară a virusului. Eu personal recomand utilizarea măștii, cel puțin atunci când mergi în zone aglomerate, în mijloacele de transport în comun – pentru că noi avem încă transmitere comunitară. Dacă peste o săptămână, două sau trei nu vom avea transmitere comunitară atunci sigur că oricum am fi renunțat la renunțarea măștii în spațiile exterioare.

Rafila îndeamnă populația să continue să respecte măsurile de protecție și să fie în continuare responsabili, purtând masca de protecție, chiar dacă nu există obligativitate.

„Din punct de vedere rațional dacă discuți de o măsură de protecție care limitează transmiterea și se dovedește că masca este mai eficientă, în acest moment chiar decât vaccinarea pentru limitarea transmiterii infecției –  nu cred că ar trebui să constituie un impediment pentru cineva să utilizeze masca pentru că nu o folosim neapărat pentru că există obligație legală, ci pentru că avem responsabilitatea sănătății proprie și a celor din jur”, a precizat ministrul.

Ordonanța de urgență numărul 192 din 5 noiembrie 2020, prin care se impunea purtarea măștii în spațiile publice și la locul de muncă a fost declarată neconstituțională, marți, de CCR. Guvernul a greșit din punct de vedere tehnic, arată Curtea, pentru că nu a avut avizul Consiliului Legislativ.

Conform juriștilor, unul din efectele deciziei de marți ar putea fi anularea de către instanțe a amenzilor date începând cu luna octombrie 2020. Acest lucru ar putea fi evitat, însă, dacă Guvernul va emite un act prin care va îndrepta legea în acord cu decizia CCR.

„În ședința din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă”, a transmis Curtea Constituțională (CCR).

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce pește e indicat în ziua de Florii. Recomandare pentru cei care au postit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?